Kokeile kuukausi maksutta

Turku Energia selvittää Skanssin alueen kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon kaupallisia edellytyksiä

Turku Energia on yhdessä Energiateollisuus ry:n ja Sitran kanssa käynnistänyt kaukolämmön toimintamalleja kehittävän hankkeen. Turku Energia tutkii kaksisuuntaisen kaukolämpömarkkinan luomista Skanssin alueelle. Nyt tehtävien selvitysten arvioidaan valmistuvan huhtikuussa 2016.

Turku Energia on yhdessä Energiateollisuus ry:n ja Sitran kanssa käynnistänyt kaukolämmön toimintamalleja kehittävän hankkeen. Turku Energia tutkii kaksisuuntaisen kaukolämpömarkkinan luomista Skanssin alueelle. Nyt tehtävien selvitysten arvioidaan valmistuvan huhtikuussa 2016.

Käynnistyneessä hankkeessa pohditaan, miten lämmitysmarkkinoista voidaan tehdä aidosti kaksisuuntaiset. Kaksisuuntaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa kaukolämpöyritys avaa järjestelmänsä asiakkaidensa tai muiden tuottamalle lämmölle ja maksaa lämmöstä markkinahinnan.

Turku Energia kehittää Turun Skanssin alueelle Suomessa täysin uudenlaista matalalämpötilaista kaukolämpö-verkkoa, joka toteutuessaan mahdollistaa kaksisuuntaisen ja avoimen lämpökaupankäynnin sekä uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisen yhtiön kaukolämmön tuotannossa.

”Turku Energia on jo pitkään panostanut tavoitteidensa mukaisesti uusiutuvien energialähteiden lisäämiseen hankinnassa ja tuotannossa. Nyt käynnistynyt hanke vastaa tähän tarpeeseen. Selvityksen yleinen osa tulee tarjoamaan selkeä kuvan edellytyksistä kaksisuuntaisten markkinoiden syntymiselle. Turku Energia taas saa kuvauksen liiketoimintamallista, jota voidaan soveltaa kaksisuuntaisen kaukolämpömarkkinan luomiseksi Skanssin alueelle”, Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla kertoo.

Hankkeen tavoitteena on auttaa alan toimijoiden valmistautumista muutokseen sekä edistää kaksisuuntaisten markkinoiden kehittymistä. Tavoitteena on myös selvittää, millaisia hyötyjä ja haittoja eri osapuolet saavat erilaisista liiketoimintamalleista. On tärkeää, että uudet liiketoimintamallit hyödyttävät kaikkia kaukolämpöasiakkaita, mutta myös lämmön tuottajaksi ryhtyvän asiakkaan ja kaukolämpöyrityksen pitää saada hyötyä kaksisuuntaisuudesta”, kaukolämmön asiantuntija Antti Kohopää Energiateollisuus ry:stä kertoo.

”Selvitys tarkastelee, millaisia hyötyjä kaksisuuntaisesta kaukolämmöstä voisi olla ja millaisella poliittisella ohjauksella kaksisuuntaisuuteen voitaisiin kannustaa. Sopivilla liiketoimintamalleilla voidaan edistää hajautetun energiantuotannon yleistymistä”, johtava asiantuntija Jaana Pelkonen Sitrasta kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turku Energia selvittää Skanssin alueen kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon kaupallisia edellytyksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat