Kokeile kuukausi maksutta

Insinööritoimisto SRT haluaa olla itsenäinen

Isä Pauli Oksman (vas.) ja poika Otto Oksman työskentelevät ja omistavat rinta rinnan kuopKiolaista Insinööritoimisto SRT:tä.

Kuopiolaisen Insinööritoimisto SRT:n taival ja toimitusjohtaja Pauli Oksmanin työ yrityksessä alkoivat onnellisten tähtien alla. Ehdotus tulla mukaan perustettavaan yritykseen tuli, kun Oksman oli juuri palannut synnytyslaitokselta, missä oli seuraamassa poikansa Oton maailmaan tuloa.

Vuosi oli 1984. Silloin rakennussuunnittelutoimisto Turunen & Räisänen ky:stä lähteneet viisi suunnittelijaa perustivat Insinööritoimisto Savon Rakennetekniikka -nimisen yrityksen. Oksman on yksi heistä.

Myöhemmin yrityksen nimi tiivistyi SRT:ksi, jonka suunnittelualoja ovat rakennesuunnittelu, elementtisuunnittelu ja jännitetyt rakenteet. Alussa yritys keskittyi talonrakennuskohteiden rakenne- ja elementtisuunnitteluun. Esijännitetyt rakenteet tulivat mukaan 1995. Jälkijännitettyjen rakenteiden suunnittelu alkoi 1990-luvun taitteessa asiakkaiden pyynnöstä.

Parikymmentä henkeä työllistävän SRT:n ykkösasiakas on ontelolaattojen ja jännebetonipalkkien valmistaja Betset oy, joka toimittaa tällä hetkellä elementtejä Keski-Suomen rakenteilla olevaan sairaalaan. SRT suunnittelee projektiin laattojen, jännebetonipalkkien ja kuorilaataston pintalaatan raudoitukset.

Toiminnan fokus on pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2013 Järvenpään toimipisteestä muodostettiin sisaryhtiö. ”Etelä-Suomessa toiminta on paljon suoraviivaisempaa kuin täällä kierojen savolaisten kesken”, Oksman nauraa.

Vientimarkkinoista SRT:tä kiinnostaa länsi. Projekteista merkittävin on ollut Kiirunaan kaupungintalon elementtisuunnittelu. SRT on tehnyt suunnittelua myös ruotsalaiseen paperitehtaaseen sekä kaivoshankkeisiin.

Kilpailuvaltit korvien välissä

Alan kilpailu näyttää välinevoittoiselta, kun isot ja pienet firmat luettelevat nettisivuillaan mitä kaikkia Cad-, Tekla-, FEM- jne. -ohjelmia on käytössä. Oksman hymähtää, että yrityksessä on vieläkin käytössä hänen 1990-luvun taitteessa tekemänsä Excel-ohjelma, jota on vuosien saatossa paranneltu. Käytössä on modernimpaakin softaa, mutta ei osaaminen ole siinä. Yrityksessä on huippuporukka, ja työtä tehdään palveluasenteella.

Insinööritoimisto SRT

  • Perustettu 1984, omistajina Pauli Oksman, Eero Happonen, Jukka Sepponen, Otto Oksman
  • Henkilöstöä 20
  • Liikevaihtoa 4/2016–3/2017 noin 2,3 M€
  • Uusimpia töitä: Kuopion Kuntolaakson uimahalli, jäähalli ja paikoitustalo, Helsingin Länsisataman paikoitustalo P1, Jyväskylän uuden keskussairaalan esijännitetyt rakenteet

”Toimimme etupäässä rakennusliikkeiden kanssa. Olemme KVR-urakoissa paljon mukana, niissä saa miettiä, millä saadaan hyvä lopputulos.”

Toiminta pyritään pitämään mahdollisimman laajana. Kun yhteistyökumppaneita on joka puolella ja töitä monipuolisesti, suhdanteiden vaihtelut kestetään paremmin.

Suunnittelijoilla on kädet täynnä töitä. Aikaisemmin joulu-tammikuussa on ollut hiljaisempaa, nyt talven yli mennään täysillä.

Suunnittelijoista on pula ja oppilaitoksista valmistuvista on kova kilpailu. Paul Oksmanin poika Otto Oksman kertoo, että Kuopion ammattikorkeakoulusta Savoniasta on aikaisemmin käynyt keväisin haastatteluissa parikymmentä kesätöiden kyselijää viikossa. Viime keväänä haastatteluun tuli vain kaksi.

Itsenäisenä eteenpäin

Otto miettii, että kun on yrityksen kanssa samanikäinen, se on elämässä mukana koko ajan. Yritys näkyi lapsuudessa isän kiireiden kautta.

62-vuotias Isä-Pauli myöntää, että yrittämisestä perhe-elämä kärsii, mutta sille ei mahda mitään. Oulun yliopistosta diplomi-insinööriksi 2016 valmistunut Otto huomaa kulkevansa isänsä jalanjälkiä. ”Kotona saa välillä kuulla, että voisit tulla töistä vähän aiemmin.”

Otto on ollut SRT:llä yhtäjaksoisesti töissä vuodesta 2012. Aluksi hän työskenteli raudoittajana ja on nyt siirtymässä projektien vetäjäksi.

SRT:ssä eletään vaihetta, jolloin osaamista siirretään eteenpäin nuoremmille suunnittelijoille. Oksmanien visiona on, että yritys toimii jatkossakin Kuopiossa ja rakennesuunnittelu on se, missä pysytään. Suunnittelualalla isot yritykset kasvavat ostamalla pienempiä toimijoita, mutta SRT ei ole myynnissä.

”Osana isoa yritystä meidän toiminta todennäköisesti kapenisi vain jonkin yhden alueen vaikkapa elementtien suunnitteluksi. Itsenäisenä toimijana on vapaat kädet valita, mitä hommia tekee”, Otto vertaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Insinööritoimisto SRT haluaa olla itsenäinen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat