K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja – S-ryhmä panostaa tuulivoimaan

Kaupparyhmät ovat ryhtyneet ilmastotalkoisiin.

Kaupparyhmät ovat ryhtyneet ilmastotalkoisiin.

K-ruokakauppojen katoille rakennettavat aurinkovoimalat tekevät K-ryhmästä Suomen suurimman aurinkovoiman tuottajan.

Kesko kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se on aloittanut aurinkovoimalan rakentamisen seitsemän K-ruokakaupan katoille. Niistä valtaosa valmistuu jo tämän vuoden puolella.

K-ryhmän ensimmäinen aurinkovoimala rakennettiin jo 1997 Tampereen Lielahden Citymarketin katolle. Se on käytössä yhä. Ensi kesään mennessä K-ruokakauppojen yhteydessä toimii jo 15 aurinkovoimalaa.

”Uusien voimaloiden myötä K-ryhmästä tulee kirkkaasti Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä”, sanoo Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila tiedotteessa.

Anttilan mukaan aurinkovoima sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan kattaa jopa 60 prosenttia ruokakaupan sen hetkisestä kulutuksesta.

”Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä ja kylmälaitteissaan sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan.”

S-ryhmä panostaa tuulivoimaan

Myös toinen Suomen ruokakauppajäteistä, S-ryhmä, panostaa voimakkaasti uusiutuvaan energiaan. S-ryhmä on kertonut pyrkivänsä siihen, että kuluvan vuoden loppuun mennessä puolet sen kuluttamasta sähköstä tuotetaan omalla tuulivoimalla.

S-ryhmä on investoinut merkittävästi tuulivoimahankkeisiin. S-Voima Oy omistaa puolet TuuliWatti Oy:stä, joka kehittää ja rakentaa tuulipuistoja. Toisen puolen yhtiöstä omistaa energiayhtiö St1.

Vuoteen 2020 mennessä S-ryhmä on sitoutunut tuottamaan 80 prosenttia kuluttamastaan sähköstä omalla uusiutuvalla energialla.

Keskossa prosenttitavoitteita ei toistaiseksi ole asetettu. Rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttilan mukaan lähiaikoina Keskossa on määrä aloittaa keskustelu siitä, tuleeko tavoitteita vai ei.

K-kaupoista uuden aurinkovoimalan katolleen saavat K-Citymarket Kupittaa ja K-Citymarket Länsikeskus Turussa, K-Citymarket Linnainmaa Tampereella, K-Citymarket Kokkola, K-supermarket Peltola Järvenpäässä, K-supermarket Niipperi Espoossa sekä K-supermarket Toppila Oulussa.

Kaikki muut paitsi Kokkolan ja Linnainmaan aurinkovoimalat valmistuvat vielä tämän vuoden puolella. Kokkolan ja Linnainmaan voimalat valmistuvat ensi kesään mennessä.

Aurinkovoimalat toimittavat ja asentavat Solnet Green Energy Oy, Solarigo Systems Oy ja Aii Energy Systems.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “K-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja – S-ryhmä panostaa tuulivoimaan”

  1. Hyvä uutinen!
    On oletettavaa, että K-ryhmä saa samalla lisää asiakkaita. Ymmärtääkseni aurinkopaneelit eivät häiritse ympäristöä, luontoa tai lähiasutusta kuten S-ryhmän tuulivoimalat.

Jätä kommentti