Kokeile kuukausi maksutta

Helen rakentaa Salmisaareen ison pellettilämpölaitoksen

Helen Oy rakentaa pellettilämpölaitoksen Helsingin Salmisaareen. Laitokseen tulee yrityksen mukaan Suomen suurin pellettikattila.

Helen Oy rakentaa pellettilämpölaitoksen Helsingin Salmisaareen. Laitokseen tulee yrityksen mukaan Suomen suurin pellettikattila.

Uusi pellettilämpölaitos pystyy tuottamaan lämpöä Savonlinnan kokoiselle kaupungille. Uusi laitos voi tuottaa 25 000 kerrostalokaksion lämmöntarvetta vastaavan energiamäärän. Sen polttoaineteho on noin 100 MW.

Laitoksen pääpolttoaine on puupelletti, joka jauhetaan pölyksi ennen kattilaan syöttämistä. Täydellä polttoaineteholla lämpökeskuksen pelletin kulutus on noin 21 tonnia tunnissa eli yksi pellettirekka kahdessa tunnissa. Vuodessa laitos käyttää 40 000 tonnia pellettiä.

Pellettilämpölaitos rakennetaan puretun öljylämpökeskuksen tilalle Salmisaaren voimalaitosalueelle. Perustuksia aletaan tehdä loppuvuodesta 2016.

Pellettilämpölaitos valmistuu vuoden 2018 alussa, ja sen toimittaja on Valmet. Helenin ja Valmetin välisen sopimuksen arvo on yli 20 miljoonan euroa.

Salmisaaren pellettilämpölaitos

  • Pellettilämpölaitoksen polttoaineteho on noin 100 MW ja kaukolämpöteho noin 92 MW
  • Se voi tuottaa lämpöä 25 000 kerrostalokaksiolle
  • Laitos käyttää pellettiä 21 tonnia tunnissa eli 40 000 tonnia vuodessa
  • Pellettilämpölaitos valmistuu vuoden 2018 alussa

Uusiutuvan kaukolämmön tuotanto kasvaa

Kyseessä on merkittävä hanke Helenin investointiohjelmassa uusiutuvan energian lisäämiseksi. Helenin tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä.

”Helenin uusi pellettilämpölaitos on erityislaatuinen siksi, että se sijoitetaan tiiviiseen kaupunkiympäristöön. Teemme maailman parasta kaupunkienergiaa ilmastoneutraalisti keskellä kaupunkia”, johtaja Heikki Hapuli Helenistä sanoo.

Kun Salmisaaren pellettilämpölaitos on toiminnassa, pelletin käyttö Suomessa kasvaa Hapulin mukaan huomattavasti. Samoin uusiutuvan kaukolämmön tuotanto kasvaa merkittävästi. Helen tuottaa jo nyt uusiutuvaa kaukolämpöä kierrättämällä lämpöä jätevedestä ja ottamalla sitä talteen auringon ja ihmisten lämmittämistä rakennuksista.

”Hanke tukee suomalaisen energiateknologian kehittymistä ja lisää työllisyyttä pellettien valmistuksessa ja logistiikassa.”

Uusiutuvaa kaukolämpöä tehdään myös puupelleteillä Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helen rakentaa Salmisaareen ison pellettilämpölaitoksen”

  1. Eli melkoista rekkarallia on tiedossa. Lisäksi kallista ja tehotonta.
    Kiitos vihreät.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat