Hakaniemen tori ilmakuvassa kaakosta kuvattuna kesällä 2017. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Antilooppi haluaa pysäköinnin Helsingin Hakaniementorin alle

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi haluaa selvittää Helsingin Hakaniementorin maanalaisen pysäköintilaitoksen toteuttamisedellytykset.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tiedotteen mukaan Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi on tehnyt Helsingin kaupungille asiasta hakemuksen. Asiaa käsittelee kaupunkiympäristölautakunta 12. päivä joulukuuta.

Tavoitteena on selvittää pysäköintilaitoksen toteuttamismahdollisuuksia ja oikeaa laajuutta. Samassa yhteydessä selvitetään alueella olevia nykyisiä ja tulevia liikkumistarpeita. Maanalainen pysäköintilaitos lisäisi alueen vetovoimaa työpaikka- ja vapaa-ajanalueena.

Hakaniementorin nykyinen asemakaava sallii maanalaisen pysäköintilaitoksen. Kaavan mukaan pysäköintilaitokseen on mahdollista rakentaa 700 autopaikkaa kahteen kerrokseen.

Hanke yksityisellä rahoituksella

Pysäköintilaitoksesta voisi johtaa jalankulkuyhteys metron lippuhalliin ja torille sekä jalankulkuyhteydet Siltasaarenkadun ali ja mahdollisesti Metallitaloon. Tiedotteen mukaan asemakaava mahdollistaa ajoyhteyden Sörnäisten rantatiellä olevan ajoluiskan kautta, ja suunnittelutyön yhteydessä selvitetään muita ajoyhteysmahdollisuuksia. Ajoyhteys palvelisi sekä kauppahallin että torin huoltoa ja alueen asiakaspysäköintiä. Varausaikana neuvotellaan ja sovitaan tilojen toteutustavasta.

Antilooppi suunnittelee toteuttavansa hankkeen pelkästään yksityisellä rahoituksella. Kaupungille kuluja koituisi torialueen muutostöistä sekä kauppahallin huoltopihan muutoksista. Toisaalta kaupunki saisi Antiloopin mukaan pysäköintilaitokselle vuokraamastaan tontista vuokratuloja.

Tiedotteen mukaan Hakaniemen torin maanalainen pysäköintilaitos mahdollistaisi alueen kehittymisen työssäkäynti- ja asiointialueena. Pysäköintilaitos parantaisi myös Hakaniemen saavutettavuutta kaikilla liikennemuodoilla ja vapauttaisi katujen varsilta tilaa esimerkiksi kevyelle liikenteelle.

Hakaniementorin alle on suunniteltu jo aiemmin pysäköintilaitosta, mutta hankkeet ovat keskeytyneet rahoitus- ja omistuskysymysten jäätyä ratkaisematta.

Alueen varaamisesta suunnittelua varten päättää lopullisesti kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.

Toteutus mahdollista 2020-luvulla

Rakennustyöt voisivat alkaa aikaisintaan sen jälkeen, kun Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus valmistuu ja sen lasinen väistötila käy tarpeettomaksi. Tämän hetkisen arvion mukaan rakennustyöt ajoittuisivat 2020-luvun alkuun.

Jos hanke toteutuu, kaupunki edellyttää, että Hakaniemen kauppahallin ja torikauppiaiden toiminta turvataan myös rakennustöiden ajan ja kauppaa häiritään mahdollisimman vähän.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Antilooppi haluaa pysäköinnin Helsingin Hakaniementorin alle”

  1. Älkää ottako oppia Turun toriparkista, surkuhupaisa projekti, joka ei toteudu ikinä koska kun kukaan/mikään taho ei saa muutamaa milj. liiveihinsä!!

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi