Kokeile kuukausi maksutta

Laihat vuodet syöneet talonrakennusyritysten tuloksia – parempaa luvassa

Rakentamisen heikot kolme neljä viime vuotta ovat heikentäneet talonrakentamisyritysten kannattavuutta. Tuoteteollisuudessa menee paremmin.

Rakennustuoteteollisuuden liikevoitto, % liikevaihdosta.

Talonrakennusyritysten keskimääräinen tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja jäi viime vuonna vain 2,9 prosenttiin. Käyttökate oli vastaavana aikana 4,9 prosenttia. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana ne ovat olleet korkeimmillaan seitsemän prosentin tuntumassa.

Rakennusalalla kannattavuus on heikentynyt kolme neljän viime vuoden aikana. Viime vuonna talonrakentamisen kannattavuus laski 0,3 prosenttiyksiköllä, kun taas tuoteteollisuudessa kasvua kertyi jo 2,2 prosentin verran.

Talonrakennusyritysten sijoitetun pääoman tuottoprosentti oli viime vuonna 31, kun se edellisenä vuonna oli 29,7. Alimmillaan se kävi vuonna 2011, jolloin se romahti peräti 8,8 prosenttiin.

Alan yritysten omavaraisuusprosentti oli niin ikään nousussa ja oli vuonna 2015 37,3 prosenttia. Vuonna 2014 omavaraisuusprosentti oli 36,3. Alimmillaan luvut olivat lähivuosivertailussa vuonna 2008, jolloin omavaraisuus oli laskenut 27,1 prosenttiin.

Rakennustuoteteollisuudessa liikevoitto vuonna 2015 ylsi 5,5 prosenttiin ja käyttökate nousi 8,5 prosenttiin liikevaihdosta. Parhaiten suoriutui perusmateriaaliteollisuus 6, 4 prosentin liikevoittoprosentilla liikevaihdosta.

Parempaa luvassa

Tänä vuonna kannattavuuden odotetaan kohenevan molemmilla toimialoilla, sillä rakentamisen suhdannekuva on myönteinen ja kasvun ennakoidaan jatkuvan myös vuonna 2017. Kohenevan suhdanteen arvioidaan parantavan myös rakennusalan yritysten kannattavuutta.

Tiedot käyvät ilmi Talonrakennusteollisuus ry:n ja Rakennustuoteteollisuus RTT:n kannattavuusselvityksestä. Selvitys tehtiin vuoden 2015 tilinpäätöstietojen perusteella ja sen toteutti Balance Consulting. Selvitykseen osallistuneiden jäsenyritysten tilinpäätöstiedot haettiin suoraan kaupparekisteriaineistosta.

Mukana oli yhteensä 195 talonrakennusteollisuuden yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 7,0 miljardia euroa.

Rakennustuoteteollisuuden yrityksiä oli mukana 67, joiden liikevaihto oli yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 17 400 talonrakennusalan yritystä, joista vain alle 2 prosenttia on keskisuuria tai suuria yrityksiä.

Arviolta runsaat 20 suurinta yritystä tai konsernia tuottaa yli 50 prosenttia koko talonrakentamisen liikevaihdosta. Loppuosa liikevaihdosta jakaantuu keskisuurille ja tuhansille pienille rakennusyrityksille.

Kaikkien Suomessa toimivien talonrakennusyritysten liikevaihto on tänä vuonna arviolta 23 miljardia euroa, josta Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritysten osuus on 55–60 prosenttia.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laihat vuodet syöneet talonrakennusyritysten tuloksia – parempaa luvassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat