Infra Rakentaminen Talous Uutiset Rakennuslehti Ei kommentteja

Maanrakennuskoneiden toimituksissa huippuvuosi

Teknisen Kaupan Liiton Maanrakennuskonejaoston vuoden 2016 toimitustilasto päätyi 19 prosentin kokonaiskasvuun.

 

Toimitusten kappalemääräinen kasvu painottui tela-alustaisiin kaivinkoneisiin, toisin sanoen raskaaseen kalustoon, mutta kasvu oli huomattavaa kaikissa tuoteryhmissä. Koneita myytiin 1 831 kappaletta. Kasvu alkoi jo vuonna 2015, mutta sitä edelsi neljä peräkkäistä laskun vuotta.

Vuodesta 2011 koettu laskeva markkinakehitys on vanhentanut konekantaa ja kasvattanut käyttötuntikertymää, joten korvaus- ja modernisointi-investointien tarve rakentamisen nosteessa jatkuu. Uudet mallit ovatkin selvästi entisiä vähäpäästöisempiä ja ergonomisempia.

Infrakonekysyntää ylläpitää sekin, että suurten ikäluokkien eläköityessä urakoitsijat kilpailevat uuden sukupolven kiinnostuksesta työmarkkinoilla. Kalusto ja jopa konebrändit ovat osa tätä vetovoimaa.

Merkittävintä konekaupalle on ennen muuta urakoinnin tilauskannan vahvistuminen. Tilauskannan ovat luoneet muun muassa rakentamisen suurten aluehankkeiden laajat pohjatyöt kunnallistekniikoineen, hallituksen satsaus väylämäärärahoihin sekä jonkinasteinen jatkuvuus kaivosteollisuuden näkymissä.

Panostusten uskotaan jatkuvan ja kysynnän olevan nyt melko vakaata. Rakentamisen tilauskanta on pitkäkestoinen. Jälleen uusi parlamentaarinen komitea alkaa selvittää myös Suomen liikennepolitiikkaa, ja tiestön 2,5 miljardin korjausvelka antaa sille tukevat lähtökohdat.

Investointipiikin arvioidaan kuitenkin olevan jo takana, ja vuonna 2017 toimitusten kasvu jäänee konetuojien mukaan korkeintaan lieväksi.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia