Antti Lipsanen edustaa jo kolmatta sukupolvea Rakennusliike U. Lipsasen johdossa. Hän haluaa, että yritys on tietomallien ja mallintamisen osaaja. Suunnitelmia jalkautetaan virtuaalisen todellisuuden (VR) kautta. Kollaasin kuvat: Pentti Vänskä

Lipsasten sukupolvenvaihdos osui keskelle finanssikriisiä

Rakennusinsinööri Antti Lipsanen, 41, joutui heti testiin, kun hän sai Rakennusliike U. Lipsasen toimitusjohtajan tehtävät isältään Matilta vuoden 2008 lopussa. Finanssikriisi oli iskenyt myös Suomeen, ja seuraavana vuonna yhtiön liikevaihto putosi alle puoleen.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

”Työkanta suli alta, ja vuonna 2007 ostamamme Rakennusliike Antti J. Aholan kauppaa koskevan lainan lyhennykset alkoivat kahden vapaavuoden jälkeen. Ei siinä auttanut muu kuin mennä hattu kourassa pankkiin ja sanoa, että laina on neuvoteltava ihan uusiksi. Se oli hyvä mutta kova koulu”, Antti Lipsanen muistelee.

Yrityksen tulevaisuus ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa uhattuna. Isoilta lomautuksiltakin säästyttiin, vaikka volyymit putosivat rajusti. ”Tapahtumista ei jäänyt pelkotiloja.”

”Sisarusten kanssa ei ole tarvinnut riidellä”

Uuno Lipsanen perusti rakennusliikkeen Juvalla vuonna 1950. Kolme vuotta myöhemmin kotipaikaksi tuli Pieksämäki. Konsernin emoyhtiö on Lipa-Betoni, joka perustettiin vuonna 1976 tekemään seinäelementtejä rakennusliikkeen omiin kohteisiin. Nyt sisäisen kaupan osuus on enää 5–10 prosenttia.

Lipa-Betoni omistaa Rakennusliike U. Lipsasen, joka puolestaan omistaa 66 prosenttia Rakennusliike Antti J. Aholasta ja 90 prosenttia Moduls oy:stä. Aholan toiminnasta valtaosa on korjausrakentamista, Moduls valmistaa esivalmistettuja taloteknisiä konehuoneita sekä harjoittaa talotekniikkaurakointia projektinjohtomallilla.

Koko konsernin liikevaihto on noin 65 miljoonaa euroa. Siitä valtaosan tekevät samaa kokoluokkaa olevat Rakennusliike U. Lipsanen ja Antti J. Ahola.

Vuoden 2008 lopussa tapahtunut sukupolvenvaihdos oli jo kolmas rakennusliikkeen historiassa. Vuonna 1984 yhtiön perustaja Uuno Lipsanen teki tilaa Matti Lipsaselle. Se vallanvaihdos oli kivulias, mutta viimeisintä muutosta Antti Lipsanen kehuu hyvin sujuneeksi.

Antista tuli toimitusjohtaja, Pekasta rakennusliikkeen hankintapäällikkö ja Sadusta Lipa-Betonin toimitusjohtaja. ”Ei ole tarvinnut sisarusten kanssa riidellä. Velipoikien kesken palaute on välillä suorempaa kuin ulkopuolisten kanssa, mutta kumpikin huolehtii omasta alueestaan itsenäisesti”, Antti Lipsanen kertoo.

Eläkkeelle jäänyt Matti Lipsanen, 66, on edelleen hallituksessa. Toimistossa hänellä on liikkuva ”rollaattori”-työpiste. ”Isä on innovatiivinen, ja hänellä on paljon ideoita”, Antti Lipsanen sanoo.

Rakentajan ura selvää pienestä pitäen

Rakentajan ura oli Antille selvää ihan pienestä pitäen. ”Isän esimerkki ei pelottanut, päinvastoin. En ole saanut palkkaa muista kuin konsernin yhtiöistä.”

U. Lipsasen tärkeimpiä toiminta-alueita ovat Jyväskylä, Kuopio ja Mikkeli, vaikka maantieteellistä rajaa ei enää ole. Esimerkiksi Hyvinkäällä yhtiö laajentaa logistiikkakeskusta.

Rakennusliike U. Lipsanen

  • Perustettu vuonna 1950.
  • Omistajana on Lipsasen perhe.
  • Konserniin kuuluvat Lipa-Betoni, Rakennusliike U. Lipsanen, Rakennusliike Antti J. Ahola ja Moduls.
  • U. Lipsasen liikevaihto on noin 32, konsernin 65 miljoonaa euroa.
  • U. Lipsasen työmailla on omia henkilöitä 10–15 prosenttia vahvuudesta.

Kohteet ovat tyypillisesti teollisuus- tai liikerakennuksia tai koulujen ja palvelutalojen kaltaisia julkisia rakennuksia. Pieksämäellä on perustusvaiheessa 12 miljoonan euron arvoinen Prisman kohde. Valtaosa töistä tulee urakkakilpailujen kautta, osa on neuvotteluhankkeita.

1990-luvun lama käytännössä lopetti Lipsasen asuntogryndauksen. ”Silloin keskityimme julkiseen, teollisuus- ja liikerakentamiseen. Gryndi edellyttäisi tontinhankintaa, mikä taas sitoisi pääomia. Koneisto on hiottu urakkakilpailuja varten”, Antti Lipsanen toteaa.

”Korjausrakentamistakaan emme vierasta, mutta enempi olemme hakeutuneet uudiskohteisiin.”

Rakennusliikkeen liikevaihto on pyörinyt 25 miljoonan euron tuntumassa. Tämän vuoden arvio on kuitenkin 32 miljoonaa, ja ensi vuodelle on jo töitä kasassa 35 miljoonan euron edestä.

Vuonna 2015 yritys teki tappiota, ja tänä vuonnakin tulos painuu pakkaselle. ”Tälle vuodelle osuu jaksotusvirhe tilinpidossa, ja yksi kehityshanke nieli varoja mutta ei tuottanut jatkohankkeita. Me maksettiin siitä oppirahat, marginaalit ovat pienet.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lipsasten sukupolvenvaihdos osui keskelle finanssikriisiä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi