Kokeile kuukausi maksutta

Huikea kasvu kylpyhuoneremonttien korjausmenoissa

Asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt käyttivät asuntojen ja asuinrakennusten korjaamiseen viime vuonna 6,3 miljardia euroa, joka oli 9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen selvityksestä.

Korjausrakentamisen tuotannon arvo oli viime vuonna 12,2 miljardia euroa. Kuva: Anne Kurki

Asuntojen märkätilojen korjauskustannukset kasvoivat vuodessa peräti 36 prosenttia. Märkätilojen korjaamiseen käytettiin viime vuonna yhteensä 847 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna lukema oli 625 miljoonaa euroa.

Myös asuntojen keittiöiden korjauskustannukset kasvoivat selvästi vuodessa. Viime vuonna keittiöiden korjaamiseen käytettiin 585 miljoonaa euroa, kun vuonna 2014 lukema oli 516 miljoonaa. Viime vuoden lukema jäi silti hieman pienemmäksi kuin vuonna 2013.

Asuinrakennusten ulkopintoihin ja rakenteisiin käytettiin viime vuonna reilut 1,8 miljardia euroa, joka oli 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Sen sijaan talotekniikkaan käytettiin viime vuonna 8 prosenttia vähemmän rahaa kuin vuonna 2014. Lukema oli viime vuonna noin 1,5 miljardia euroa.

Omakoti- ja paritaloja korjattiin viime vuonna 3,1 miljardilla eurolla, kerrostalojen korjaamiseen kului 2,5 miljardia ja rivitaloasuntoihin 690 miljoonaa. Suurin osa kerrostalojen korjauksista, 1,97 miljardia euroa, kului asunto-osakeyhtiön teettämiin korjauksiin ja loput 510 miljoonaa euroa kerrostaloasuntojen omistajien itse tekemiin tai teettämiin korjauksiin.

Korjauskustannukset suhteutettuna asuinpinta-alaan olivat kerrostaloissa vuoden 2015 aikana 48,0 euroa neliötä kohti. Rivitaloissa vastaava kustannuserä oli 29,7 euroa ja omakotitaloissa 24,2 euroa.

Yli 30 000 erillistä pientaloa korjausten tarpeessa

Asuinrakennukset ovat suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa. Riippumatta siitä missä tarkastelluista rakennustyypissä asunto sijaitsee, omistusasujista vähintään 65 prosenttia pitää asuinrakennustaan hyvä- tai erittäin hyväkuntoisena. Kerrostalojen ja erillisten pientalojen kunto on omistusasujien kokemusten perusteella laskenut vuodesta 2013. Poiketen muista rakennustyypeistä rivitaloissa kunto on hieman kohentunut vuodesta 2013.

Omistusasujat kokevat erilliset pientalot useammin huonokuntoiseksi kuin kerros- ja rivitalot. 2,9 prosenttia erillisistä pientaloista koetaan joko huono- tai erittäin huonokuntoisiksi. Tämä osuus vastaa koko maan tasolla 33000 taloa. Vuodesta 2013 osuus on kasvanut 9 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiltä kysyttiin suurista remonteista, jotka on suunniteltu tehtäväksi seuraavien kymmenen vuoden aikana. Julkisivuremontti on suunnitteilla yli 20 prosentilla kysymykseen vastanneista asunto-osakeyhtiöistä, samoin kuin piharemontti. Kattoremontti on suunnitteilla 19 prosentilla, käyttövesijärjestelmäremontti 18 prosentilla ja viemäröintijärjestelmäremontti 15 prosentilla vastanneista yhtiöistä.

Muiden kuin asuinrakennusten korjaamiseen 3,8 miljardia

Arvion mukaan toimistorakennusten korjauskustannukset kasvoivat viime vuonna 13 prosenttia vuodesta 2014. Toimistorakennuksia korjattiin viime vuonna 1 032 miljoonalla eurolla, kun niiden korjaamiseen käytettiin 910 miljoonaa vuonna 2014.

Julkisten palvelurakennusten ja liikerakennusten korjauskustannukset pysyivät vuoden 2014 tasolla. Julkisia palvelurakennuksia korjattiin 1229 miljoonalla eurolla ja liikerakennuksia 668 miljoonalla eurolla vuonna 2015.

Teollisuus- ja varastorakennuksia korjattiin 919 miljoonalla eurolla vuonna 2015. Niiden korjaamiskustannuksia Tilastokeskus selvitti nyt ensimmäistä kertaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huikea kasvu kylpyhuoneremonttien korjausmenoissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat