Kokeile kuukausi maksutta

Norjan Brumunddaliin nousee maailman korkein puurakennus – Metsä Wood mukana

Norjan Brumunddalissa käynnistyi huhtikuun alussa maailman korkeimman puurakennuksen rakennusprojekti. Mjöstornet valmistuu maaliskuussa 2019.

Kuva: Voll Arkitekter AS ja EVE Images
Kuuntele juttu

Yli 80 metriä korkeaan, 18-kerroksiseen rakennukseen tulee toimistoja, hotellitiloja ja asuntoja.

Kerrostalon rakennusmateriaaleja ovat liimapuupalkit, CLT ja Metsä Woodin valmistamat LVL- eli viilupuulevyt. Kerrosten välipohjissa käytetään ristiinliimattuja viilupuulevyjä, tekniseltä nimeltään Kerto-Q LVL.

Metsä Wood toimittaa Kerto LVL -levyt rakennustyömaan kokonaistoimittaja Moelven Limtre AS:lle, joka puolestaan rakentaa puurungon pääurakoitsija Hentille.

”Kerto-levyillä päällystetty massiivinen lattiapalkisto kootaan tehtaallamme, joka sijaitsee vain 15 kilometrin päässä rakennuspaikalta. Tästä on paljon etua, jos jotain muutoksia tarvitsee tehdä tehtaalla. Rakennamme kerroksen viikossa, mikä lyhentää rakennusaikaa noin 35–40 prosenttia verrattuna betoniin. Puisten rakenneosien keveyden ansiosta emme tarvitse raskaita koneita”, Moelven Limtren johtaja Rune Abrahamsen sanoo Metsä Woodin tiedotteessa.

Kerrostalon seitsemän ylimmän kerroksen välitasoissa käytetään kuitenkin betonia. Betonin käyttö ei johdu kantavuudesta, vaan siihen on yksinkertaisempi syy: koska kaikki kerrostalot huojuvat enemmän korkeammalla, painon lisääminen estää sen, etteivät talossa olevat ihmiset tule merisairaiksi. Betonista rakennettu talo huojuu yhtä paljon kuin puutalo, mutta siinä huojunta hidastuu eikä tunnu niin selvästi.

Tällä hetkellä maailman korkein puurakennus on Vancouverissa, Kanadassa sijaitseva Brock Commons. Heinäkuussa 2017 käyttöön otettu yliopisto-opiskelijoiden 18-kerroksinen asuinrakennus nousee 53 metrin korkeuteen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Norjan Brumunddaliin nousee maailman korkein puurakennus – Metsä Wood mukana”

  1. En muuttaisi asumaan noi korkeaan puu rakennukseen , koska tulipalon sattuessa siitä tulee nopeasti palava (SOIHTU).

    1. Suosittelen perehtymään paremmin CLT-talojen paloturvallisuuteen. Nämä talot eivät kovin helpolla nimittäin pala.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat