Kokeile kuukausi maksutta

Suomen vanhin tuulivoimapuisto puretaan – suurin osa materiaalista kierrätetään

Suomen ensimmäinen tuulivoimapuisto rakennettiin vuonna 1991 Vaasan lähelle Korsnäsiin. Nyt puiston neljä 200 kilowatin tuulivoimalaa ovat elinkaarensa päässä. Delete aloitti purkutyön syyskuun 1. päivä, ja valmista on parissa viikossa.

”Tämä on sekä Deletelle että koko Suomessa ensimmäinen kokonaisen tuulivoimapuiston purkutyö, ja olemme projektista erittäin innostuneita. Työskentelyä ohjaa työturvallisuus. Projekti opettaa meille paljon, sillä joudumme punnitsemaan työmenetelmiä eri tavalla, kun työskennellään korkealla, yli 30 metriin nousevien tuulivoimaloiden kimpussa ja tehdään paljon nosturityöskentelyä”, projektista vastaava Janne Salonen Deletestä kertoo.

”Käyttöikä tuulivoimaloilla on arvioitu noin 20­–25 vuoteen. Vuosien varrella korjauksia on tehty ja osia vaihdettu. Nyt korjaaminen ei enää kannata, joten on päädytty purkamiseen”, tuulipuiston omistavan VS Tuulivoiman Jyrki Rajala kertoo.

Suurin osa kierrätykseen

Purettavasta voimalasta syntyvistä materiaaleista suuri osa on metalleja, pääasiassa rautaa. Materiaalista kierrätykseen päätyy noin 85 prosenttia. Kierrätettävä metalli menee uusien tuotteiden raaka-aineeksi teollisuuteen. Mukana kierrätettävissä materiaaleissa on lisäksi sähkömoottoreita, sähkökaapelia, vaihteistoja ja vaihteistoöljyjä. Itse vaihteistot jätettiin ehjiksi purkuvaiheessa. Kokonaisina vaihteistot on helppo toimittaa öljyineen kierrätykseen, jolloin öljy erotellaan metallista vastaanottopaikassa omaksi kierrätettäväksi materiaalikseen.

Myös lopusta 15 prosentista pystytään käyttämään osa hyödynnettäväksi energiana.

”Nykyään purkutyössä syntyvistä materiaaleista suurin osa on kierrätyskelpoista. Oikeastaan vain asbestia ei voida kierrättää – se päätyy kaatopaikalle. Tämän tuulivoimalan purkutyössä materiaaleista lasikuitu on haastavin kierrätyksen näkökulmasta. Sitäkin pystytään kuitenkin hyödyntämään joltakin osin energiana. Tässä kohteessa haitta-aineita, kuten asbestia, ei ollut lainkaan”, Salonen sanoo.

Tuuli voi lykätä töitä

Korsnäsin tuulivoimalan purku-urakassa vaikeusastetta lisää korkeus, joka vaatii paljon nosturityöskentelyä. Urakasta hankalan tekee myös muun muassa muuttuva tuuli.

”Purkutyössä turvallisuus on kaikessa työskentelyssä tärkein kriteeri, ja se on oltava kunnossa joka hetki. Näin ollen välillä tuuli voi vaikuttaa siihen, miten työtä päästään tekemään. Tällä kerralla urakan aloitusta jouduttiin tuulen takia siirtämään sovitusta aamusta myöhemmäksi päivään, kun odotettiin tuuliolosuhteiden laantumista.”

”Myös polttoleikkaaminen korkealla on vaativaa ei vain tuulen ja nosturityöskentelyn takia, vaan myös tulipaloriski on otettava tarkasti huomioon. Paloriskiä aiheuttavat esimerkiksi rasvaiset osat ja jo mainitut vaihteistoöljyt, joiden kohdalla voi olla joskus vuotokohtia”, Salonen kertoo riskienhallinnasta.

Osia polttoleikataan yläilmoissa

Tuulipuisto on purkumenetelmältään poikkeuksellinen verrattuna vaikkapa talon purkuun. Purkutyö tapahtuu pääsääntöisesti yläilmoissa polttoleikkaamalla voimalan osat pienemmiksi kappaleiksi.

”Ensin jokaisen tuulivoimalan yläosasta leikattiin irti roottori ja se tuotiin nosturilla alas. Maan kamaralla roottorista irrotettiin lavat polttoleikkaamalla. Tämän jälkeen vuorossa oli konehuone, joka irrotettiin tornista yläilmoissa. Pystyssä oli lopulta vain voimalan pitkä varsi eli torni. Sen yläpäähän tehtiin reiät nosturin kiinnikkeitä varten, jonka jälkeen torni leikattiin juurestaan poikki. Näin noin 30-metrinen kappale saatiin tuotua hallitusti maahan nosturin avulla.”

Maassa torni pilkottiin viideksi noin kuuden metrin palaseksi ja nämä vielä halkaistaan, minkä jälkeen leikatut osat ovat valmiita kuorma-auton kyytiin ja matkalle kierrätykseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Suomen vanhin tuulivoimapuisto puretaan – suurin osa materiaalista kierrätetään”

  1. Ja yhteiskunta tukee varmaan tätäkin hommaa niinkuin on tukenut voimaloiden pyörittämistäkin.

  2. Mielenkiintoista, miten noin suuren osuuden sanotaan olevan kierrätettävissä, kun Saksassa puhutaan parhaillaan, että tuulivoimalajäte ei ole kierrätyskelpoista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat