Arkkitehtuuri Auri Häkkinen Ei kommentteja

Safa-palkinto ryhmä- ja omatoimisen rakentamisen edistämisestä

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinnon sai tänä vuonna Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosasto ansiokkaasta työstä ryhmä- ja muun omatoimisen rakennuttamisen edistämiseksi.

Palkinnon vastaanottivat osastopäällikkö Sami Haapanen ja johtava tonttiasiamies Miia Pasuri SAFA 125 –juhlavuoden päätapahtuman, Arkkitehtipäivien, iltajuhlassa perjantaina 19.5.2017.

Kiinteistöviraston tonttiosasto on toiminnallaan elvyttänyt viime vuosisadan alussa suosittua ryhmärakennuttamista varaamalla tontteja ja järjestämällä tontinluovutuskilpailuja omatoimisille rakennuttajille Helsingissä. Tontteja on varattu useilla eri alueilla omakotitalotonteista kerrostalotontteihin.

”Ryhmärakennuttamiselle on selvä tilaus ja se soveltuu hyvin myös yhdeksi täydennysrakentamisen toteutusmuodoksi. Tästä on jo olemassa hyviä esimerkkejä Helsingissä. Palkintolautakunta toivoo, että ryhmärakennuttamista tukevat tarkennukset asunto-osakeyhtiöiden lainsäädännössä sekä Helsingin onnistunut esimerkki lisäävät ja kannustavat omatoimiseen rakennuttamiseen myös muualla Suomessa”, SAFAn palkintolautakunnan puheenjohtaja Gunilla Lång-Kivilinna perustelee valintaa.

Helsingin kaupunki on luovuttanut 2000-luvulla ryhmärakennuttamishankkeisiin tontteja yli 500 asunnon rakentamiseksi.

”Ryhmärakennuttamisen edistäminen on ollut myös Helsingin kaupungille oppimisprosessi, joka jatkuu edelleen. Kaikki tontit ja rakennuttajat eivät ole samanlaisia, joten myös omatoimisen rakennuttamisen malleja on tavoitteena kehittää yhä monipuolisemmaksi”, osastopäällikkö Sami Haapanen kiinteistövirastosta sanoo.

Vuodesta 1974 lähtien jaettu SAFA-palkinto on tunnustus yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminnallaan merkittävällä tavalla edistänyt laadukkaan elinympäristön syntymistä. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva viisijäseninen lautakunta.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia