Kokeile kuukausi maksutta

Valtio rahastaa asukkaita 2,3 miljardilla eurolla vuodessa

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen on laskenut asumiseen kohdistuvat tuet ja verot, joita yhteiskunta perii asumisesta.

Valtio antaa asukkaille toisella kädellä ja ottaa toisella korkojen kanssa takaisin.

Näiden vuoden 2015 tietojen perusteella hän pystyy arvioimaan tuki- ja verolinjausten kokonaisvaikutukset asukkaiden kannalta.

”Asuminen on valtiolle noin 2,3 miljardin euron bisnes vuodessa”, Lehtinen tiivistää tuloksen.

Asumiseen kohdistuvat tuet ovat yhteensä 4236,5 miljoonaa euroa. Asumiseen kohdistuvat erilaiset verot puolestaan ovat yhteensä 6550 euroa.

Isoimpia tukieriä ovat asumistuki ja toimeentulotuen asumiseen menevä osuus (yhteensä 2,0 mrd. euroa) asuntojen myyntivoiton verottomuus (1,3 mrd. euroa) ja tuotantotuen 300 miljoona. Ara-asuntojen vuokraero vapaarahoitteisiin asuntoihin nähden on noin 263 miljoonaa euroa.

”Valtio kohdentaa vuokra-asuntojen tuotantotukeen hyvin vähän rahaa budjetista”, Lehtinen sanoo.

Markkinahintoja edullisempiin Ara-tontteihin sisältyvää tukea ei Lehtisen mukaan pystytä laskemaan tarkasti. Osa siitä sisältyy Ara-vuokrien ja markkinavuokrien välisenä erona saatavaan hyötyyn.

Lehtisen laskelmissa ei ole otettu huomioon omistusasumisen laskennallista asuntotuloa. Aika ajoin keskustellaan siitä, pitäisikö omistusasujaa verottaa hyödystä, jonka tämä saa vuokra-asujaan nähden.

Jos tämä kiistanalainen asuntotulon verottomuushyöty (2,9 mrd euroa) otettaisiin huomioon, asukkaat jäisivät valtioon nähden vajaat 590 miljoonaa euroa voiton puolelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio rahastaa asukkaita 2,3 miljardilla eurolla vuodessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat