Kokeile kuukausi maksutta

Talonrakentamisen suhdanne Satakunnassa tasaantumaan päin

Tuore Rakennusteollisuuden suhdannekatsaus osoittaa, että muun Suomen tavoin myös Satakunnassa talonrakentaminen painottuu ennen kaikkea kerrostaloasuntoihin.

Tuore Rakennusteollisuuden suhdannekatsaus osoittaa, että muun Suomen tavoin myös Satakunnassa talonrakentaminen painottuu ennen kaikkea kerrostaloasuntoihin.

Rakentamisen kasvu alueella on kuitenkin jäämässä varsin maltilliseksi. Kerrostaloasuntoja aloitettiin vuoden 2017 toisella neljänneksellä 286 kappaletta, joka on 4 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Rivitaloasuntoja Satakunnassa rakennettiin kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 12 prosenttia viime vuotta enemmän, omakotitalojen kohdalla kasvua oli 2 prosenttia. Rakennusluvat asuntotuotannossa vähenivät 33 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Muun talonrakentamisen aloitukset pysyivät toisella vuosineljänneksellä ennallaan, vuosisumman ollessa yhteensä 1,3 miljoonaa kuutiota. Liike- ja toimistorakennusten aloitusmäärät lisääntyivät 126 prosenttia. Korkeaa prosenttilukemaa selittää kuitenkin erittäin matala vertailutaso, sillä Satakunnan seudulla liikerakentamisen osuus on tällä hetkellä varsin vähäinen. Teollisuus- ja varastorakennusten aloitukset kasvoivat yhteensä 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Julkisten palvelurakennusten aloituksissa oli puolestaan notkahdusta 17 prosentin verran.

Tänä vuonna, ensimmäisen puolen vuoden aikana rakentaminen on työllistänyt Satakunnassa keskimäärin 7 400 henkilöä. Tilastokeskuksen mukaan määrä on noussut noin 2 000:lla verrattuna viime vuoden vastaavan ajankohdan keskiarvoon.

Sekä rakennuttajat että talonrakennusurakoitsijat ovat antaneet rakentamisen suhdanteelle viimeisen puolen vuoden ajalta tyydyttävän arvosanan. Suunnittelijat ovat nähneet tilanteen hyvänä. Kaikki osapuolet suhtautuvat tulevaan optimistisesti ja uskovat töiden määrän lisääntyvän kevääseen mennessä. Yksimielisiä ollaan etenkin korjausrakentamisen kasvusta sekä siitä, että yksi merkittävimmistä haasteista toiminnassa on pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talonrakentamisen suhdanne Satakunnassa tasaantumaan päin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat