Maakuntiin sijoittuvat ympäristötehtävät tulevat olemaan kaikkien 18 maakunnan vastuulla. Niitä ei ympäristöministeriön toimesta erikseen ohjata järjestämislaeilla tai keskitetä ylimaakunnallisiksi.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Pokka: ministeriö ei ohjaa maakuntien ympäristötehtäviä

Maakuntiin sijoittuvat ympäristötehtävät tulevat olemaan kaikkien 18 maakunnan vastuulla. Niitä ei ympäristöministeriön toimesta erikseen ohjata järjestämislaeilla tai keskitetä ylimaakunnallisiksi.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

”Jokaisella maakunnalla on vastuu omaa aluettaan koskevissa ympäristötehtävissä. Ympäristöministeriö luottaa siihen, että maakuntien keskinäinen yhteistyö kehittyy suotuisasti. Maakuntien liitot ja valtion alueviranomaiset ovat tähänkin saakka toimineet hyvässä yhteistyössä keskenään. Vanhasta yhteistyöpohjasta ja -rakenteista on varmasti hyötyä uutta aloitettaessa”, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoittaa tuoreessa blogissaan.

Vuoden 2019 alussa voimaan tuleva maakuntauudistus muuttaa merkittävästi ympäristöhallintoa. Maakuntien liitot, ELY-keskukset ja aluehallintovirastot lakkaavat. Niiden tehtävät hoidetaan jatkossa joko 18 maakunnassa tai valtakunnallisessa lupa- ja valvontavirastossa (työnimi LUOVA).

Ympäristöhallinnosta maakuntiin siirtyy muun muassa maakuntakaavoitusta ja alueidenkäyttöä, luonnon monimuotoisuuden suojelun edistämistä sekä vesien ja merenhoitoa koskevat tehtävät. Maakunnilla on myös oma roolinsa ympäristötiedon tuottamisessa.

Uusi lupa- ja valvontavirasto

Valtiolle jääviä viranomaistehtäviä hoidetaan jatkossa uudessa lupa- ja valvontavirastossa. Sinne siirtyy tehtäviä niin AVIsta kuin ELY-keskuksista, muun muassa ympäristö- ja vesiluvat sekä niiden valvonta, ympäristövaikutusten arviointi sekä luonnonsuojelun viranomaistehtävät.

”Uuden viraston valtakunnallinen toimivalta tulee korostamaan keskusviraston omaa vastuuta luoda valtakunnallisia toimintamalleja, tietojärjestelmiä ja prosesseja. Toimintamallien ja tietojärjestelmien kehittämisessä viraston tulee huomioida myös sen eri toimialojen väliset synergiat. Virastoa koskevien säädösten valmistelu on parhaillaan työn alla useassa työryhmässä”, Pokka sanoo.

Kunnilla on jatkossakin oma roolinsa ympäristötiedon tuottamisessa. Kunnat ovat myös merkittäviä ympäristölupien myöntäjiä.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Pokka: ministeriö ei ohjaa maakuntien ympäristötehtäviä”

  1. Jos tästä uudistuksesta voi maksaja mitään ymmärtää niin oikeasti maakuntaliitoista tulee ’maakuntia’ joihin elyt ja aluehallintoporukat siirtyvät. Päälle tai oheen liimataan vielä tämä ’Luova’. Ympäristöministeriötä pitää sitten varmaan vahvistaa että selviää uusista haasteista.
    Mummoni käytti sanontaa ’olj yhtä pitkää ko levveetä’….tuli jotenkin mieleen.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi