Suunnittelu Rakentaminen Talous Uutiset Rakennuslehti 2 kommenttia

Otkes: Tuulivoimaloiden paloturvallisuutta parannettava

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on perehtynyt tietoihin, joita se on saanut Haminassa yöllä 6.1.2017 syttyneestä tuulivoimalapalosta.

Korkealla voimalan konehuoneessa syttyneen palon sammuttaminen pelastuslaitoksen menetelmillä oli käytännössä mahdotonta. Kiinteitä sammutusjärjestelmiä ei ollut.

Voimalaitoksen vikatilanteissa, kuten tulipaloissa, merkittävä ongelma useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa tapauksissa on ollut suurien lapojen irtoaminen ja lentäminen satojen metrien päähän voimalasta. Tästä aiheutuu vaaraa esimerkiksi lähellä olevalle asutukselle, teollisuudelle, tieliikenteelle ja pelastustoiminnalle. Lentävien kappaleiden vuoksi sammuttaminen, alueen evakuointi ja mahdollisten maastopalojen sammuttaminen muuttuu hankalaksi.

Vuonna 2014 alkoi tuulivoimala pyöriä liian nopeasti Porin Reposaaressa. Lapojen kappaleita lensi maantielle, joka oli ehditty sulkea. Tulipaloja puolestaan on tapahtunut ainakin Uudessakaupungissa vuonna 2004 ja Virossa vuonna 2015. Lehtitietojen mukaan Virossa lensi palavaa materiaalia 400 metrin päähän ja maastoa syttyi palamaan.

Tuulivoimaloihin tarvitaan sammutusjärjestelmät

Haminassa palaneen tuulivoimalan läheisyydessä, alle 300 metrin päässä, on teollisuutta ja palavien nesteiden säiliöitä. Tällä kertaa tuulivoimala saatiin tiettyjen vaikeuksien jälkeen pysäytettyä, jonka ansiosta lapoja putosi maahan vasta myöhemmin palon jo sammuttua.

Onnettomuustutkintakeskus ei käynnistä tulipalosta tutkintaa, mutta nostaa esille huolen tuulivoimaloiden turvallisuudesta.

Keskuksen mukaan ympäristöministeriön ja muiden alan toimijoiden tulisi yhdessä määrittää periaatteet, joiden mukaan varmistetaan riittävä olemassa olevien ja uusien tuulivoimaloiden turvallisuustaso. Sammutusjärjestelmät ja selkeät varoetäisyydet olisivat tarpeen. Saman huolen on esittänyt pelastuslaitosten kumppanuusverkosto kirjeessään ja suosituksessaan vuonna 2014.

Tällä hetkellä tuulivoimaloiden rakentamista ohjeistetaan julkaisussa Ympäristöhallinnon ohjeita 5/2016 Tuulivoimarakentamisen suunnittelu.

Keskustelu artikkelista: 2 kommenttia

 • Toivottavasti tämä on viimeinen naula tämän huonon hyötysuhteen energiatuotannon arkkuun.

  Vastaa
  • Suomi tarvitsee monipuolisen energialähdepaletin, josta saadaan riittävästi ympäristöystävällistä energiaa erilaisissa olosuhteissa. Tuulivoimalla on tässä kuviossa selvä paikkansa aurinkovoiman rinnalla. Hiilen poltto loppuu taatusti lähivuosina, öljykin saastuttaa, ydinenergiaan liittyy arvaamattomia poliittisia (ja teknisiä) haasteita ja turpeen/puun poltto ei logistisista syistä onnistu laajassa mittakaavassa. Vesivoima on jo käytännössä valjastettu, jos viimeisiäkin luonnonkoskia ei haluta uhrata tähän käyttöön.

   Tuulivoimalaitosten määrä kasvaa maailmalla 7-10 % vuositahtia. Tämä on fakta, joskin tuulivoimasta itsessään saa olla mitä mieltä tahansa. Materiaalien ja generaattorien parantuessa hyötysuhteet paranevat ja laitoksista tulee tasaisemmin energiaa tuottavia.

   Takertumalla vanhakantaisiin energialähteisiin, joita polttolaitokset ja ydinvoima edustavat, Suomi ajaa itsensä pitkässä juoksussa nurkkaan. Uusiutuvien energioiden markkinat kasvavat huimaa tahtia ja edelläkävijät ovat voittajia syntyvillä markkinoilla.

   Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia