Iso investointi ajoi ikkuna- ja ovivalmistajan maksuvaikeuksiin

Osa asennusyrityksistä on joutunut hakemaan saataviaan Skaalalta oikeusteitse.

Näkymä Skaalan Ylihärmän tehtaalta.

Kauhavalla toimiva ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala ei ole pystynyt maksamaan ajoissa maksujaan kaikille käyttämilleen asennusyrityksille.

Skaala-konsernin toimitusjohtaja Markku Hautanen sanoo, että yritys on selvinnyt viime vuonna syntyneistä likviditeetti- eli maksuvalmiusongelmista.

”Likviditeetti oli viime vuoden jälkeen tiukoilla. Vedimme läpi mittavan investointiohjelman”, Hautanen sanoo. Hän on yksi perheyrityksen neljästä omistajasta.

Käräjäoikeudessa kymmeniä tapauksia

Pienellä, Keski-Suomessa sijaitsevalla kahden miehen asennusyrityksellä on 12 000 euron saatavat Skaalalta. Yhtiön toimitusjohtaja aikoo allekirjoittaa tällä viikolla perintätoimiston valtakirjan, jonka jälkeen velka-asia siirtyy käräjäoikeuteen.

Yrittäjä ei ole ongelmansa kanssa yksin, sillä Skaalan nimi on tullut tutuksi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Yksistään vuoden 2017 puolella käräjäoikeudessa on kymmeniä tapauksia, joissa Skaalalta peritään saatavia.

Käytännössä kaikki haasteet ovat kuitenkin rauenneet ennen tuomiota, kun kantajat ovat saaneet rahansa.

”Pieniä asennusyrityksiä pidetään pankkeina. Maksetaan kun jaksetaan”, rahojaan odottavan yrityksen toimitusjohtaja kuvailee toimintaa.

Yritys on asentanut aliurakoitsijana ikkunoita ja ovia kuluttaja-asiakkaiden koteihin. Kaikki kohteet on asiakkaan puolelta hyväksytty. Loppuasiakkaille Skaala on yrittäjän mukaan laskut laittanut, mutta asennuslaskuja ei ole maksettu.

Yrittäjän mukaan 12 000 euroa on kahden miehen firmalle iso raha, vaikka Skaalalle se on pikkuraha.

”Enää en tee kyseiselle firmalle yhtään mitään.”

Vaikeuksien takana monta syytä

Skaalan Hautasen mukaan yrityksen maksuvaikeudet koostuvat useasta tekijästä. Vuoden 2016 alku sujui tavallista heikommin, ja tilauskanta oli normaalia pienempi.

Yhtiön toteuttama iso investointikaan ei mennyt ihan putkeen, sillä budjetti ylittyi 2,5–3 miljoonalla eurolla. Kaikkiaan investointi maksoi 17 miljoonaa euroa.

Maksuvalmiutta heikensi myös se, että uudistettua teknologiaa ei saatu toimimaan täydellä taholla.

”Emme saaneet aparaattia sellaiseen juoksuun, mitä sen olisi pitänyt olla. Käyttökate jäi miinukselle, tulorahoitusta ei saatu riittävästi ja likviditeetti meni tiukoille”, Hautanen kertoo.

Skaala myös luopui metallisten julkisivurakenteiden tuotannosta, johon se oli toimintaansa laajentanut.

Heikon maksuvalmiuden parantamiseksi on Hautasen mukaan jo tehty asteittain käynnistyviä rahoitusjärjestelyjä. Rahoitus on kesää varten jo kunnossa.

Yhtiön talous ja jatkuvuus on Hautasen mukaan turvattu.

”Haemme tulevaisuudessa 6 prosentin käyttökatetta, millä tasolla olemme aikaisempina vuosina olleet. Myös volyymi pyritään palauttamaan aikaisemmalle tasolle.”

Tilanteen korjaamiseksi käydään läpi yrityksen rakenne, organisaatio ja koko tuotantoketju.

”Hoidamme maksut jatkossakin”

60-vuotiaan yrityksen lähtökohta on Hautasen mukaan ollut, että kaikki laskut hoidetaan.

”Maksuviiveet ovat olleet valitettavia, mutta hoidamme maksut jatkossakin. Kuromme maksuvajetta kiinni”, hän sanoo.

”Tie on pitkä takana ja myös edessä. Vastuut hoidamme ilman muuta”, hän viestii asennusyrityksille.

Skaalan toteuttaman investoinnin tärkein osuus kohdistui integroituun lasinkäsittelyjärjestelmään. Lasin karkaisua ja koneistusta lisättiin, mikä mahdollistaa eri lasilaatujen käytön.

Muutoksen myötä mittava määrä erikoistuotteiden jalostusta pystytään ottamaan omaan tuotantoon.

Uudistuksen ansiosta lasinkäsittelyä on jo pystytty ottamaan omiin hoteisiin. Yritys myös pystyy tarjoamaan lasin työstämispalveluja muille yrityksille.

Uudistus mahdollistaa myös ohutlasin, jopa kahden millin paksuisen lasin hyödyntämisen. Lasin keveys on tärkeää, kun energiatehokkuuden vaatimukset kasvattavat tuotteiden kokonaispainoa.

Lasiteknologiauudistuksen myötä uusittiin myös Ylihärmän tehtaan ikkuna- ja ovituotanto.

Tätä artikkelia on kommentoitu 52 kertaa

52 vastausta artikkeliin “Iso investointi ajoi ikkuna- ja ovivalmistajan maksuvaikeuksiin”

  1. Laitisen Arille Terveisiä…sitä saa mitä tilaa:)

 1. Skaalan asennusten kanssa ihan todellisia ongelmia koko syksyn kun aliurakoitsijoita ei kiinnosta asentaa juurikin maksamattomuuden vuoksi. Toimitukset aivan pitkin metsiä, mitä sattuu tulee milloin sattuu. Näin PK-seudulla asuntogryndauksessa. Skaalalla on näytön paikka kun vuosisopimuksia uusitaan rakennusliikkeisiin, jäävätkö omakotirakentajien ikkunantekijäksi…

 2. Myös raaka-aineen ostaminen vain käteisellä vaarantaa toimituskyvyn. Lomapalkatkin menossa maksuun. Voi, voi.

 3. Ja minnekäs 2 mm:n lasi kelpaa, vaikka olisi karkaistu. Ei edes normistot moista lasia ikkunoissa ja ovissa salli. Ja suuntaus on muutenkin isojen lasikokojen ja turva- ja tuulenpainevaatimusten vuoksi kohti yhä paksumpia laseja.

 4. Ehkäpä 2 mm lasi laitetaan kolmilasiseen keskimmäiseksi.

  1. Kyllä vain. Mutta luojan kiitos, sitä tarkoitusta varten sitä lasia ei tarvitse karkaista… 🙂

 5. 2mm tuotteet saadaan turvaan vaikkapa kiinteiden ikkunoiden keskimmäisenä lasina. Samalla tähän 2mm lasiin voidaan asentaa jokin monista toiminnallisista kalvoista, joten peruskestävyys on varmasti parempi, kuin mitä nimellinen vahvuus antaa ymmärtää.

  Ikkunoiden alalla Skaalan tuotteet ovat teknologian kärjessä, mutta pientalotyömailla toimitusten ja rakentamisen joutuisuus ajaa marginaalisen edun antavan tekniikan ohi. Omalla kohdalla olen kuitenkin luovuttanut Skaalan tuotteiden osalta. Ei noin iso firma meikäläisen tilauksia tarvi ja nyt ei munkaan tarvi jännittää, että tuleeko ne akkunat vai ei.

  1. Siis nyt ihan aikuisten oikeasti…. 2 mm lasia käytetään sisustuksessa – peilit, taulut, kaapit – ja rakennuslasina, kun se on useampikerroksiseksi laminoitua… ei tulisi 3K-erkkarin 2 mm:n keskilasina juuri mitään kustannusetuakaan, tuskin edes kestää paine- ja lämpötilavaihteluja

 6. Näyttää siltä ettei hyvältä näytä…

 7. Suksikaa ny ”asiantuntijat” kuuseen valittamasta.

 8. Kuluttajansuojalaki puhuu elinkeinonharjoittajasta ja kuluttajasta. Jos rakennustarvikekauppiaan takana oleva valmistaja tekee konkurssin, on kauppias yksin vastuussa tuotevirheestä kuluttajalle. Eli takuu ei raukea, mutta maksaja vaihtuu. Ei oikein motivoi kauppiastakaan.

 9. Ei tämä hyvältä näytä näin skaalan hallityöntekijänkään näkökulmasta, joka on tietysti hyvä asia. Sillä mitä pikaisemmin pääsemme pois täältä natsi Saksan aikaisesta keskitysleiristä sitä iloisempia olemme 🙂 terveisin 8e/h ei oikein maistu. Voisin kesällä hakea sitten töihin vaikka mansikkamaalle niin nostaisin saman rahan. 🙂 Toivottavasti pian saamme jo suunnitteilla olevan KAMERAVALVONNAN SISÖTILOIHIN toteutukseen, niin olemme entistä enemmäm motivoituneita naarmurtamaan näitä virolaisvenäläisromanialais SUOMALAISELLA käsityöllä valmistettuja tuotteita;)

  1. No ei kai sua kukaan siellä pakota olemaan? Hyvällä ammattitaidolla ja koulutuksella varustetuille ammattilaisille on kysyntää

   1. Hei Paroni kiitos kommentistasi! 🙂 Ongelma on vain se että minulla ei ole ammattitaitoa ja skaalalla sitä ei onneksi tarvita. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle 🙂

   2. Fenestra kun siirsi tuotannon Kuopioon, niin ei Domus Loimaalla halunnut palkata valmiita ikkuna-ammattilaisia. Ei ketään halunnut lähteä 9€/h Loimaalle asti. Enempää ei luvattu, vaikka kuten totesin, ammattilaisia olisi ollut tarjolla.

  2. Hyi sentään mitä kirjoitat, ammattiylpeä pitäisi työntekijän olla tekemästään. Mutta ei näin…melkoinen kameravalvonta on kyllä jos eivät huomaa työkaverit jonkun naarmuttavan tuotteita…ja kyllä ei kameratkaan toimi. Minä en kyllä ihmettele jos kameroita halutaan, jos työntekijät duunaavat tällaista. Erikoista jos toiset eivät huomaa.

   1. Mites se nyt niin erikoista on? Ei kai täälä ketää tällä rahalla kiinnosta. Esimiehetkin antaa vaan kaiken paskan mennä linjan läpi pakettiin ja kokeillaan josko asiakas ei huomaisi. Kannattaa tarkistaa tuotteet todella tarkkaan jos erehtyy skaalalta tilaamaan.

    1. Kompataan nyt kameroiden puolesta, jos ajatus on tällä tasolla tällä ammattilaisella. Ehdotan kyllä tutkimusta mielenhäiriön tai vian vuoksi.
     Nämä siittiöt tulisi ruiskuttaa lakanalle tai reisille.

 10. Komppaan tausin edelista tosin pieni virhe siina olla silla kamera valvontaminen on jo toteutettu osasa paikasa

  1. Tämä veli on ainakin joku muu kuin Suomalais taustainen, ainakin krijoitusvirheistä päätellen….taitaapi öökköset ja ääkköset puuttua näppäimistöstä :):)

   1. Meita paljon olla taala skalalla

    1. Hallissa tyhmästäkin tulee tyhmempi. Tämä palsta osoittaa hyvin asian. Ja vielä kun lisätään kateutta, rahattomuutta, SIVISTYMÄTTÖMYYTTÄ…niin tässä lopputulos.
     Työntekijät valittaa palkan määrää, kun tosiasiassa kyseessä on jatkumo heidän omasta heikosta oppimenestyksestä, lelujen vähäisyydestä. Nyt kaikki on työnantajan vika, lapsuuden lelujen vähäisyys ja koulumenestys.
     Tällaiset ruikuttaa näillä palstoilla, mutta eivät rohkene tehdä päätöstä uusien haasteiden etsimiseen. Ehkä puhuvat vain lämpimikseen, siis ruikuttavat.

 11. Suomessa 25 % yrityksistä saa liian vähän tuloja – ja maksuvaikeuksia on. Yritysten elämä ei mene aina hyvin. Tulee vastaan yllätyksiä. Ei ole voimavaroja tietää etukäteen, mitä ongelmia on jo nurmalla odottamassa. 10 vuoden kuluttua on jo
  tietoa digijärjestelmissä, miten ongelmat torjutaan jo etukäteen. Lisäksi suomalainen työ maksaa rakentamisessa liikaa. Seppo Korpela Nokia

 12. Oliskohan se Pietarin kaupunkialueelle rakennettu haarakonttori-investointi syönyt kassan?

 13. Miten viitsii ja kehtaa Skaala Gropin tj Markku Hautanen julkisesti valehdella ja jauhaa paskaa. Tunnustaisi vaan reilusti tilanteen ja kertoisi kuinka käyttävät pieniä yrityksiä pankkialan. Nämä pienet yritykset sitten keikuttelevat konkurssin partaalla.

  Ilkka-lehdessä oli myös tämä samainen kirjoitus ja näkyy Hautanen olevan Ilkka Oy.n hallituksessa, että näin sitä yritetään kiillottaa keulakuvaa.

  Ei muuta kuin iso vaihde päälle ja nämä asiat vaikka iltapäivä lehtienkään otsikoihin, loppuu keinotekoinen keulakuvan kiillottaminen.

 14. Mikähän Skaalan yhtiöistä mahtaa olla vaikeuksissa – pelkkä Skaala Oy, vaiko jokin edellisen nimen johdannainen Production Oy, Group Oy, Kiinteistöt Oy…. ei selviä tämän lehden jutusta, eikä se onko ikkuna- vai ovivalmistaja, kun tuotteet lienevät eri yhtiöissä. Mitähän yhtiötä nuo asentajat karhuavat?

  1. Skaala Oy hoitaa asennuspuolen, Skaala Production tuotannon.

   1. Ymmärrän. Kiinteistöt Oy myy kunnalle teollisuushallin ja raha konsernilainataan muille yhtiöille.

 15. Niinhän isot firmat aina tekevät: pitävät pieniä urakoistijoita pankkinaan. Esim. SRV. Vieä härskimpää on laivanrakennusalalla. Tai aikanaan kännykkä-Nokialla.
  Nyt näyttää kunta rynnänneen auttamaan Skaalaa ostamalla Skaalan tuotantorakennuksia. Olikohan markkinahinta vai ylihinta? Tuotantorakennusten markkinahinta on niin alhainen, että ei siitä sanottavaa apua likvidiongelmaan ole.

 16. Joskus pitkä toimitusaika oli merkki yrityksen tuotteiden vahvasta kysynnästä. Tässä on case, jossa se on merkki ainoastaan siitä, että raaka-aineita ja komponentteja saa enää käteisellä.

 17. Täällä keski-Suomessa näkyy jo kotimaiset asentajat loppuneen kun meidän kerrostaloon Skaalan asentajat tulevat Virosta.
  Aiemmin näkemissäni skaalan projekteissa sentään oli kotimaiset asentajat. Mutta jospa vironkin pojat tekee talkoilla.

  1. Virupojat tulee halvalla eikä kysele luottotietoja.

 18. YM on julkaissut Rakenteellien energiatehokkuus korjausrakentamisessa -oppaan. Siinä on kritiikittömästi esitetty eri tuotteita malliratkaisuina ml. Skaalan ikkunat ja ilmanvaihtoikkunat. Mitä väliä YM:n mielestä ominaisuuksien puolueettomalla testauksella, toteutuksen puitteilla, toimivuudella, hinnalla ja/tai elinkaaritaloudella? Aika suruttomalta vaikuttaa.

 19. Huijari firma. Varokaa tätä. Ei hoida reklamaatioita vaikka ihan asiasta on sanottu. Johtoa myöten pelkkää suunsoittaja porukkaa.

 20. Joo, pysykää kaukana! Taloyhtiön ikkunoista 80% vaihtoon ja ovista 100%! Ihan käsittämätöntä toimintaa ja surkeat tuotteet. 3 vuoden vääntämisen jälkeen vasta ovet on saatu vaihdettua. Saa nähdä toteutuuko ikkunoiden takuuvaihdot… Olen hyvin skeptinen. En voi missään tapauksessa suositella Skaalaa kenellekään. Hävettää, että tuolaisia yrityksiä löytyy tästä maasta.

 21. Joko ne skaalan rahat loppu? Tietojen mukaan porukka lähtee pois uppoavasta laivasta

   1. Trattaa näyttää pukkaavan tälläkin viikolla. Ja 2016 tilinpäätöstä ei taida olla vieläkään Asiakastiedolla.

 22. Skaala toimitti ihan väärän kokoisen ikkunat, sovimme korvaus summaksi 800€, Luvattu maksaa jo minta kuukautta. Joka kerta kun kysyn mikä nyt on vikana, saan kuulla mitä hauskempia selvityksiä.
  Älkää ihmiset ostako tai ainakin tarkistakaa 100 kertaa hinnat toimitus ja toimitettu tuote. Ikinä en enää tuon firman kanssa tee kauppoja.

  1. Kerkesit maksaa laskun ennen kuin huomasit virheen? Kannattaa lähettää toimitusjohtajalle lasku ihan kotiosoitteeseen.

   1. Lasku tosiaan oli maksettu ennekuin ”asiantuntija” edustaja laittoi oven kiinni. En kyllä yhtään ihmettele jos firmalla menee huonosti jos työntekijöillä motiivit ja ajatukset on ihan muualla. Harmijuttu kun moni syyttä suotta tuoltakin joutuu kilometritehtaalle. Tänään sain Skaalalta vastauksen, että rahat on tiukoilla ja korvaus kyllä maksetaan syksyn aikana. Jos firmalla ei ole heittää pöytään 800€ vaan kituutelee sitä niin voin rahoille sanoa hei hei. Pohjolan vakuutuksen kanssa keskusteliin, voisiko sen laittaa käräjäoikeuteen. Ei voi ainakaan kotivakuutuksen kautta. Skaala ei ole kieltäytynyt maksamasta eikä maksun viivytys ole rikos.

 23. Laadultaan täyttä itseään! Ei ihme että rahat loppu. Enemmän olisi yllätys, jos joku yritys voisi tuottaa tulosta tälläisellä tuotannon laadulla. Sitten on näitä sitä sun tätä pienyrittäjiä jotka tyrii loput asennuksen yhteydessä. Huonoa yrityksen johtamista ja tulos on uutisissakin.

  1. Enemmän kuin todennäköistä, koska velkaa on kestämättömästi ja kassan pohjalle ei kerry pitkään aikaan pelivaraa…

 24. Meille Skaala toimitti ihan surkeat ikkunat – kaikki kiinteät paketit meni vaihtoon kun vuosivat kylmää kuin seulat. Todella ”hauska” lukea näin jälkikäteen Skaalan työntekijöiden kommentteja työntekemisestä ja työnjohdosta – ei yllätä että ikkunoiden laatu oli sitä, mitä se oli.

 25. Mulla ei ole pahaa sanottavaa skaalasta näin pientalo asiakkaan näkökulmasta. Keväällä 2016 tilattiin ikkunat ja ovet. Saapuivat aikataulussa. Myyjä joka kävi kotonamme ennen tilausta oli ammattitaitoinen ja mukava. Kaikki ikkunat ja ovet toimivat niinkuin pitikin. Myös skaala alfa clean oli juuri sellainen laite millaseksi myyjä sen kuvaili. Meillä on alfa cleanin ansiosta puhdas sisäilma ja sitä on helppo käyttää. Nyt vaan huolettaa että mistä niitä raitis ilma suodattimia saa kun asiakaspalvelusta sanottiin että ei tietoa milloin niitä tulee….

 26. Vanha pohjalainen täältä Keskisuomesta toivottelee Skaalalle parempaa jatkoa, – kyllä se siitä vielä lähtee uuteen nousuun, – tsemppiä !

 27. Kyllä se on v….a että se uudistus on hankaluudet tehnyt, järki se on mikä puuttunut on. SUURUUDEN HULLUUS

 28. Tuo yrityssaneeraus on metka systeemi. Lopputulos on varmaan kutakuinkin se että yritys saa veloistaan käytännössä leijonanosan anteeksi. Ja nämä yritystuet ei tee yhtään mitään muuta kuin vääristää kilpailua. Tässäkin miljoonia saanut tukea ja sitten saadaan vedettyä yrityssaneeraukseen…. Joku vetää välistä omaan fikkaan, ja ihan mukavasti varmasti.

 29. Jokos Skaalan saneerausohjelma on saanut hyväksynnän käräjillä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat