YIT laajentaa toimintaansa vuokraisännän tontille

Ensi vuoden alusta YIT:ssä omana segmenttinään aloittava Kiinteistöt-toimiala laventaa rakennusliikkeen toimintaa vuokranantajan rooliin.

Triplan Pasilan tornitalot luoteesta katsottuna päivällä.

Uuden toimialan tavoitteina on lisätä yhtiön kasvukapasiteettia ja parantaa olemassa olevien kohteiden todellisen arvon läpinäkyvyyttä. Lisäksi pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda vakaita kassavirtoja tuottavien kohteiden kokonaisuus. Tämä tapahtuu pidentämällä omistusaikaa isoissa hankkeissa, jolloin yhtiö pääsee nauttimaan myös niiden tuomista kuukausittaisista vuokratuloista.

Perinteisessä mallissa rakennusliikkeen omistus hankkeissa on kestänyt 1–3 vuoden kehitysvaiheen ajan, johon liittyy riskejä. Uudessa mallissa on tarkoitus synnyttää arvoa optimoimalla omistusaika 5–7 vuoteen.

”Tavoitteenamme on luoda joustavuutta sen suhteen, kuinka pitkään pidämme kiinni kohteista. Yleensä vie 5–7 vuotta ennen kuin kohde saavuttaa parhaan arvonsa. Silloin on jo ohitettu vaihe, jossa on teknisiä riskejä tai kaupallisia epävarmuuksia, kuten esimerkiksi Triplassa”, uuden yksikön valmistelusta vastaava konsernin talousjohtaja Esa Neuvonen kertoi pääomamarkkinapäivässä viime viikolla.

Liike-, asuin- ja infrakohteita

Yhtiö asettaa Kiinteistöt-toimialan alle erityyppisiä kohteita. Yhtä luokkaa edustavat kehityskohteet, jotka ovat tyypillisesti kaupallisia kohteita. Tämän kategorian kohteille tunnusomaista on vähemmistöomistus ja hyvä sijainti. Meneillään olevista kehityshankkeistaan YIT asettaa Kiinteistöt-toimialan alle Triplan. Tripla valmistuu vaiheittain vuosina 2019–2020. Nyt YIT suunnittelee käynnistävänsä kohteen myyntiprosessin aikaisintaan vuoden 2022 lopulla ja keräävänsä siitä vuokratuottoja sitä ennen.

Ehkä hieman yllättäenkin yhtä tyyppiä edustavat asuntokohteet. Ne ovat vuokrakäyttöön suunniteltuja, mikä näkyy asuntojen koossa, sijainnissa ja materiaaleissa. YIT aikoo laittaa Kiinteistöt-toimialan alle asuntorahasto YCE Housing Fund I:n, josta YIT omistaa 40 prosenttia. Eläkeyhtiö Etera omistaa rahastosta 30 prosenttia, ja loput 30 prosenttia on suomalaisten pääomasijoittajien hallussa. Rahasto sijoittaa asuntojen kehityskohteisiin CEE-maissa.

Yhtenä luokkana ovat myös tuottokohteet, joissa on alhainen riski ja jotka tuottavat tasaista kassavirtaa. Esimerkkinä tällaisista Esa Neuvonen mainitsi infrahankkeet. Alkuvaiheessa YIT asettaa Kiinteistöt-toimialan alle Hamina–Vaalimaa-elinkaarihankkeen. Sen rakennustyöt alkoivat kesällä 2015, ja se avataan kokonaisuudessaan liikenteelle keväällä 2018. YIT on hankkeen pääurakoitsija. Liikennevirasto ja Tieyhtiö Vaalimaa oy ovat tehneet palvelusopimuksen valmistuvan tieosuuden kunnossapidosta vuoteen 2034 asti. YIT omistaa Tieyhtiö Vaalimaasta 20 prosenttia, ja loput 80 prosenttia omistaa ranskalainen Meridiam Infrastructure Finance II S.á.r.l.

Kumppanuudet avainasemassa

Strategiansa mukaisesti YIT:n tavoitteena on tehdä merkittävä osa suurista ja pitkäaikaisista investoinneista kumppanien kanssa. Kumppanuuksien avulla yhtiö voi lisätä investointikapasiteettiaan ja lähteä mukaan suurempiinkin projekteihin. Investointikapasiteetti tarkoittaa YIT:n ja sen kumppaneiden oman pääoman ehtoisten sijoitusten ja velkaosuuksien yhteen laskettua arvoa.

Ensi vuoden alusta toimialan alla raportoitavien omistusten investointiarvo on noin miljardi euroa. Yhtiön tavoitteena on tuplata tuo investointiarvo vuoden 2020 loppuun mennessä. Samalla YIT:n oman pääoman ehtoiset sijoitukset nousisivat nykyiseltä 170 miljoonan euron tasolta 300–400 miljoonaan.

Esimerkiksi Triplan sijoitukset ovat yhteensä noin 600 miljoonaa euroa, josta yhtiön ja sen kumppanien oman pääoman osuus vastaa noin 300 miljoonaa ja loput on velkaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT laajentaa toimintaansa vuokraisännän tontille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat