Uutiset Seppo Mölsä Yksi kommentti

Donald Trump ei ole edes Amerikan ykkönen muurinrakentajana

Kuka on kaikkein mahtavin muurinrakentaja ja onko America first tässäkin? Intialaiset ja afrikkalaiset ovat tässä asiassa valitettavasti Donald Trumpiakin innokkaampia ihmisten aitaajia ja kansakunnan koolla mitattuna juutalaiset ovat ykkösiä.

Berliinissä muuri kaadettiin, mutta Amerikassa sellaisia haluttaisiin lisää.

”Minä rakentaisin mahtavan vallin, ja kukaan ei rakenna valleja paremmin kuin minä, uskokaa minua, ja minä rakennan sen uskomattoman halvalla – minä rakennan mahtavan, mahtavan vallin meidän eteläiselle rajallemme. Ja minä panen Meksikon maksamaan sen vallin. Kuulkaa sanojani!”

Näin julisti vaalikampanjassaan Trump Towerin rakennuttajana tunnettu Donald Trump.

Trumpin puheista voisi kuvitella, että että USA:n nykyinen presidentti olisi aidanrakentamisen varsinainen ”founding father”.

Vaikka Trump on tullut tunnetuksi puheistaan mahtavan aidan rakentamisesta Meksikon rajalle, niin todellisuudessa hän vain jatkaa Bill Clintonin aloittamaa ja jo Richard Nixonin ideoimaa aitaurakkaa, jossa varsinkin Georg Bush Jr oli aktiivinen. Hän sai aikaan 800 kilometriä aitaa. Barack Obama, vaikka hän Hillary Clintonin tavoin äänestikin Meksikon muurin puolesta, oli sen verran saamaton rakennuttajana, että työ on yhä pahasti kesken.

Mutta, toisaalta, Trumpista voi vielä tulla oiva mies tähänastisten aitamiesten joukkoon. Hänestä tulee sellainen, jos hän rakentaa nykyisen 1000 kilometrin lisäksi loputkin aidattavasta osuudesta. Rio Grandea ei voi aidata, joten aidattavaksi jää ehkä toista tuhatta kilometriä, ja vielä vanhan aidan parantelua.

Silläkään Amerikka ei kuitenkaan olisi ykkönen, sillä kiinalaiset, roomalaiset ja jopa hindut ja muslimit hakkaavat amerikkalaiset. Jopa köyhästä Afrikasta löytyy pidempiä kansakuntia erottavia muureja Marokon rajoilta, ja jopa Afrikan eteläkärkeen on rakennettu aita estämään ihmisiä vaeltamasta paremman elintason äärelle.

Suhteellisesti eniten aitoja ovat rakentaneet historian valossa ehkä yllättäen juutalaiset. Israel on tehokkaasti aidannut Länsirannan asukkaat entisen kotitilojensa ulkopuolelle 700 kilometriä pitkällä aidallaan. Nykyinen pääministeri Netanjahu on ”kunnostautunut” siinä eniten.

Rotu- ja uskonerottelun aitoja on syntynyt myös erityisesti Intian ja Bangladeshin  ja Intian ja Pakistanin rajoille. Pohjois-Irlannissa aitoja rakennettiin erottamaan kristittyjä toisistaan.

Liikenneinsinööri Pentti Murole listaa 16. helmikuuta kirjoittamassaan ansiokkaassa blogissaan kaikki mahtavat aidat ja muurit aina roomalaisten ja kiinalaisten vieläkin näkyvistä saavutuksista alkaen. Ne ovat myös hyvä muistutus siitä, että mahtavimmatkaan muurit eivät  lopulta estäneet ihmisten liikkumista ja valtakuntien kaatumista. Berliinissä muuri jopa kaadettiin niin perusteellisesti, että sitä jouduttiin turistien iloksi rakentamaan uudelleen.

Vanhan ajan suuret kansainvaellukset kalpenevat täysin nykyisten ja tulevien rinnalla. ”Luvattu maa” on tänäänkin usein jo valmiiksi kansoitettu ja usein myös aitojen saartama. Espanja rakentaa jo aitoja afrikkalaisten maatilkkujensa suojaksi, sillä ne ovat monelle suorin portti Eurooppaan. Itäisessä Euroopassa rautaesirippua pystytetään taas uudestaan, mutta nyt ei enää lännen vaan idän ja Turkin suuntaan.

 

 

 

 

 

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Aitaajista ei sovi unohtaa myöskään Hollywood -julkkiksia ja muita liberaaleja raharikkaita, jotka asuvat varakkaiden asuinalueilla – ja osoittavat muuriensa suojista mieltä vapaan liikkumisen puolesta, ei tosin omalle asuinalueelleen asti.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia