Kokeile kuukausi maksutta

HB-Betonissa on nähty rakentamisen nousut ja laskut

Jyväskyläläisessä perheyrityksessä HB-Betoniteollisuudessa on totuttu rakentamisen jyrkkiinkin suhdannevaihteluihin. Vaikka ammattirakentaminen on vilkasta, on omakotirakentaminen ollut pitkään alamaissa. Lähes puolet yhtiön tuotannosta muodostavat piha- ja omakotitalojen rakentajille valmistettavat ympäristöbetonituotteet ja harkot.

Varatoimitusjohtaja Thomas Fiessinger ja toimitusjohtaja Virpi Nieminen suhtautuvat optimistisesti keskisuuren betoniyrityksen tulevaisuuteen. Hankalia paikkoja on ollut ennenkin. Kollaasin kuvat Petri Blomqvist

”Viime vuonna tulosta ei kauheasti viivan alle jäänyt”, toimitusjohtaja Virpi Nieminen sanoo.

Vuonna 2005 perustetun HB Kivitalot oy:n pientalopakettien valmistusta on supistettu heikon kysynnän vuoksi.
Tehtaalla valmistetaan myös mosaiikki- ja gramoslaattoja markettien lattioihin, julkisiin kohteisiin sekä vientiin. Talonrakentamiseen menevien portaiden osuus liikevaihdosta on kasvanut viime vuosina. Omana ryhmänä on valmisbetoni.

Vuonna 2008 liikevaihto oli 32 miljoonaa euroa ja viime vuonna enää 20 miljoonaa. Kuluttajapuoli on kuitenkin jo liikahtanut parempaan suuntaan. HB on päässyt mukaan myös Jyväskylän sairaala- ja markettiprojekteihin.

Alan modernein perheyritys

Suomen vanhimpiin betoniyrityksiin kuuluva HB ei lähtenyt monien kilpailijoiden tavoin kasvattamaan vientiä ja siirtämään tuotantoa ulkomaille.

”Mosaiikkilaatoissa olemme pohjoismaiden suurin. Harkoissa, pihakivissä ja portaissa kenelläkään kilpailijoista ei ole tällaista palettia kuin meillä”, Virpi Nieminen sanoo.

Vuonna 2006 valmistunut kahdeksan miljoonan arvoinen betonituotetehdas on täysin automatisoitu. Varatoimitusjohtaja Thomas Fiessinger toteaa, että jos aikoo menestyä, koneiden pitää olla viimeisintä teknologiaa. Koneiden korvausinvestointi on miljoonaluokkaa joka vuosi. Tuotekehitys on elinehto, mutta uusien tuotteiden saaminen tuotantoon on kallista ja aikaa vievää. Samanaikaisesti uhkana on tuotteiden kopiointi.

HB-Betoniteollisuus

  • Perustettu 1963 Harjun Betonin nimellä
  • Omistajat Eero Nieminen, Virpi Nieminen, Markku Harju, Pauli Harju ja Thomas Fiessinger
  • Työntekijöitä 115
  • Liikevaihto 2017 noin 22 miljoonaa euroa Toimitusjohtaja Virpi Nieminen
  • Kotipaikka Jyväskylä

”Esimerkiksi meidän kosteiden tilojen Priima-väliseinälevymme kyljessä on nykyään merkintä Priima Original, koska tuote on saanut jo useita jäljittelijöitä.”

HB:n palkkalistoilla on noin 115 työntekijää, vanhimmat 60-vuotiaita, nuoremmista monet ovat jääneet kesätöiden kautta.
Logistiikan kannalta yrityksen sijainti Jyväskylässä on keskeinen. Vuonna 2003 ostettu Someron harkko- ja ympäristöbetonitehdas puolestaan sijaitsee lähellä pääkaupunkiseudun markkinoita.

Yrittäminen alkoi lavatansseista

Yritystä vuosikymmeniä luotsannut Virpin isä Eero Nieminen astui sementtimaailmaan 1950-luvulla, kun hän haki Vaajakosken urheilutalolla tanssiin tumman tytön. Aila sattui olemaan Harjun Laasti oy:n omistajan Armas Harjun tytär.

Tanssi johti avioliittoon. Jonkun ajan kuluttua appiukko kutsui tukkuliikkeessä töissä olleen Eero Niemisen laittamaan laastin myynti- ja markkinointiasiat kuntoon. 1960-luvulla Eero siirtyi appiukon perustamaan Harjun Betoniin. 1990-luvun lamavuodet olivat yhtiölle ankarat. HB perustettiin vuonna 1992 Harjun Betonin konkurssin jälkeen.

Eläkkeelle siirtyneen isänsä tilalle 2013 yrityksen puikkoihin astunut Virpi on elänyt HB:n historian mukana pienestä asti.

”13-14:sta vanhana tulin kesätöihin konttoriapulaiseksi, ja siitä se kiinnostus lähti, vaikka olinkin välillä 11 vuotta Ruotsissa.”
Fiessingerin toi 1980-luvun puolessavälissä HB:lle kesätöihin hänen isäpuolensa, tehtaan tuotantopäällikkö Jorma Nykky. 1997 Eero Nieminen kutsui kauppakorkeakoulusta valmistuneen nuoren miehen ”takaisin”.

Virpi Nieminen miettii, että nykyään perheyrittämisessäkin tehokkuus jyrää pehmeiden arvojen yli.

Eero Nieminen hymähtää, että perheyrittäjän elämä ei ollut helppoa ennenkään. 1960-luvulla hän myi asuntonsa ja niillä rahoilla osti Helsingistä ensimmäisen ruotsalaisen betonisekoittajan.

”Olemme olleet kehittämässä betoniteollisuutta Suomeen”, hän sanoo ylpeänä 60 vuoden urastaan.

”Meillä on monta kivijalkaa. Olemme notkeita liikkeissä”, Virpi Nieminen sanoo luottavaisena.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HB-Betonissa on nähty rakentamisen nousut ja laskut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat