Infra Rakennuslehti Yksi kommentti

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden päätöstä ympäristörikkomussyytteessä: Lemminkäinen tuomitaan maksamaan 3,4 miljoonaa euroa

Hovioikeus muutti Tuusulan käräjäoikeuden kesäkuussa 2015 antaman vapauttavan päätöksen Lemminkäistä ja sen kahta työntekijää vastaan nostetussa ympäristörikkomussyytteessä.

Ympäristörikkomus liittyy yhtiön Sammonmäen asfalttiaseman ympäristöluvissa määritettyihin kiintiöihin kierrätysasfaltin käyttömääristä asfalttimassan tuotannossa.

Syyttäjä vaati Lemminkäiseltä rikoshyödyn menettämisenä 3,4 miljoonaa euroa sekä yhteisösakkona vähintään 120 000 euroa.

Hovioikeus on käräjäoikeuden tavoin katsonut, ettei kierrätysasfaltin käyttäminen asfaltin valmistuksessa ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista. Asfalttiaseman toiminnasta vastuullisina vastaajat olivat kuitenkin laiminlyöneet ympäristölupaa siten, että asfalttiasemalla oli käytetty kierrätysasfalttia enemmän kuin ympäristölupa salli. Lemminkäisen kaksi työntekijää on siksi tuomittu ympäristönsuojelulain rikkomisesta päiväsakkoihin.

Lisäksi Lemminkäinen on tuomittu menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 3,4 miljoonaa euroa, minkä määrän yhtiö on hovioikeuden mukaan säästänyt kustannuksina käyttäessään kierrätysasfalttia yli sallitun määrän. Lemminkäinen kirjaa kulun ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseensa. Vaatimukset yhteisösakosta hylättiin.

Lemminkäinen on pitänyt syytettä perusteettomana. Yhtiö tutustuu huolellisesti hovioikeuden päätökseen. Tämän jälkeen yhtiö päättää, haetaanko päätökseen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Mitä änkyröintiä. Se että ympäristöä säästettiin käyttämällä kierrätysmateriaalia on vähemmän tärkeää kuin se, että jonkun helvetin byrokraatin lupalapun ehdot eivät täyty kirjaimellisesti. Oikeuden mukaan siis ”ympäristö”-lupa olisi täyttynyt, jos kierrätysasfaltit olisi kipattu kaatopaikalle ja tilalle otettava materiaali louhittu luonnosta. Kysehän ei siis ollut siitä, että tekijät olisivat tietoisesti sotkeneet ympäristöä, päinvastoin. Mutta byrokratia ennen kaikkea, mäin sarvikuonojen maassa.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia