Kokeile kuukausi maksutta

Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

Naistenklinikka on yksi pääkaupunkiseudun sairaaloiden hankalimmista sisäilmakohteista. Asia selviää HS:n käsiinsä saamasta Hus-Kiinteistöjen muistiosta, jolla listataan akuuteimmat ja vaikeimmat korjauskohteet.

Naistenklinikan pääportti. Kuva: Jonne Sippola / HS

Muistiota on esitelty esimerkiksi sairaanhoitoalueen lautakunnan päättäjille kesäkuussa. Maininta koskee sairaalan remontoimatonta vanhaa osaa. HS:lle puhunut kätilö Laura Häggblom kuitenkin kertoo, että osa hänen kollegoistaan oireilee myös uusissa synnytyssaleissa, jotka vasta avattiin keväällä.

Klinikan sisäilmaongelmat ovat iso riski, koska Naistenklinikka jää pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi. Klinikan synnytysmäärät moninkertaistuvat syksyllä, kun sairaalan pitäisi lokakuussa pystyä ottamaan vastaan vakavien sisäilmaongelmien vuoksi suljettavan Kätilö­opiston loputkin potilaat.

Henkilökunta kaipaakin asiasta kovasti lisää tietoa. ”Hyvin moni puhuu, että ei tiloja millään saada luvatussa ajassa valmiiksi”, Häggblom kertoo.

Hän itse on saanut ensimmäiset oireensa Naistenklinikalla ja sairastunut pahemmin Kätilö­opistolla. Nyt hän työskentelee Naistenklinikan uusissa tiloissa ja pystyy olemaan töissä.

Kaikilla tilanne ei ole näinkään hyvä.

Häggblom sanoo tietävänsä oireilevia kollegoita sekä uusista että vanhoista tiloista. Häntä huolestuttaa myös, onko Naistenklinikan uudella puolella sattuneet keväiset vesivahingot varmasti tutkittu tarpeeksi hyvin.

”Täällä tehdään töitä suurella sydämellä. Mutta tuntuu, että ei tässä ole enää mitään järkeä.”

Jorvissakin on edessä remontteja

Jorvin sairaala Espoossa auttaa loppuja pääkaupunkiseudun synnyttäjiä, vaikka sielläkin edessä on mittavia remontteja sairaala-alueen vanhemmissa osissa. Tilaa synnytyksille saadaan väliaikaisesti Jorviin keväällä auenneesta Espoon sairaalasta, jonka varsinainen kohderyhmä ovat kuntoutettavat ikääntyneet

Naistenklinikan vakuutettiin kuitenkin heinäkuussa pystyvän ottamaan vastaan kaikki helsinkiläiset synnyttäjät.

Muistio listaa akuutteja sisä­ilmaongelmia alkuvuodelta: jo suljettavaksi määrätty Kätilö­opisto, Jorvin leikkaussalien ja lastenosaston ongelmat sekä Silmä-korvasairaala. Lisäksi mainitaan Naistenklinikan A-siiven kolmas kerros.

A-siipi on sairaalan vielä korjaamatonta puolta.

Toimialajohtaja Seppo Heinonen Hyksin Naistentaudeista ja synnytyksistä vahvistaa, että ongelmat Naistenklinikan vanhoissa osissa ovat tiedossa, mutta korjaukset etenevät hänen mukaansa suunnitellusti. Uudessa L-siivessä ei hänen mukaansa ole vikaa.

”Meillä on täällä ihmisiä, jotka ovat altistuneet muualla ja oireilevat siksi täälläkin.”

Heinonen sanoo, että Kätilö­opiston homepakolaisten vuoksi uusissakin tiloissa tutkitaan kaikki sisäilmaa mahdollisesti huonontavat asiat, siis esimerkiksi pölyn tai vahvojen puhdistusaineiden määrä.

Uusissa tiloissa oli keväällä putkirikkoja, mutta Heinosen mukaan kosteusvaurioita ei syntynyt.

”Vanhoissa tiloissa tehdään parhaillaankin remonttia. En ole kuullut, että siinä olisi tullut isoja yllätyksiä. Sisäilmapakolaisten vuoksi korjaamme nyt sellaisiakin pieniä asioita, joihin ei normaalisti puututtaisi”, Heinonen sanoo. Vanhalla puolella korjataan siis esimerkiksi kosteita tiloja ja tehostetaan ilmanvaihtoa osassa tiloja.

Tiloja on myös tutkittu, ja tuloksista kerrotaan henkilökunnalle tiedotustilaisuudessa ensi viikolla.

”En halua väheksyä ongelmia, mutta tällainen tilanne on altis huhuille.”

Remontit valmistuvat ennen lokakuuta

Heinonen vakuuttaa, että suunnitellut remontit vanhalla puolella valmistuvat ajoissa ennen lokakuuta. Nämä eivät toki vielä korvaa tulevina vuosina eteen tulevaa isompaa peruskorjausta vanhalle puolelle, mutta Heinosen mukaan Kätilöopiston sulkemisesta kyllä selviydytään.

HUS arvioi keväällä, että sairaanhoitopiirillä on korjausvelkaa lähes 900 miljoonaa euroa. Naistenklinikan vanhan puolen osuus tästä on 70 miljoonaa. Tästä sisäilmaongelmat selittävät toki vain pienen osan, koska Husilla on lukuisia eri ikäisiä sairaalarakennuksia.

Uusia sairaaloita, kuten pian valmistuva Lastensairaala ja Suomen suurin sairaalainvestointi Siltasairaala syöpä- ja traumapotilaille, on jo tulossa. Tästä huolimatta olemassa oleviin tiloihin tarvitaan pitkä sarja peruskorjauksia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat