Talotekniikka Työelämä Uutiset Johanna Aatsalo Ei kommentteja

LVI-alalla ennätysmäärä aloituspaikkoja

Hyvä työllisyystilanne on vauhdittanut LVI-alan koulutuspaikkojen määrän ennätyskorkealle.

Korjausrakentaminen tuo edelleen puolet lvi-urakoitsijoiden liikevaihdosta.

Aloituspaikkojen määrä on valtakunnallisesti noussut viidessä vuodessa alle tuhannesta lähes 1 500 paikkaan. Yksi syy suosioon on alan hyvä työllisyystilanne.

Korjausrakentamisen kova kysyntä on tuonut työtä erityisesti LVI-asennusalalle. Myös lisääntynyt uudisrakentaminen ottaa osansa alan ammattilaisista.

Hyvä työllisyystilanne näkyy myös tilastoissa. Esimerkiksi Rakennusalan työttömyyskassan mukaan putkiasentajien ja -eristäjien työttömyysprosentti oli joulukuussa Uudellamaalla 4,8 prosenttia. Tilanteen uskotaan pysyvän hyvänä.

”Hyvien työllistymismahdollisuuksien lisäksi suosiota selittää aito kiinnostus LVI-alan ammatteja kohtaan”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Mäkisen mukaan nuorilla on realistinen kuva LVI-alan työstä. Työtehtävät ja -välineet ovat kehittyneet huimasti takavuosien tasosta. Esimerkiksi energiatehokkuusvaatimukset ovat muuttaneet tehtäviä siten, että LVI-asennustehtävien kohdalla korostuu asiantuntevuus. Ammatti on itsenäinen ja siinä on paljon tiedonhankkimiseen, töiden suunnitteluun ja laadunhallintaan liittyviä tehtäviä. Ammatin perusvaatimukseen kuuluvat myös vuorovaikutustaidot ja palveluosaaminen.

”Talotekniikan perustutkintoon on lisätty muun muassa mahdollisuuksia opiskella uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen liittyviä tekniikoita. Tutkintovaatimuksia on suunnattu vahvasti myös palveluosaamisen suuntaan”, Mäkinen toteaa.

Mäkinen pitää palveluosaamista erittäin tervetulleena lisänä alan peruskoulutukseen. Huoltopalvelut ja korjausrakentaminen muodostavat reilusti yli puolet LVI-asennusalan yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta. Palveluosaamiseen liittyvä koulutus parantaa LVI-alalle tulevien nuorten mahdollisuuksia toimia tehtävissä, joissa asiakaskontaktit ovat jatkuvia.

 

 

 

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia