Risto Vahanen aikoo tehdä radikaalin omistusjärjestelyn

Vahanen-konsernin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja vaihtuvat. Konsernijohtajaksi tulee Risto Räty, 54, Trimble Solutions Oy:n varatoimitusjohtajan paikalta ja hallituksen puheenjohtajaksi viimeksi Teknoksen konsernijohtajana ollut Pekka Rantamäki, 62.

Vahanen-konsernin pääomistaja Risto Vahanen, hallituksen uusi puheenjohtaja Pekka Rantamäki ja uusi konsernijohtaja Risto Räty.

Konsernin pääomistaja Risto Vahanen, 62, jättää konsernijohtajan ja hallituksen puheenjohtajan paikat ja keskittyy jatkossa alan kehitystehtäviin.

Omistus säätiöön

”Oman omistusosuuteni aion säätiöidä”, Vahanen kertoo.

Räty tulee emoyhtiön omistajaksi merkittävällä osuudella, ja muutakin toimivaa johtoa sitoutetaan omistusosuuksilla. Suurinomistusosuus on edelleen Risto Vahasella.

Kantavana ajatuksena on, että konserni pysyy tiukasti kotimaisessa omistuksessa avainhenkilöiden sitouttamisella ja säätiöinnillä.

Digitalisaation osaaja johtoon

Räty aloittaa toimitusjohtajana marraskuun alussa. Hänellä on vankka kokemus digitaalisesta liiketoiminnasta, sillä hän on ollut kasvattamassa Trimblen, entisen Teklan, Building and Construction -liiketoimintaa.

Vahanen-konserni on noussut takaisin kannattavaksi. Muutama vuosi sitten liiketulos oli tappiolla. Vuoden 2016 käyttökate-ennuste on 13 prosenttia ja liikevaihtoennuste 29 miljoonaa.

Konsernirakennetta on uudistettu. Viisi toimialaa on yhtiöitetty. Niiden avainhenkilöt kuuluvat omistajien joukkoon.

”Organisaatio on siivottu terveeksi ja ketteräksi, ja olemme saaneet rahoitusrakenteemme kuntoon. Tämä on oikea aika saada uusia voimia. Digitalisaatio vaatii uudenlaista osaamista”, Vahanen sanoo.

Rätyä, Rantamäkeä ja Vahasta yhdistää toisiinsa Peikko Groupin hallitus, jonka jäsenenä Vahanen oli aiemmin ja Räty ja Rantamäki ovat edelleen.

”Olen ollut 30 vuotta saman työantajan palveluksessa. En olisi vaihtanut työpaikkaa, jos ei olisi tullut näin loistavaa tilaisuutta. Tilanne on poikkeuksellinen, kun tunnemme ennalta toisemme”, Räty kertoo.

Hän arvostaa sitä, että pääsee kehittämään itsenäistä suomalaista asiantuntijaorganisaatiota. Teklakin oli sitä ennen amerikkalaiseen omistukseen siirtymistä.

”Tein siellä missioni. Tekla integroitiin osaksi Trimbleä.”

Tavoitteena kasvu

Rantamäki sanoo, että hänen tavoitteenaan hallituksen puheenjohtajana on olla kehittämässä alaa. ”Pyrimme katsomaan, miten kehitämme asiakkuuksia. Jos ei tule kasvua, tulee kuihtuminen.”

Rantamäellä on pitkä kokemus kasvustrategian täytäntöönpanosta.

Vahanen arvioi markkinan tarjoavan mahdollisuuden uudenlaisten liiketoimintojen kehittämiseen. Muutos tulee olemaan suuri digitalisaation ja asiakkuuksien osalta.

Nyt konsernissa parhaiten menee rakennusfysiikan, kiinteistöjen johtamisen ja asumispalveluiden toimialoilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Risto Vahanen aikoo tehdä radikaalin omistusjärjestelyn”

  1. Pekka Rantamäki oli johtaja ennen Isover Oy:ssä jossa hän oli tehtaanjohtajana ja olin siellä töissä 01.09-1987-30.06 2015 lähettämössä sekä puhallusvillalla.Asiallinen pomo,toivotan hyvää jatkoa valkka itseni vähennettiin!

  2. Kysehän on näitten uusien omistajajohtajien nimityksessä se ainut asia. Yhtiötä laajennetaan ja sitten myydä rätkäytetään koko homma jollekin ulkolaiselle alan yhtiölle. Mutta kauniisti asia kierretään näissä tulolausunnoissa.

Jätä kommentti