Kokeile kuukausi maksutta

Ramboll ja Granlund valittiin HUSin jättihankkeen taloteknisiksi suunnittelijoiksi

Ramboll Finland Oy ja Granlund Oy on valittu toteuttamaan HUSin uuden Traumakeskus-Syöpäkeskuksen talotekninen suunnittelu. Yhteenliittymän vastuulla on jättihankkeen lvia-, sähkö- ja telesuunnittelu sekä kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelu.

Meilahden sairaala-alueelle suunniteltu Traumakeskus-Syöpäkeskus on HUSin suurin rakennushanke. Sen kustannusarvio on noin 250 miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen hyötyala on alustavien arvioiden mukaan noin 35 000 neliömetriä ja bruttoala noin 75 000 neliötä. Sairaala valmistunee vuonna 2021.

Hankkeessa käytetään Big Room -työskentelytapaa, joka yhdistää suunnittelijat, tilaajat ja käyttäjät. ”Suunnitelmien yhteensovittamisessa Big Room on erinomainen ratkaisu, sillä koko suunnittelijaryhmän lisäksi työskentelyyn osallistuu myös käyttäjien edustajia”, Rambollin Mikael Lindgren sanoo.

Suunniteltavana on erikoissairaanhoidon huippuyksikön erikoistuneimpia tilaryhmiä, kuten tapaturmapäivystyksen, leikkausosaston, kuvantamisen, sairaala-apteekin lääkkeenvalmistuksen, syöpätautien polikliinisen hoidon ja sädehoidon tiloja. Vuodeosastoilta ja polikliinisen vastaanoton tiloilta edellytetään uudenlaista geneerisyyttä ja muunneltavuutta.

”Uudisrakennus muodostaa taloteknisten ja kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelun osalta haasteellisen tehtävän. Vaativien tilaryhmien edellyttämät tekniset ratkaisut, monien käyttäjäryhmien huomioonottaminen sekä energiatehokkuus- ja toiminnallisuusvaatimusten hallinta muodostaa monipuolisen kokonaisuuden”, Granlundin Kari Kaleva toteaa.

Traumakeskus-Syöpäkeskus -rakennuksen suunnittelun perustana on yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus. Hankkeen myötä erikoissairaanhoitoa voidaan kehittää vastaamaan 2020-luvun tarpeita. Lisäksi uuden rakennuksen tavoitteena on luoda potilaille turvallinen, helposti hahmotettava ja elämyksellinen ympäristö, joka tukee myönteistä hoitokokemusta. Tässä rakennukseen suunnitellut luonnonvalo ja elämykselliset näkymät ovat keskeisiä elementtejä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ramboll ja Granlund valittiin HUSin jättihankkeen taloteknisiksi suunnittelijoiksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat