Kokeile kuukausi maksutta

Uusi anturijärjestelmä kertoo puuelementin kosteuden

Massiivisten puuosien valmistukseen erikoistunut Timberpoint on tuomassa markkinoille puuelementtien tasapainokosteuden mittaamiseen tarkoitetun anturijärjestelmän.

Ulkona suojaamattomana olevan elementin puun tasapainokosteus on noussut lähes 14 prosenttiin kuukauden sääaltistuksen jälkeen, kun taas sisällä tehdashallissa olevassa elementissä se pysyy 11 prosentissa.

Anturi asennetaan Timberpointin tehtaalla elementin sisään polykarbonaattilevyn ja villakerroksen alle.

Anturi on asennettu elementin sisään polykarbonaattilevyn ja villakerroksen alle. Kuva Sari Gustafsson

Järjestelmä on täysin langaton. Se lähettää jatkuvasti mittaustietoa keskusyksikölle, joka puolestaan lähettää tiedot pilvipalveluun. Järjestelmän voi linkittää yhtä lailla puhelimeen, tablettiin kuin tietokoneelle.

”Tämän järjestelmän saa lähettämään esimerkiksi viikoittain automaattisen raportin sähköpostilla”, Timberpointin toimitusjohtaja Marko Suonpää kertoo.

”Tähän saa myös hälytyksen. Eli jos laitamme puun tasapainokosteuden hälytysrajaksi vaikka 14 tai 15 prosenttia, niin kun anturit ovat havainneet liikaa kosteutta elementissä ja on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, järjestelmä lähettää asiasta teksti- ja sähköpostiviestin.”

Mittaa kosteutta aidosti sisältä

Timberpoint on laittanut testimielessä yhden anturilla varustetun elementin Loviisassa sijaitsevan tehtaansa ulkopuolelle. Suonpää näyttää tietokoneelta, miten sisällä tehdashallissa olevan elementin puun tasapainokosteus pysyy 11 prosentissa, kun taas ulkona olevassa elementissä se on noussut lähes 14 prosenttiin kuukauden sääaltistuksen jälkeen.

”Näemme täältä koko ajan puun tasapainokosteuden elementin sisällä. Ulkona oleva elementti ei ole vielä läpimärkä, mutta se kostuu koko ajan. Mutta tästä näkee, miten hitaasti puu saa kosteutta. Se ei kastu hetkessä. Sen takia anturi on sisällä puussa, että emme tutki pintaan tullutta sadevettä, koska se ei tee elementtiä läpimäräksi, vaan tutkimme aidosti puuelementin sisällä olevaa kosteutta.”

Voidaan jättää myös asumisen ajaksi

Järjestelmällä pystyy Suonpään mukaan aukottomasti valvomaan puurakentamisen rakentamisen aikaista kosteudenhallintaa. Lisäksi elementtitoimittaja pystyy sen avulla varmentamaan, että elementit on toimitettu ja luovutettu kuivina.

”Me asennamme täällä ne anturit elementteihin, ja sitten ne lähtevät työmaalle. Matkan aikana antureilla ei ole tukiasemaa, mutta ne lukevat kaikki mittaustiedot muistiin. Kun elementit sitten pääsevät työmaalle ja siellä on toinen tukiasema, anturit purkavat myös matkan aikana tapahtuneet muutokset. Eli tämä ei jätä aukkoja mittausdataan.”

Lisäksi anturit voidaan jättää elementtien sisään asumisen ajaksi. Esimerkiksi Porin Kuukkarin alueelle ensi vuoden asuntomessujen sivukohteeksi toteutettavan As.oy Tuomarinkulman CLT-elementteihin tulee yhteensä viisi anturia.

”Anturit toimivat kaksi vuotta paristoilla. Porissa ne jätetään elementteihin asumisen ajaksi, eli puun tasapainokosteutta tullaan seuraamaan myös rakentamisajan jälkeen. Saamme pitkältä aikaväliltä mittausdataa, jota voimme hyödyntää monin tavoin tuotekehityksessä ja tutkimuksissa.”

Kehitetty yhteistyössä RKM:n kanssa

Timberpoint on kehittänyt järjestelmän yhdessä pirkkalalaisen kiinteistöjen tutkimuspalveluihin erikoistuneen RKM Groupin kanssa.

”Käännyimme RKM:n puoleen, koska kosteudenhallinta ei ole meidän leipälajimme, mutta näin, että tällaiselle on kyllä tarve. Elementtien kosteuden mittaaminen työmaalla on aika työlästä ja kallista. Järjestelmä haluttiin kaikkien ulottuville RKM Groupin kautta.”

Uusi anturijärjestelmä julkaistaan Puupäivänä 30. marraskuuta Helsingin Wanhassa Satamassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi anturijärjestelmä kertoo puuelementin kosteuden”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat