Kokeile kuukausi maksutta

Hypon Brotherukselta hälyttäviä työllisyystietoja

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksella on hyviä, mutta myös huolestuttavia uutisia.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksella on hyviä, mutta myös huolestuttavia uutisia.

”Ensin hyvät uutiset: työmarkkinat pysyivät vakaina marraskuussa ja kehitys on yhä maltillisen myönteistä. Työttömyysaste on matalimmalla tasolla yli kahteen vuoteen ja työllisyysaste kasvaa vähitellen. Kuluvan vuoden aikana työllisyys on kohentunut ja työttömyys laskenut hitaasti, minkä takana on kotimarkkinoiden kohtalainen kasvu ja taapertava tuottavuuskehitys”, Brotherus toteaa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus kertoi työttömyysasteen pysyneen marraskuussa kausitasoitettuna 8,7 prosentissa. Suomessa herkästi heiluva kausitasoittamaton työttömyysaste oli 8,1 prosenttia.

Työllisyystilanne ei kuitenkaan ole Brotheruksen mukaan niin hyvä kuin miltä se näyttää.

”Matala työttömyysaste on osin kasvavan piilotyöttömyyden väärentämää. Yhä suurempi osa työkykyisistä ja työikäisistä työttömistä on turhautunut ja lopettanut aktiivisen työnhaun. Tällöin heitä ei kirjata työttömiksi, vaan piilotyöttömiksi työvoiman ulkopuolelle. Mikäli kasvanut turhautuneiden joukko lasketaan mukaan, on työttömyysaste yhä yli 10 prosenttia”, Brotherus arvioi.

”Toinen huono uutinen on työttömien joukossa tapahtuva syrjäytyminen. Yli joka kolmas työtön on pitkäaikaistyötön – luku ei ole ollut koskaan yhtä hälyttävä. Toisaalta työllisten parissa ylitöiden määrä on kohonnut jo ennätykselliseksi. Toisin sanoen osalle halukkaista ei löydy töitä ensinkään, kun toiset joustavat jo vapaa-ajastaan.”

Polarisaatio uhkaa Brotheruksen mukaan myös talouden kasvumahdollisuuksia, sillä työmarkkinoilta tippuneita ei saa hevillä takaisin ja ylitöiden kasvattamisessa voi tulla piankin katto vastaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hypon Brotherukselta hälyttäviä työllisyystietoja”

  1. Suomesta tehdään ’gated community’ yhteiskuntaa. Se näkyy hallituksen jokaisesta liikkeestä. Mitä se hyvinvointi sitten maksaisi on toinen juttu mutta lopetetaan tämä ’kansantalous piristyy jo…’ propaganda.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat