Kokeile kuukausi maksutta

Kelan pääjohtaja väläyttää vuokrasääntelyä Ara-asuntoihin

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan tuore pääjohtaja Elli Aaltonen ehdottaa, että valtion tukemissa vuokra-asunnoissa otettaisiin käyttöön asteittainen vuokrasääntely.

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan tuore pääjohtaja Elli Aaltonen ehdottaa, että valtion tukemissa vuokra-asunnoissa otettaisiin käyttöön asteittainen vuokrasääntely.

Hän myös esittää, että vuokrataloyhtiöt eivät saisi kerätä vuokrissa korjausrahaa eli varautua etukäteen remontteihin.

Vuokrat ohjattaisiin pelkästään juokseviin menoihin, ja korjauksiin varauduttaisiin joko erillisellä rahastolla tai valtion budjetin kautta.

Aaltonen on huolissaan siitä, että Kelan asumistukimenot ovat viime vuosina kasvaneet parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Etenkin pääkaupunkiseudun vuokrataso heijastuu suoraan asumistukeen.

Aaltosen mukaan asumistuen leikkaaminen ei ole ratkaisu. Jos asumistuen kaltaisiin ensisijaisiin etuuksiin tehdään viilauksia, tuen saajat eivät poistu Kelan luukulta vaan hakevat viime­sijaista tukea eli toimeentulo­tukea.

”Meillä on tässä kasvojenpesun paikka. Jos vuokra-asuntojen rakentamiseen saa valtion tukea, pitäisikö valtion pystyä vaikuttamaan myös siihen, että vuokriin tulisi sääntelyä?”

Valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja on noin 375 000. Ne ovat kuntien ja yleishyödyllisten yhteisöjen omistuksessa ja tarkoitettu ensisijaisesti pienituloisille. Niiden vuokrissa ei saa kerätä voittoa, mutta korjauksiin on saanut varautua.

Aaltonen aloitti Kelan pääjohtajana tämän vuoden alussa. Hän tietää hyvin, että Kela on rahan läpivirtauspaikka, jonka päätehtävä on hoitaa hyvinvointivaltion maksamat etuudet ajallaan etuuksien saajille. Kela ei ole sosiaaliturvan kehittäjä, vaan se tehtävä kuuluu poliitikoille.

Aaltonen, kokenut sosiaali­poliitikko, sanoo vienosti hymyillen, että Kela voi silti antaa sytykkeitä keskusteluun.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Kelan pääjohtaja väläyttää vuokrasääntelyä Ara-asuntoihin”

  1. VVO:lla asuu suoraa kelan tukea saavia yli 10000 hlöä – muita oman tilin kautta tukea saavia onkin sitten vaikea sanoa, joka tapauksessa tuhansia…

  2. ”Aaltosen mukaan asumistuen leikkaaminen ei ole ratkaisu. Jos asumistuen kaltaisiin ensisijaisiin etuuksiin tehdään viilauksia, tuen saajat eivät poistu Kelan luukulta vaan hakevat viime­sijaista tukea eli toimeentulo­tukea.”

    Olen tuosta eri mieltä. Olen joskus jossain nähnyt arvion siitä, moniko asumistuen saajista on toimeentulotuen piirissä. Aika iso osa nykyisistä asumistuen saajista ei ole toimeentulotuen ehdot täyttäviä. Toimeentulotuen ehtona on muun muassa se, ettei henkilöllä saa olla muuta omaisuutta kuin korkeintaan asunto ja toimeentulon kannalta keskeiset asiat, kuten työvälineet (ja useassa tapauksessa myös kohtuuhintainen auto). Mutta esimerkiksi osakeomistukset, rahasto-osuudet, sijoitusasunnot, perinnöt tai rahat tilillä estävät toimeentulotuen saannin.Varallisuusrajat asumistuesta poisti edellinen hallitus. Sitä ennen asumistuen saajia oli paljon nykyistä vähemmän. Ei se kovin vaikeata kai olisi laittaa varallisuusrajoja asumistukeen takaisin, jos tukimenoja haluttaisiin alentaa. Varallisuusrajat ylittävät eivät siirtyisi myöskään toimeentulotuen saajiksi ainakaan kovin todennäköisesti tai kovin pian.

    Toimeentulotukea sai viimeksi vahvistettuna tilastovuonna noin 250 000 kotitaloutta. Asumistukea sai karkeasti tuplamäärä kotitalouksia. Väliin mahtuu aika iso määrä sellaisiakin kotitalouksia, jotka eivät siirry toimeentulotuen piiriin, jos asumistuen periaatteita muutetaan.

  3. Johtaja esittää valtion tukemiin vuokra-asuntoihin vuokrasäännöstelyä. Asuntotuotatolain mukaan vuokraa saa periä vain todellisten kistannusten verran eli vuokrasäännöstely on jo lain mukaan olemassa. Jos korjauksiin ei saisi varautua, jouduttaisiin peruskorjaus rahoittamaan lainalla, mikä johtaisi aika suureen vuokran korotukseen. Vaikea uskoa, että veronmaksajat pantaisiin maksamaan joidenkin talojen peruskorjaukset. Valtion tukea ei tällä korkotasolla vuokra-asuntotuotannossa käytännössä ole. Vanhoita lainoista peritään markkinakorkoa suurempaa korkoa. Lainoja on laajalti maksettu pois ja otettu uudet lainat pankeista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat