YBT:n toimitukset SCA:lle saivat jatkoa Ruotsissa

YBT toimittaa ruotsalaisen metsäjätti SCA:n Helios-projektiin Timråssa kolmen teollisuusrakennuksen betonielementit suunnittelusta asennukseen. Kokonaiskauppa on kolme miljoonaa euroa.

YBT toimittaa ruotsalaisen metsäjätti SCA:n Helios-projektiin Timråssa kolmen teollisuusrakennuksen betonielementit suunnittelusta asennukseen. Kokonaiskauppa on kolme miljoonaa euroa.

Toimitus käsittää erilaisia betonielementtejä 200 rekkakuormaa.

”Kyseessä on vuoden suurin toimitus, joka takaa perustyöllisyyden ensi vuoden alkuun saakka. Yhteensä Helios-projektiin toimitetaan elementtejä noin 5000 tonnia. Koko kapasiteettiamme suuri toimitus ei kuitenkaan vie, sillä Raahen ja Kuhmon tehtaiden ansiosta YBT:llä riittää resursseja”, YBT:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen kertoo.

YBT:stä on tullut vuosien varrella SCA-konsernin vakiotoimittaja, kun tehtaita on laajennettu useammassa vaiheessa. YBT teki ensimmäiset toimitukset SCA:lle jo vuonna 2006.

Kaikkien YBT:n SCA-projektien suunnittelusta on vastannut oululainen Arkins Suunnittelu Oy, jonka suunnittelupäällikkönä on ollut DI Kalle Hautajärvi. Tärkeässä roolissa YBT:n Ruotsin viennin kannalta on ollut myös projektipäällikkö Krister Jansson.

SCA:n Helios-projektin kokonaisbudjetti on 7,8 miljardia Ruotsin kruunua.

Kuljetustuki hiertää rajan pinnassa

Ylitorniolla perustettu YBT on tehnyt rajakauppaa Ruotsiin käytännössä koko 58-vuotisen historiansa ajan. YBT:n Ylitornion tehtaalta on matkaa Timrån kuntaan noin 700 kilometriä, mikä asettaa omat haasteensa myös kuljetuksille. Pohjoismaiden välinen kuljetustukien ero huolestuttaa kovasti toimitusjohtaja Alapurasta.

”Ruotsissa kuljetustuki on yli 400 kilometrin kuljetusmatkalle 40 prosenttia, kun se meillä Suomessa on vain 14 prosenttia. Lisäksi kuljetustukea maksetaan vain maiden sisäisistä kuljetuskustannuksista, jolloin Suomesta vietävistä kuljetuksista tukea saadaan vain rajalle asti, kuvailee Alapuranen YBT:n kilpailuasemaa suomalaisena yrityksenä Ruotsissa.

”Suomesta joudumme antamaan liikaa etumatkaa ruotsalaisille kilpailijoille etenkin kuljetuskustannuksissa. Esimerkiksi Sundsvallin lähellä olevaan Timrån kohteeseen nettokuljetuskustannus on yli 1 000 euroa kalliimpi Suomesta. Tilanteen vuoksi olemme perustaneet Ruotsiin YBT Sverige Ab:n ja hankkineet betonielementtien valmistukseen soveltuvat 2 000 neliön hallitilat Haaparannalta”, Alapuranen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YBT:n toimitukset SCA:lle saivat jatkoa Ruotsissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat