Talous Uutiset Auri Häkkinen Ei kommentteja

Suomalaisomisteinen suunnittelujätti syntyi – osa henkilöstöstä omistaa siitä enemmistön

Sito oy ja Wise Group Finland oy yhdistyivät 1. maaliskuuta 2017. Konsernin emoyhtiö on Sito Wise Holding. Osa henkilöstöstä omistaa enemmistön yhtiöstä.

Siton toimitusjohtaja Tapio Puurunen ja Wisen toimitusjohtaja Aki Puska näkevät yhtiöiden yhdistymisessä mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Yhtiöt jatkavat tämän vuoden itsenäisinä yhtiöinä. Ne integroidaan ensi vuoteen mennessä yhteen. Uudella yhtiöllä ei ole vielä nimeä. Myöskään toimitusjohtajaa ei ole valittu.

Siton ja Wisen yhdistyminen merkitsee Suomen kolmanneksi suurimman rakennusalan suunnittelu- ja konsultointitoimiston syntymistä. Niiden yhteen laskettu tilintarkastamaton liikevaihto oli viime vuonna 96,6 miljoonaa euroa. Vain Sweco Finland oy ja Ramboll Finland oy ovat suurempia. Niiden liikevaihdot olivat toissa vuonna 170–180 miljoonan euron välillä.

Intera vähemmistöomistajana

Wisen pääomistaja Intera Partnersista tulee Siton ja Wisen vähemmistöomistaja 40 prosentin osuudella. Loput 60 prosenttia on lähes sadan yhtiöissä töissä olevan henkilön omistuksessa. Intera omisti ennen tätä järjestelyä Wisestä 65 prosenttia.

Intera tuli Wisen pääomistajaksi viime kesänä, kun pääomasijoittaja Helmet Business Mentors irtautui yhtiöstä. Silloin asetettiin tavoite listautua pörssiin. Samalla strategiaan tuli tavoite laajentua infrasuunnittelun ja -konsultoinnin puolelle.

Sito puolestaan kirjasi strategiaansa vuonna 2013 tavoitteen laajentua myös talorakentamisen puolelle.

Yhdistymisajatus tuli Wiseltä

”Ajatus yhdistymisestä tuli ihan puskasta”, Siton toimitusjohtaja Tapio Puurunen sanoo viitaten aloitteentekijään, Wisen toimitusjohtaja Aki Puskaan. Yllätyksenä se ei kuitenkaan tullut. Sito oli strategiaa tehdessään listannut mahdollisia yhtiöitä, joiden kanssa voisi liittoutua, ja Wise oli niiden joukossa.

Esisopimus yritysjärjestelystä syntyi lokakuussa. Puska teki aloitteen ennen kesälomaa.

Viime vuonna 40 vuotta täyttänyt Sito on yli 550 henkilön monialakonserni, joka tarjoaa infran, liikenteen, maankäytön, ympäristön ja digitaalisten palveluiden konsultointia. Sen tilintarkastamaton liikevaihto oli viime vuonna 52,3 miljoonaa euroa.

Vuonna 2010 alkunsa saanut Wise Group Finland Oy tarjoaa talonrakennusalan konsultointi-, suunnittelu- ja rakennuttamispalveluja uudis- ja korjauskohteisiin Suomessa ja Baltiassa. Sen palveluksessa on noin 500 henkilöä, ja viime vuoden tilintarkastamaton liikevaihto oli 44,3 miljoonaa euroa.

Kummallakin hyvä tulos

Yritysjärjestely on siinä mielessä poikkeuksellinen, että siinä kaksi hyvää tulosta tehnyttä yhtiötä liittoutuu. Viime vuoden tarkastamattomien tilinpäätösten mukaan Wisen käyttökate oli 15,2 prosenttia ja Siton 12 prosenttia.

Yhtiöillä on vain vähän päällekkäistä toimintaa. Siksi integraatiossa ei ole kyse päällekkäisyyksien karsimisesta. Yhtiöt toimivat yhteensä 17 paikkakunnalla.

Wisen tytäryhtiö Helimäki Akustikot oy ja Siton norjalainen tytäryhtiö Sito Norge as jatkavat aluksi itsenäisinä yhtiöinä.

Kasvu ja laajentuminen länteen päämääränä

Puurunen ja Puska sanovat kuin yhdestä suusta, että tuotepalettia kasvatetaan jatkossa. Tämä merkitsee henkilöstö kasvua 100–130 henkilöllä vuodessa.

Tavoitteena on laajentua länteen, lähinnä Norjan ja Ruotsiin.

”Jos ruotsalaiset ja tanskalaiset osaavat laajentumisen, miksemme mekin. Meillä on nyt parinkymmenen henkilön projektinjohtoon ja rakennuttamiseen erikoistunut yritys Norjassa. Siitä on hyvä jatkaa”, Puurunen toteaa.

Wisellä on Tallinnassa suunnittelutoimisto, joka tekee rakennesuunnittelua suomalaisiin kohteisiin. Latviassa sillä on osakkuusyhtiö maan suurimman rakennesuunnittelutoimiston DVG:n kanssa. ”Yhdessä sen kanssa voisimme mennä länteen”, Puska arvioi.

Tavoitteena listautua pörssiin

”Tavoitteena on rakentaa ketterä toimija ja suomalainen vaihtoehto kansainvälisessä omistuksessa oleville konsulttiyhtiöille”, Intera Partnersin osakas Tomi Terho sanoo.

Yritysjärjestelyn tavoitteena on myös listautua pörssiin. ”Näemme aika luonnollisena jatkumona yhtiön kehittämiselle ja omistusmuodoille pörssiin listautumisen”, Terho kertoo.

Terho oli mukana kehittämässä Consti Yhtiöitä pörssiin listautumista varten.

Pörssiin meno on Terhon mukaan seuraavien vuosien asia. ”Nyt keskitymme siihen, että saamme vietyä yhtiötä hyvin eteenpäin ja tavoittelemme kasvua ja kansainvälistymistä. Viemme integraatiota vaiheittain eteenpäin. Ensi vuonna alamme toimia uuden organisaation alla.”

Listautumisen jälkeen Intera irtautuu yhtiöstä.

Siton ja Wisen historiat

Siton toiminta käynnistyi öljykriisin myllerryksessä vuonna 1976. Öljykriisi merkitsi vyönkiristystä monille suunnittelutoimistoille ja suurehkon ruotsalaisen yrityksen Suomen toimiston se vei konkurssiin. Näille raunioille toimistossa työskennelleet kahdeksan nuorta insinööriä perustivat Suomalainen Insinööritoimisto Oy:n, Siton.

Neljässä vuosikymmenessä yritys on kasvanut muutaman kymmenen henkilön yrityksestä yli 550 hengen monialakonserniksi, joka tarjoaa infran, liikenteen, maankäytön, ympäristön ja digitaalisten palveluiden konsultointia. Osa henkilöstöstä on omistanut yhtiön.

Wise Group syntyi vuonna 2010, kun Helmet Business Mentors Oy:n kokoama sijoittajaryhmä hankki Insinööritoimisto Ylimäki & Tinkasen osakekannan. Tavoitteena oli yhdessä Ylimäki & Tinkasen avainhenkilöiden kanssa rakentaa merkittävä toimija talonrakennuksen suunnitteluun niin Suomessa kuin Venäjällä. Osa henkilöstöstä on omistanut yhtiöstä 35 prosenttia.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia