”Pöyristyttävää demokratian halveksuntaa” – Sinnemäki korvasi kaupungin vuokra-asuntoyhtiön poliittiset edustajat virkamiehillä

Kolmen Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiön Hekan hallituksessa istuneet henkilöt saivat lähtöpassit, koska he eivät suostuneet valitsemaan Hekan alueyhtiöiden hallitusten toimitusjohtajaksi Hekan johdon ajamaa ehdokasta.

Kolmen Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiön Hekan hallituksessa istuneet henkilöt saivat lähtöpassit, koska he eivät suostuneet valitsemaan Hekan alueyhtiöiden hallitusten toimitusjohtajaksi Hekan johdon ajamaa ehdokasta.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa muhii erikoinen riita. Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö ja Hekan hallituksen puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) erottivat syksyllä kolmen Hekan alueyhtiön hallituksen poliittiset edustajat. Tilalle nimitettiin Hekan johtoryhmän jäseniä.

Jäsenten vaihto johtui siitä, että Hekan Kontulan, Vesalan ja Myllypuron alueyhtiöiden hallitukset valitsivat yhtiöiden toimitusjohtajaksi henkilön, joka ei Hekan johdon mielestä sopinut tehtävään.

Seurauksena Närö hajotti hallitukset, korvasi poliittiset jäsenet Hekan edustajilla ja nimitti yhtiöille haluamansa toimitusjohtajan. Närö itse istuu kyseisten alueyhtiöiden hallitusten puheenjohtajana. Hallituksesta erotetut henkilöt toimivat hallituksissa Sdp:n ja Skp:n mandaateilla.

”Tämä on pöyristyttävää demokratian halveksuntaa”, Skp:n kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen sanoo HS:lle.

”On ennenkuulumatonta, että apulaiskaupunginjohtaja kävelee valtuuston yli ja valitsee Hekan henkilöitä heidän tilalle.”

HS:n tietojen mukaan ongelmat alkoivat pian sen jälkeen, kun HS julkaisi heinäkuussa uutisen, jossa kerrottiin Heka-Kontulaa koskevista remonttihuijausepäilyistä. Heka-Kontula teki asiasta rikosilmoituksen. Asia on yhä poliisin selviteltävänä.

Sinnemäki pitää hallitusten erottamiseen johtamaa tapausta ”erikoisena ja valitettavana”. Hän sanoo, että hallitusten erottamispäätös syntyi monivaiheisen prosessin päätteeksi.

”Keskustelua käytiin heidän kanssaan kuukausia, ehkä vähän liiankin pitkään. Ei tätä päätöstä tehty mitenkään kerrasta poikki vaan heillä oli aikaa sulatella päätöstä”, Sinnemäki sanoo HS:lle.

Sinnemäki sanoo, että hallitusten jäseniä päätettiin vaihtaa siksi, että poliittisella mandaatilla istuvat henkilöt eivät toimineet aiemmin sovittujen sääntöjen mukaisesti.

”Hekan alueyhtiöiden hallitukset ovat sitoutuneet noudattamaan emoyhtiön hallituksen linjauksia. Hekan hallitus puolestaan on sitoutunut noudattamaan konsernijaoston linjauksia”, Sinnemäki sanoo.

”Tilanne perustui siihen, että emo-Hekan hallitus oli suosittanut tehtävään toista henkilöä. Kun alueyhtiöiden hallitukset kävelivät tämän päätöksen yli, niin ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin erottaa nämä hallitukset”, Sinnemäki sanoo.

Hekan alueyhtiöiden hallituksiin kuuluu viisi jäsentä. Jäsenistä kaksi ovat alueen asukkaita ja kaksi poliittisesti valittuja.

HS ei onnistunut tavoittamaan lomalla olevaa Jaana Näröä haastattelua varten.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “”Pöyristyttävää demokratian halveksuntaa” – Sinnemäki korvasi kaupungin vuokra-asuntoyhtiön poliittiset edustajat virkamiehillä”

 1. Siitäs saitte !! Stadilaiset, Tehän olette jo niin vihreitä että vihreillä on jo vara viedä Teitä kuin kuoriämpäriä::))

  1. siinä sitä kepulaisille böndeille ihmettelyä, kun kaikialla ei onnistu kepulainen sisäpiirisotku a la kittilä ja nuorisosäätiö.

   1. Ja kohta lappiin punnataan ne loputkin valtion rahat, matkailu on pelastettava.

    Jos korona jatkuu vielä pitkäänkin, odotan hetkeä, kun rakennusala pyytää valtion koronatukea. Paljokohan sitä valtiontukea rakennusliikkeille tuleekaan vai tuleeko ollenkaan. Arvaan, että rahat ovat silloin jo loppuneet.

 2. Kyllä nyt tovereita harmittaa, monta palkintotehtävää hallituksista vääryydellä ja viekkaudella ryöstetty…

  Todellisuudessa Hekassa on keskittämisen osalta tehty erinomaista työtä ja euroja on säästetty huomattavasti jo rahoituksen yhtenäistämisellä.

  Seuraavaksi pohdintaan mitä palveluja yhtiön kannattaa tuottaa itse ja mitä hankkia markkinasta.

  Ehdottomasti jatkoon!

 3. Jaana Närö nimitettiin jo 9v sitten vuonna 2011 Helsingin kaupungin asuntojen toimitusjohtajaksi. Mitä hän on saanut aikaan? Miten korona leviäminen on estetty HEKA-asunnoissa?
  Ei ole käsidesiä. Ei ole korvattu teräksisiä kosketuspintoja vähintään 60% kuparia sisältävällä pronssilla tai messingillä. Ilmanvaihtoa ei ole säädetty suuremmalle teholle. Valot eivät toimi liiketunnistimilla rapussa, ja saunassa, joten joutuu epähygieenisesti koskemaan valokatkaisijaan ja sähköäkin kuluu enemmän.

  Ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan ehkä 10v välein ja eivät todellakaan ole HEPA-suodattimia. Asuntokohtaisia ilmanvaihtokoneita ei ole. Samaa likaista ilmaa kierrätetään talvella asunnosta toiseen?
  Tupakointikielto on vain vanhoissa HEKA-kohteissa. Miksi ei irtisanota vanhoja vuokrasopimuksia, jotta saadaan kaikkiin HEKA-asuntoihin tupakointikielto?
  Nyt vanhassa HEKA-asunnossa asuessa saa tupakoida koko asunnossa ja siten aiheuttaa tuhansien eurojen remontin poismuuttaessa, mutta asukas ei joudu korvaamaan euroakaan, koska vuokrasopimus ei kiellä sisällä tupakointia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat