Kokeile kuukausi maksutta

Aamulehti: Ruotsin asuntokupla pihisee puhki lähes hallitusti

Ruotsin kasvukeskuksissa, erityisesti Tukholmassa asuntojen hintakupla on puhkeamassa.

Ruotsin kasvukeskuksissa, erityisesti Tukholmassa asuntojen hintakupla on puhkeamassa.

Yksittäistapauksissa asunnon arvo on huvennut vajaassa neljässä kuukaudessa jopa 30 prosenttia, mutta yleisesti Tukholman kiinteistöjen hinnasta on sulanut noin 10 prosenttia pois. Sama suunta näkyy Göteborgissa ja Malmössä.

Ruotsin asuntokupla on pohjoismaisten pankkien vakuuksien rapautuessa iso riski myös Suomen taloudelle. Toistaiseksi Ruotsin pehmeä lasku ei ole vaikuttanut suomalaisiin asuntorahoittajiin. ”Ruotsissa on menossa korjausliike, ei vielä romahdus. Kupla on pihissyt tämän vuoden huipustaan. Vaikutus on myös psykologinen: jos asuntojen kauppa tökkää ostajien odottaessa hintojen putoamista edelleen, ala jäätyy nykyistä nopeammin”, Suomen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus miettii.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Aamulehti: Ruotsin asuntokupla pihisee puhki lähes hallitusti”

  1. Mutta jyrkkenee koko ajan, alaspäin. Sen jälkeen alkaa toivottavasti vauhdilla purkautumaan Suomen ennätyksellisen suuri asuntokupla, muussa tapauksessa talouden kasvu jää junnaamaan paikoilleen, pahimmassa tapauksessa lama pahenee.

    1. Suomen ns. asuntokupla rajoittuu muutamaan yliarvostettuun postinumeroalueeseen. Kahden keskituloisen aikuisen pariskunta pystyy ostamaan esimerkiksi Vantaalta 1,5 vuoden nettopalkalla 3h+k kerrostalokämpän, kunhan tyytyy ei niin arvostettuun alueeseen ja suostuu itse uusimaan tapetit. Vähän paremmalla paikalla alle 15 vuotta vanhasta talosta valmiiksi remontoituun kämppään saa pistää kolmen vuoden nettopalkan verran, mutta sekin on vielä varsin kohtuullinen hinta. Jos haluaa ”nauttia” siitä ”kuplasta”. niin sitten ostaa kattohuoneiston Kalasatamasta tai arvoasunnon Eirasta. Kummassakin kolmion ostamiseen tarvitaan enemmän kuin keskituloisen pariskunnan 10 vuoden kaikki tulot ja se on kyllä ihan oikeasti kallista ainakin sille keskituloiselle pariskunnalle.

  2. Ei Suomessa uuisen järkevällä paikalla olevien asuntojen hinta romahda, jos unohtaa nuo hpj:n huomiot.

    Suomessa vanhojen asuntojen hinnat laskee. Yhä useampi taho kärkkyy remonttirahoja, ml. jotkut isännöintiyritykset, Alan TOP-linjauksista ykkönen: ”Tykkäämme lisätöistä ja niiden tuomista mahdollisuuksis.” Jossakin vaiheessa totuus paljastuu asunnonostajille ja he alkavat välttelemään remonttikohteita kuin ruttoa. Rakennuksen korjaustarve ja kustannukset ovat selviä, mutta se kaikki muu mielipidevaikuttaminen ja junailu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat