Uutiset Mikko Kortelainen 21 kommenttia

Iso investointi ajoi ikkuna- ja ovivalmistajan maksuvaikeuksiin

Osa asennusyrityksistä on joutunut hakemaan saataviaan Skaalalta oikeusteitse.

Näkymä Skaalan Ylihärmän tehtaalta.

Kauhavalla toimiva ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala ei ole pystynyt maksamaan ajoissa maksujaan kaikille käyttämilleen asennusyrityksille.

Skaala-konsernin toimitusjohtaja Markku Hautanen sanoo, että yritys on selvinnyt viime vuonna syntyneistä likviditeetti- eli maksuvalmiusongelmista.

”Likviditeetti oli viime vuoden jälkeen tiukoilla. Vedimme läpi mittavan investointiohjelman”, Hautanen sanoo. Hän on yksi perheyrityksen neljästä omistajasta.

Käräjäoikeudessa kymmeniä tapauksia

Pienellä, Keski-Suomessa sijaitsevalla kahden miehen asennusyrityksellä on 12 000 euron saatavat Skaalalta. Yhtiön toimitusjohtaja aikoo allekirjoittaa tällä viikolla perintätoimiston valtakirjan, jonka jälkeen velka-asia siirtyy käräjäoikeuteen.

Yrittäjä ei ole ongelmansa kanssa yksin, sillä Skaalan nimi on tullut tutuksi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Yksistään vuoden 2017 puolella käräjäoikeudessa on kymmeniä tapauksia, joissa Skaalalta peritään saatavia.

Käytännössä kaikki haasteet ovat kuitenkin rauenneet ennen tuomiota, kun kantajat ovat saaneet rahansa.

”Pieniä asennusyrityksiä pidetään pankkeina. Maksetaan kun jaksetaan”, rahojaan odottavan yrityksen toimitusjohtaja kuvailee toimintaa.

Yritys on asentanut aliurakoitsijana ikkunoita ja ovia kuluttaja-asiakkaiden koteihin. Kaikki kohteet on asiakkaan puolelta hyväksytty. Loppuasiakkaille Skaala on yrittäjän mukaan laskut laittanut, mutta asennuslaskuja ei ole maksettu.

Yrittäjän mukaan 12 000 euroa on kahden miehen firmalle iso raha, vaikka Skaalalle se on pikkuraha.

”Enää en tee kyseiselle firmalle yhtään mitään.”

Vaikeuksien takana monta syytä

Skaalan Hautasen mukaan yrityksen maksuvaikeudet koostuvat useasta tekijästä. Vuoden 2016 alku sujui tavallista heikommin, ja tilauskanta oli normaalia pienempi.

Yhtiön toteuttama iso investointikaan ei mennyt ihan putkeen, sillä budjetti ylittyi 2,5–3 miljoonalla eurolla. Kaikkiaan investointi maksoi 17 miljoonaa euroa.

Maksuvalmiutta heikensi myös se, että uudistettua teknologiaa ei saatu toimimaan täydellä taholla.

”Emme saaneet aparaattia sellaiseen juoksuun, mitä sen olisi pitänyt olla. Käyttökate jäi miinukselle, tulorahoitusta ei saatu riittävästi ja likviditeetti meni tiukoille”, Hautanen kertoo.

Skaala myös luopui metallisten julkisivurakenteiden tuotannosta, johon se oli toimintaansa laajentanut.

Heikon maksuvalmiuden parantamiseksi on Hautasen mukaan jo tehty asteittain käynnistyviä rahoitusjärjestelyjä. Rahoitus on kesää varten jo kunnossa.

Yhtiön talous ja jatkuvuus on Hautasen mukaan turvattu.

”Haemme tulevaisuudessa 6 prosentin käyttökatetta, millä tasolla olemme aikaisempina vuosina olleet. Myös volyymi pyritään palauttamaan aikaisemmalle tasolle.”

Tilanteen korjaamiseksi käydään läpi yrityksen rakenne, organisaatio ja koko tuotantoketju.

”Hoidamme maksut jatkossakin”

60-vuotiaan yrityksen lähtökohta on Hautasen mukaan ollut, että kaikki laskut hoidetaan.

”Maksuviiveet ovat olleet valitettavia, mutta hoidamme maksut jatkossakin. Kuromme maksuvajetta kiinni”, hän sanoo.

”Tie on pitkä takana ja myös edessä. Vastuut hoidamme ilman muuta”, hän viestii asennusyrityksille.

Skaalan toteuttaman investoinnin tärkein osuus kohdistui integroituun lasinkäsittelyjärjestelmään. Lasin karkaisua ja koneistusta lisättiin, mikä mahdollistaa eri lasilaatujen käytön.

Muutoksen myötä mittava määrä erikoistuotteiden jalostusta pystytään ottamaan omaan tuotantoon.

Uudistuksen ansiosta lasinkäsittelyä on jo pystytty ottamaan omiin hoteisiin. Yritys myös pystyy tarjoamaan lasin työstämispalveluja muille yrityksille.

Uudistus mahdollistaa myös ohutlasin, jopa kahden millin paksuisen lasin hyödyntämisen. Lasin keveys on tärkeää, kun energiatehokkuuden vaatimukset kasvattavat tuotteiden kokonaispainoa.

Lasiteknologiauudistuksen myötä uusittiin myös Ylihärmän tehtaan ikkuna- ja ovituotanto.

Keskustelu artikkelista: 21 kommenttia

 • Trattaa näyttää pukkaavan edelleen.

  Vastaa
 • Skaalan asennusten kanssa ihan todellisia ongelmia koko syksyn kun aliurakoitsijoita ei kiinnosta asentaa juurikin maksamattomuuden vuoksi. Toimitukset aivan pitkin metsiä, mitä sattuu tulee milloin sattuu. Näin PK-seudulla asuntogryndauksessa. Skaalalla on näytön paikka kun vuosisopimuksia uusitaan rakennusliikkeisiin, jäävätkö omakotirakentajien ikkunantekijäksi…

  Vastaa
 • Myös raaka-aineen ostaminen vain käteisellä vaarantaa toimituskyvyn. Lomapalkatkin menossa maksuun. Voi, voi.

  Vastaa
 • Ja minnekäs 2 mm:n lasi kelpaa, vaikka olisi karkaistu. Ei edes normistot moista lasia ikkunoissa ja ovissa salli. Ja suuntaus on muutenkin isojen lasikokojen ja turva- ja tuulenpainevaatimusten vuoksi kohti yhä paksumpia laseja.

  Vastaa
 • Ehkäpä 2 mm lasi laitetaan kolmilasiseen keskimmäiseksi.

  Vastaa
 • 2mm tuotteet saadaan turvaan vaikkapa kiinteiden ikkunoiden keskimmäisenä lasina. Samalla tähän 2mm lasiin voidaan asentaa jokin monista toiminnallisista kalvoista, joten peruskestävyys on varmasti parempi, kuin mitä nimellinen vahvuus antaa ymmärtää.

  Ikkunoiden alalla Skaalan tuotteet ovat teknologian kärjessä, mutta pientalotyömailla toimitusten ja rakentamisen joutuisuus ajaa marginaalisen edun antavan tekniikan ohi. Omalla kohdalla olen kuitenkin luovuttanut Skaalan tuotteiden osalta. Ei noin iso firma meikäläisen tilauksia tarvi ja nyt ei munkaan tarvi jännittää, että tuleeko ne akkunat vai ei.

  Vastaa
 • Ei oo rahoja näkynyt..

  Vastaa
 • Näyttää siltä ettei hyvältä näytä…

  Vastaa
 • Suksikaa ny ”asiantuntijat” kuuseen valittamasta.

  Vastaa
 • Kuluttajansuojalaki puhuu elinkeinonharjoittajasta ja kuluttajasta. Jos rakennustarvikekauppiaan takana oleva valmistaja tekee konkurssin, on kauppias yksin vastuussa tuotevirheestä kuluttajalle. Eli takuu ei raukea, mutta maksaja vaihtuu. Ei oikein motivoi kauppiastakaan.

  Vastaa
 • Nimetön on toka viimeinen sormi kädessä

  Ei tämä hyvältä näytä näin skaalan hallityöntekijänkään näkökulmasta, joka on tietysti hyvä asia. Sillä mitä pikaisemmin pääsemme pois täältä natsi Saksan aikaisesta keskitysleiristä sitä iloisempia olemme 🙂 terveisin 8e/h ei oikein maistu. Voisin kesällä hakea sitten töihin vaikka mansikkamaalle niin nostaisin saman rahan. 🙂 Toivottavasti pian saamme jo suunnitteilla olevan KAMERAVALVONNAN SISÖTILOIHIN toteutukseen, niin olemme entistä enemmäm motivoituneita naarmurtamaan näitä virolaisvenäläisromanialais SUOMALAISELLA käsityöllä valmistettuja tuotteita;)

  Vastaa
  • No ei kai sua kukaan siellä pakota olemaan? Hyvällä ammattitaidolla ja koulutuksella varustetuille ammattilaisille on kysyntää

   Vastaa
   • nimetön jäi sirkelin väliin

    Hei Paroni kiitos kommentistasi! 🙂 Ongelma on vain se että minulla ei ole ammattitaitoa ja skaalalla sitä ei onneksi tarvita. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle 🙂

    Vastaa
 • Komppaan tausin edelista tosin pieni virhe siina olla silla kamera valvontaminen on jo toteutettu osasa paikasa

  Vastaa
 • Suomessa 25 % yrityksistä saa liian vähän tuloja – ja maksuvaikeuksia on. Yritysten elämä ei mene aina hyvin. Tulee vastaan yllätyksiä. Ei ole voimavaroja tietää etukäteen, mitä ongelmia on jo nurmalla odottamassa. 10 vuoden kuluttua on jo
  tietoa digijärjestelmissä, miten ongelmat torjutaan jo etukäteen. Lisäksi suomalainen työ maksaa rakentamisessa liikaa. Seppo Korpela Nokia

  Vastaa
 • Oliskohan se Pietarin kaupunkialueelle rakennettu haarakonttori-investointi syönyt kassan?

  Vastaa
 • Sivusta seuraaja

  Miten viitsii ja kehtaa Skaala Gropin tj Markku Hautanen julkisesti valehdella ja jauhaa paskaa. Tunnustaisi vaan reilusti tilanteen ja kertoisi kuinka käyttävät pieniä yrityksiä pankkialan. Nämä pienet yritykset sitten keikuttelevat konkurssin partaalla.

  Ilkka-lehdessä oli myös tämä samainen kirjoitus ja näkyy Hautanen olevan Ilkka Oy.n hallituksessa, että näin sitä yritetään kiillottaa keulakuvaa.

  Ei muuta kuin iso vaihde päälle ja nämä asiat vaikka iltapäivä lehtienkään otsikoihin, loppuu keinotekoinen keulakuvan kiillottaminen.

  Vastaa
 • Uutistarkennus

  Mikähän Skaalan yhtiöistä mahtaa olla vaikeuksissa – pelkkä Skaala Oy, vaiko jokin edellisen nimen johdannainen Production Oy, Group Oy, Kiinteistöt Oy…. ei selviä tämän lehden jutusta, eikä se onko ikkuna- vai ovivalmistaja, kun tuotteet lienevät eri yhtiöissä. Mitähän yhtiötä nuo asentajat karhuavat?

  Vastaa
 • Niinhän isot firmat aina tekevät: pitävät pieniä urakoistijoita pankkinaan. Esim. SRV. Vieä härskimpää on laivanrakennusalalla. Tai aikanaan kännykkä-Nokialla.
  Nyt näyttää kunta rynnänneen auttamaan Skaalaa ostamalla Skaalan tuotantorakennuksia. Olikohan markkinahinta vai ylihinta? Tuotantorakennusten markkinahinta on niin alhainen, että ei siitä sanottavaa apua likvidiongelmaan ole.

  Vastaa
 • Joskus pitkä toimitusaika oli merkki yrityksen tuotteiden vahvasta kysynnästä. Tässä on case, jossa se on merkki ainoastaan siitä, että raaka-aineita ja komponentteja saa enää käteisellä.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia