Helsingissä louhittiin rautaa – arkeologisia tutkimuksia ennen alueen rakentamista

Rakenteilla olevalla Helsingin Kuninkaantammen alueella tehdään alkukesän aikana arkeologisia tutkimuksia.

Rakenteilla olevalla Helsingin Kuninkaantammen alueella tehdään alkukesän aikana arkeologisia tutkimuksia.

Tutkimusalue sijaitsee Kuninkaantammentien ja Kuninkaantammenkierron risteyksessä. Paikalla on Kaarelan–Kårbölen läntiset kaivokset -niminen historiallisen ajan muinaisjäännöskohde, joka on muinaismuistolain rauhoittama.

Kaarelan kaivoksessa ei ole aiemmin tehty arkeologisia tutkimuksia. Kohde tutkitaan ennen alueen rakentamista.

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto on tilannut tutkimukset Museoviraston arkeologisilta kenttäpalveluilta. Kenttätyöt kestävät arviolta noin viikon.

Kaivoskuopat tyhjennetään vedestä ja niiden pohjalla oleva maa-aines ja roskat poistetaan kaivinkoneella. Kuoppien vedet pumpataan ympäristöön Vantaan ympäristökeskuksen luvalla. Tutkimusten vuoksi kaadetaan myös jonkin verran puita. Kenttätöiden päätyttyä kuopat täytetään uudelleen.

Kaarelan–Kårbölen rautamalmiesiintymät löytyivät vuonna 1746. Tuotannollinen kaivostoiminta alkoi vasta vuonna 1836 ja päättyi malmin ehtyessä vuonna 1842. Malmia louhittiin säilyneiden tietojen mukaan noin 100–150 tonnia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingissä louhittiin rautaa – arkeologisia tutkimuksia ennen alueen rakentamista”

  1. Tämä paikka sijaitsee Vantaan ja Helsingin rajalla Hämeenlinnan väylän tuntumassa. Läheisessä Kaivokselassa on vastaavia kaivosalueita runsaasti ja siitä alueen nimikin pohjautuu. Ja jokin aika sitten tässä lehdessä käsiteltiin aluerakentamista ja Kaivokselahan se sieltä ensimmäisenä Puolimatkan ja Koiviston nimillä lisättynä nousi esille. Kuninkaantammikin on eräänlainen uusi aluerakentamiskohde. Alueelle tehtiin jokeri 2 linja tunneleineen ja se on kaupunkien rajalla jonka voisi jo poistaa.

Jätä kommentti