Kokeile kuukausi maksutta

Rakennus- ja kiinteistöalan ReCoTechissä oli Slush-tunnelmaa

Slushin rinnakkaistapahtumana järjestetty ReCoTech Meetup esitteli mahdollisia tapoja uudistaa kiinteistö- ja rakennusalaa. Slush-ilmapiirin mukaisesti esitysten sävy oli innostava.

Granlundin Virtuaalinen kiinteistö. Kuva: Granlund

Tapahtumaan oli ilmoittautunut 50 startup-yritystä ja lähes kolmekymmentä kiinteistö- ja rakennusalan toimijaa. Tilaisuuden järjestivät Rakli, Fira, Granlund, Newsec, Ramboll, Senaatti-kiinteistöt ja Sponda.

Tilaisuuden avannut U.S. Green Building Councilin ja Acliman Chris Pyke sanoi, että kiinteistö- ja rakennusalan olisi syytä tarjota nykyistä parempia kokemuksia loppukäyttäjille. Hän esitteli myös tapaa mallintaa rakennuskohtaisesti syntyneet ilmansaasteet ja siten tehdä niistä kiinteistönomistajille helposti ymmärrettäviä. Hän näytti karttaa kaupungista, jossa rakennukset piirtyivät esiin saastuttavuustasonsa mukaisella värillä.

Firan Susanna Paloheimo ja Henry Salo esittelivät yrityksen SiteDrivea, ohjelmistoa työmaan aikataulutukseen ja ohjaukseen. Esiintyjät korostivat erityisesti ohjelmiston kykyä toimia ikään kuin rakennustyöntekijän kalenterina, joka kertoo mitä tämän tulisi tehdä, missä ja milloin.

Tapahtumassa mukana ollut ruotsalainen Tessin tarjoaa joukkorahoitusta kiinteistöhankkeisiin. Ruotsissa yritys on rahoittanut esimerkiksi sisäleikkipaikkoja ja asuinkerrostaloja.

Toimitusjohtaja Jonas Björkman kertoi, että rahoittajat saavat tyypillisesti rahansa takaisin 6-11 prosentin koron kera. Yritys alkaa toimia Suomessa vielä tänä vuonna.

Alustoja digitalisaatiolle alkaa syntyä

Paikalla olleet yritykset totesivat, ettei digitalisaatio voi edetä yksittäisten irrallisten sovellusten kautta, joilla jokaisella on oma käyttöliittymänsä.

Rambollin Ella Laurila kertoi yrityksen Ramboll Circle –alustasta, joka on tarkoitettu kiinteistönhallintaan.

Granlund puolestaan esitteli Granlund Manager –ohjelmiston uuden kiinteistöjohtamiseen tarkoitetun Virtuaalisen kiinteistö –toiminnallisuuden, rakennuksen digitaalisen kaksosen.

”Digitaalinen kaksonen on rakennuksen tietomalli steroideilla. Me luomme aivan uutta tietoa, kun yhdistämme rakennusten suunnittelutiedon ylläpitotietoon sekä tuomme vielä lisää dataa eri lähteistä, kuten rakennukseen asennetuista sensoreista sekä käyttäjäpalautteesta”, Granlundin teknologiajohtaja Tero Järvinen sanoi.

Alusta hallitsee eri tietolähteiden ja sensoreiden synnyttämää valtavaa tietomäärää ihmiselle ymmärrettävässä muodossa.  Asiakkaiden saataville virtuaalinen kiinteistö tulee keväällä 2018.

Umbran Shawn Adamek kertoi palvelusta, jonka avulla suurista rakennusten tietomalleista voi automaattisesti tehdä pienempiä, jolloin niitä on helpompi esitellä asiakkaalle vaikkapa puhelimella.

Adamekin mukaan mallit näyttävät joskus alkuperäistä pienemmiksi muutettuina jopa paremmilta, sillä niihin voidaan pienentämisen jälkeen lisätä tehosteita kuten valoja ja varjoja.

Tunneli ja lohkoketjut

Peter Vesterbacka kertoi suunnitelmistaan Helsinki-Tallinna –tunnelia varten. Osa salin ammattilaisista naurahteli vaimeasti, osa pälyili toisiaan epäuskoisina. Vesterbacka ei tuntunut välittävän, hänelle kun kuulemma on aiemminkin sanottu, ettei jokin tule onnistumaan.

Tunnelin suunnittelussa ovat mukana Pöyry, A-Insinöörit ja Fira. Hankkeen rahoitus on tarkoitus hakea suurimmaksi osaksi Kiinasta.  Vesterbackan toiveissa on päästä rakentamaan tunnelia ensi vuonna ja saada se valmiiksi viimeistään vuonna 2024. Vesterbacka ei kuitenkaan maininnut mitään käynnissä olevista lupaprosesseista tai rakennesuunnitelmista.

Tomorrow Labsin Sami Honkonen päätti aamupäivän kertomalla lohkoketjuista. Lohkoketju on kaikille avoin, monella tietokoneella säilytettävä transaktioiden lokikirja. Sen sisältö voidaan todentaa monesta lähteestä. Kuuluisin tekniikan käyttäjä on bitcoin, mutta tekniikasta povataan isoa murrosta myös monille muille aloille.

Tomorrow Labs rakentaa parhaillaan lohkoketjuun perustuvaa kaupankäyntijärjestelmää asunto-osakkeille. Kehitystyö on osa valmistautumista asunto-osakkeiden muuttumiseen digitaalisiksi vuonna 2019.

Seminaarin jälkeen päivä jatkui pikatreffeillä, joilla startupit saivat esittää ideoitaan rakennus- ja kiinteistöalan suurille yrityksille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennus- ja kiinteistöalan ReCoTechissä oli Slush-tunnelmaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat