Kokeile kuukausi maksutta

St1 päätti toteuttaa geotermisen pilottilämpölaitoksen Espooseen

St1 Deep Heat Oy on tehnyt investointipäätöksen geotermisen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen. Seitsemän kilometrin syvyyteen kallioperään ulottuvien lämpökaivojen porausvaiheen on määrä alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa.

St1 Deep Heat Oy on tehnyt investointipäätöksen geotermisen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen. Seitsemän kilometrin syvyyteen kallioperään ulottuvien lämpökaivojen porausvaiheen on määrä alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa.

St1 on valinnut kumppanikseen syvälämpökaivojen poraamiseen englantilaisen Strada Energyn. Geotermiseen poraukseen erikoistuneen Stradan ammattilaisilla on useiden vuosikymmenten kokemus vaativista projekteista.

”Stradan ainutlaatuinen patentoitu uppovasarajärjestelmä yhdistettynä vesivaratekniikkaan mahdollistaa kustannustehokkaan ja nopean porauksen graniittiin jopa yli 7 kilometrin syvyyteen”, Strada Energyn toimitusjohtaja Glenn Baldwin kertoo.

Lämpökaivojen porausvaiheen arvioidaan kestävän noin kuusi kuukautta. Pilottilämpölaitoksen arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Fortum ostaa laitoksessa tuotetun lämmön kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 prosenttia kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Geoterminen lämpö on aivan uudenlainen, täysin päästötön vaihtoehto lämmöntuotantoon, ja se voi mullistaa Suomen kaukolämmöntuotannon. Espoon pilottihanke onkin ensimmäisiä tämän hallituskauden uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle työ- ja elinkeinoministeriö päätti myöntää investointitukea. Myös innovaatiorahoituskeskus Tekes tukee merkittävästi hankkeeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta.

Pääkaupunkiseudun yhteinen pitkän tähtäimen tavoite on hiilineutraalius vuonna 2050. Välitavoitteena on viidenneksen päästövähennys vuoteen 2020 mennessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “St1 päätti toteuttaa geotermisen pilottilämpölaitoksen Espooseen”

  1. Hieno asia että ST1 on lähtenyt kehittämään geotermistä energiaa. Hommahan tyssäsi Suomessa pitkäksi aikaa, kun ”joku” öljy-yhtiö osti osaamisen pois GTK:lta 80-luvulla.

    Jättäisin kyllä poraamatta noin syvälle. Voisitte keskittyä 2 km syvyyteen. Se on vielä turvallista. Sellaista teknologiaa voisi vielä myös isompiin kyliin ja korvata näin vaarallista ydinvoimaa yhdessä aurinkopaneelien ja tehokkaan puun polton ohella.

    Näillä me pärjätään, kunnes öljy-yhtiöt suostuvat vapauttamaan Teslan Free-energy suunnitelmat kassakaapeistaan. Mehän olemme vain hyväksikäytettyjä eliitille. Sitä odotellessa kaikkea hyvää ST1:lle!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat