Kokeile kuukausi maksutta

Tässä on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty talo

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty talo on noussut harjakorkeuteensa Järvenpäässä. Luhtitalo Auerkulma on Järvenpään Mestariasunnot Oy:n rakennuttama.

Joutsenmerkittyjen talojen kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun. Talot ovat energiatehokkaita, niiden sisäilma on hyvä ja talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä. Esimerkiksi energian käytön osalta laki sallii kerrostalon E-luvuksi enintään 130. Joutsenmerkin vaatimus on neljäsosan tiukempi eli 97,5. Auerkulman E-luku on 92.

Joutsenmerkki on pohjoismainen ympäristömerkki. Ruotsissa on rakennettu jo satoja Joutsenmerkittyjä taloja ja päiväkoteja.

Mestariasunnot päätti tavoitella Auerkulmalle Joutsenmerkkiä, koska yhtiön strategia ja Joutsenmerkin kriteerit ovat yhteneväiset monessa kohdassa. Myös naapurimaan Ruotsin esimerkki rohkaisi ja kannusti.

”Joutsenmerkityn talon rakentaminen poikkesi tavallisen talon rakentamisesta muun muassa siinä, että materiaaliselvityksiin jouduttiin varaamaan enemmän aikaa. Osassa rakennusmateriaaleja oli kemikaaleja, joita Joutsenmerkki ei hyväksy. Korvaavia jouduttiin tilaamaan Ruotsista. Rakennusajan pituuteen Joutsenmerkin kriteerit eivät vaikuttaneet”, Mestariasuntojen toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi kertoo.

Simunaniemen mukaan Joutsenmerkityn talon lisäkustannukset olivat maltilliset.

”Aina kun halutaan tehdä jotakin paremmin kuin ennen, pitää muuttaa toimintatapoja. Toimintatapojen muuttaminen taas tarkoittaa yleensä lisäkustannuksia. Tässä hankkeessa lisäkustannukset olivat hyvin maltilliset – noin kolme prosenttia rakennuskustannuksista.”

Suomeen on lähivuosina nousemassa myös muita Joutsenmerkillä varustettuja taloja. Järvenpään Mestariasuntojen seuraava kohde on jo selvillä. Uuteen Joutsenmerkittyyn taloon tulee kahdeksan asuinkerrosta ja 69 asuntoa. Moni muukin rakennuttaja on kiinnostunut Joutsenmerkityistä taloista. Vuoden 2016 aikana käynnistyy ainakin kolme uutta kohdetta, joille haetaan Joutsenmerkkiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tässä on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty talo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat