Kokeile kuukausi maksutta

Vahva asuntomyynti Suomessa kannatteli Lemminkäistä

Lemminkäisen heinä-syyskuu sujui kaksijakoisesti. Liikevaihto laski peräti 37,2 prosenttia, mutta liikevoitto ja tilauskanta paranivat.

Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm.

”Liikevoittomme parani vertailukaudesta kaikissa muissa segmenteissä paitsi infraprojekteissa vuoden kolmannella neljänneksellä. Infraprojektien liikevoittoa heikensivät kateheikennykset yksittäisissä projekteissa Ruotsissa ja Suomessa”, toimitusjohtaja Casimir Lindholm sanoo.

”Päällystys paransi liikevoittoaan. Norjassa käynnistämämme kehitystoimenpiteet etenevät suunnitellusti. Ruotsissa olemme tunnistaneet operatiivisia haasteita, joita olemme lähteneet korjaamaan.”

Lemminkäinen päivitti ohjeistustaan 20.10.2016. Uuden ohjeistuksen mukaan Lemminkäinen arvioi, että vuonna 2016 sen liikevaihto on 1,8 miljardin euron tasolla. Liikevoiton vuonna 2016 yhtiö odottaa paranevan selvästi vuoteen 2015 verrattuna, jolloin se oli 37,3 miljoonaa euroa.

Tilauskanta parani selvästi

Lemminkäisen tilauskanta parani 10,9 prosenttia 1,4 miljardiin euroon.

”Päällystyksen tilauskanta kasvoi vertailukaudesta, vaikka bitumin hinnanlasku on alentanut yksikköhintoja. Suomen talonrakentamisen vahvaa tilauskantaa tukivat kuuden omaperusteisen asuntokohteen aloitukset. Venäjällä voitimme kaksi uutta talonrakentamisen neuvottelu-urakkaa. Infraprojektien markkinanäkymät erityisesti Skandinaviassa ovat positiiviset, mutta segmentin tilauskanta on edelleen liian heikko”, Lindholm sanoo.

”Hyvä tilauskanta ja vahva taloudellinen asema tukevat meitä operatiivisen tuloksemme ja kilpailukykymme parantamisessa kaikessa toiminnassamme, mitä jatkamme edelleen. Haemme myös kannattavaa kasvua infraprojekteista etenkin Ruotsissa ja Norjassa, joissa valtiot investoivat edelleen kaupunki-infran pitkäaikaiseen kehittämiseen.”

Suomen asuntorakentaminen oli tukijalka

Lemminkäisen liikevaihto laski heinä-syyskuussa kaikissa muissa segmenteissä paitsi Suomen talonrakentamisessa. Yrityksen mukaan vahva asuntomyynti kasvatti Suomen talonrakentamisen liikevaihtoa etenkin pääkaupunkiseudulla.

Valmiiden myymättömien asuntojen määrä syyskuun lopussa oli 191 asuntoa, kun luku viime vuoden vastaavana aikana oli 304. Heinä-syyskuussa Lemminkäinen myi 239 asuntoa, viime vuonna 136. Kohteita se aloitti 224, kun viime vuoden vastaavana aikana aloituksia oli 83.

Infraprojektien liikevaihtoa laskivat vertailukautta alhaisemmat volyymit maa- ja insinöörirakentamisessa Suomessa ja Baltian maissa sekä kalliorakentamisessa Norjassa.

Vertailukautta pienempi myytyjen asuntojen määrä pienensi liikevaihtoa Venäjän toiminnoissa. Lisäksi muiden toimintojen vertailukauden luku sisältää Ruotsin talonrakentamisen liiketoiminnan, jonka yhtiö myi syyskuussa 2015.

Lemminkäinen

7-9 2016/7-9 2015

  • Liikevaihto 531,6/568,8
  • Liikevoitto 42,8/20,9
  • Liikevoitto-% 8,0/3,7
  • Tulos ennen veroja, milj. euroa 37,9/16,6

1-9 2016/1-9 2015

  • Liikevaihto, milj. euroa 1 205,4/1 350,5
  • Liikevoitto, milj. euroa 32,6/18,4
  • Liikevoitto-% 2,7/1,4
  • Omavaraisuusaste-% 34,3/35,0
  • Tilauskanta, milj. euroa 1 406,6/1 268,5

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vahva asuntomyynti Suomessa kannatteli Lemminkäistä”

  1. Sijoittaja ihmettelisi, mihin on kadonnut entinen tukijalka toimitilat, kun siitä ei mainita mitään. Onko Lemminkäinen lopettanut toimitilojen rakentamisen vai kuuluuko se yhä Talo segmentin alle?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat