Pekka Miilukangas on työskennellyt perheyhtiössä vakituisena jo 1980-luvulta. Hän on Rakennus Miilukankaan hallituksen puheenjohtaja ja Miilupipen toimitusjohtaja. Kuvat: Vesa Ranta

Miilukangas on rakentanut puolet Suomen iästä

Raahelaisen Miilukangas-konsernin juuret ulottuvat tasan 50 vuoden päähän, jolloin Erkki ja Anja Miilukangas perustivat Saloisten Putkiliikkeen. Putkiliiketoiminta on jo loppunut, mutta rakennusalalla konserni on ollut mukana läpi historiansa.

Kirjoittaja(t) Hannu Lättilä

Varsinaisten rakennustöiden pariin yhtiö tavallaan ajautui vuonna 1972. Saloisten Putkiliike vastasi silloin lvi-töistä erään asuinkerrostalon rakennushankkeessa, jonka pääurakoitsija teki konkurssin. Saloisten Putkiliike päätti ottaa vastuun myös rakennustöistä. Siitä asti varsinainen rakentaminen on ollut kiinteä osa Miilukankaan liiketoimintaa.

Joitakin yksittäisiä syrjähyppyjä lukuun ottamatta yhtiö on uskollisesti rakentanut vain Raahen seutukunnassa, missä se on toteuttanut alueen suurimpia rakennushankkeita. Talonrakentamisen ohella yhtiö on rakentanut myös siltoja, mutta viimeisestä siltahankkeesta on jo noin 15 vuotta.

Gryndin ja urakoiden suhde on vaihdellut vuosien mittaan voimakkaasti, nyt gryndin osuus on noin 60-70 prosenttia.

30 miljoonan hanke

Tällä hetkellä yhtiön suurin rakennushanke on Raahen keskustaan neljässä vaiheessa toteutettava asunto- ja liikerakennuskohde, jonka arvo on noin 30 miljoonaa euroa. Rakennusoikeutta on noin 10000 neliötä.

Ensimmäinen vaihe käynnistyi tammikuussa 2016 ja valmistuu kesällä 2017. Noin 10 miljoonan euron ensimmäinen vaihe sisältää asuntoja, liiketilaa ja 31 hotellihuonetta. Rakennus Miilukankaan toimitusjohtaja Kalevi Niskalan mukaan asuntoja valmistuu 23, joista 17 on jo myyty.

”Asunnot Raahen keskustassa menevät hyvin kaupaksi. Jos ihmiset eivät muuta Raahesta pois, he muuttavat keskustaan. Erityisesti vanhemmat ihmiset arvostavat keskusta-asumista. Liiketiloja on vaikeampi saada menemään”, Rakennus Miilukankaan hallituksen puheenjohtaja, rakennusinsinööri Pekka Miilukangas kertoo.

Hankkeen toisen vaiheen on tarkoitus käynnistyä tänä keväänä ja valmistua kesällä 2018.

Miilukangas-konserni

Osakkuusyhtiöineen yhteensä 12 yritystä
Henkilöstö: noin 300
Liikevaihto: noin 60 miljoonaa euroa

Rakennus Miilukangas
Henkilöstö: noin 50 vakinaista
Liikevaihto: noin 10 miljoonaa euroa

Miilupipe
Henkilöstö: 8 vakinaista
Liikevaihto: noin 1,6 miljoonaa euroa

Ainoa Pohjoismaissa

Vuonna 1993 Miilukangas-konserni aloitti putkien pinnoitustoiminnan. SSAB (ent. Rautaruukki) toimittaa Oulaisten tehtaaltaan teräsputkia Miilupipelle, joka ruiskupinnoittaa ne sisältä 6-14 millimetrin betonipinnoitteella. Halkaisijaltaan 400-1200 millimetrin putket menevät vesiyhtiöille runkovesiputkiksi.

”Toimitamme vain suuriläpimittaisia putkia, jolloin asiakaskunta on rajattu isoimpiin kaupunkeihin ja verkostoihin. Näissä putkissa tarvitaan paljon vettä”, Pekka Miilukangas sanoo. Miilupipessä hän toimii toimitusjohtajana.
Yhtiön tuotteita menee Ruotsiin, Norjaan ja Suomeen. Loppuasiakkaita on silti vain muutama, Suomessa ainoastaan Helsingin seudun vesihuollosta vastaava HSY Vesi.

”Jos nämä asiakkaat eivät tilaa, meillä ei ole töitä. On ollut vuosia, jolloin olemme tehneet liikevaihtoa vain 300000 euroa. Sitten yhtäkkiä teemme 2,6 miljoonalla. Nyt liikevaihto näyttää asettuvan 1,6 miljoonaan.”

Miilukankaan mukaan Miilupipen lähimmät kilpailijat löytyvät Saksasta ja Hollannista. Kovin kaukaa suuriläpimittaisia putkia ei kannata tuoda korkeiden kuljetuskustannusten takia. Toisaalta kilpailua lisäävät eri materiaaleista tehdyt putket.

Lontoon pörssikin huomioi

Perheyhtiön perustajista Erkki jäi eläkkeelle vuonna 2001 ja Anja noin viisi vuotta sitten. Heidän lapsensa Paula, Pekka ja Jussi aloittivat yhtiössä vakituisina jo 1980-luvulla. Paula vastaa nykyisin yhtiön pääkirjanpidosta ja Jussi taloudesta ja it:stä. Kolmannesta sukupolvesta Paulan molemmat lapset ovat yhtiössä töissä, ja myös Pekan ja Jussin vielä opiskelevat lapset ovat suorittaneet harjoittelujaksojaan yhtiössä.

Vuosien varrella konsernin liiketoiminta on paisunut monimuotoiseksi. Rakennusalan rinnalle on tullut etenkin metalli- ja konepajateollisuutta. Niiden osuus liikevaihdosta on jo suurempi kuin rakentamisen.

Konserni sai viime vuonna merkittävän huomionosoituksen, sillä Lontoon pörssi valitsi Miilukankaan 1000 eurooppalaisen pk-yhtiön listalleen (1000 Companies to Inspire).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miilukangas on rakentanut puolet Suomen iästä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi