Kokeile kuukausi maksutta

Perinteikäs Uki Arkkitehdit on uuden tekniikan edelläkävijä

Pohjois-Suomen suurimmasta arkkitehtitoimistosta Uki Arkkitehdeista ei ole koskaan irtisanottu ketään.

Matti Heikkinen käy 77 vuoden iästään huolimatta vielä ”tutoroimassa” poikansa Mikon vetämän toimiston arkkitehteja. 1800-luvulla rakennetussa puisessa Kruununmakasiinissa toimivaa toimistoa työllistää tällä hetkellä erityisesti sairaalahankkeet. Kollaasin kuvat Seppo Mölsä

”Olemme halunneet pitää kiinni taitavista arkkitehdeistä, oli tilanne mikä tahansa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, 77-vuotias Matti Heikkinen.

Uki Arkkitehdeissa vetovastuussa on jo kolmas sukupolvi. Mikko Heikkinen tuli johtoon vuonna 2007. Hänen aikanaan omistusta on jaettu myös henkilökunnalle. Osakkaita on nyt yhdeksän.

Toiminnan aloitti Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut, vuonna 1908 syntynyt Uki Heikkinen. Hän muutti sodan jälkeen Helsingistä Ouluun teknilliseen kouluun opettamaan rakennusten suunnittelua. Samalla hän myös suunnitteli taloja.

Pääsy Oulu Osakeyhtiön suunnittelijaksi viitoitti Heikkisen uran teollisuuden ja voimayhtiöiden hovisuunnittelijaksi. Töitä alkoi pian olla niin paljon, että hän perusti oman toimiston.

Kun Uki Heikkinen kuoli vuonna 1972, Oulun yliopiston kolmannelta kurssilta arkkitehdiksi valmistuneen Matti Heikkisen kiireisin työ oli käydä teollisuuslaitosten tilaajien luona vakuuttelemassa osaamistaan.

”Pääsimme suurten firmojen luottosuunnittelijaksi ympäri maata ja myös ulkomaille, esimerkiksi Belgiaan ja Puolaan.”

Kaukaisin kohde on Uruguayn sellutehdashanke. Uusin hanke on Äänekosken biotuotetehdas. Puolassa Stora Enson paperitehdashankkeen ykkösvaihe on valmis ja seuraava vaihe odottaa investointipäätöstä.

Uki Arkkitehdit

  • Perustettu Oulussa 1958, perustaja Uki Heikkinen. Toimistot myös Helsingissä ja Jyväskylässä.
  • Liikevaihto 3,6 miljoonaa euroa, henkilökuntaa 50.
  • Uusimpia töitä: Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus, Oulun yliopistollinen keskussairaala, Tampereen yliopistollinen sairaala, kauppakeskus Valkea Oulussa, Äänekosken biotuotetehdas.

Työt ulkomailla alkoivat 1970-luvulla Kostamuksesta, jonka rakentamisessa oululaiset rakennusliikkeet olivat aktiivisesti mukana. Yhteistyötä oli hiottu jo Oulun aluerakennuskohteissa.

1970-luvulla tärkeä hanke oli Oulun musiikkikeskus. Talon maine toi lisätöitä, kuten Kuhmon kulttuuritalon,Ylivieskan musiikkitalon ja Ankaran Bilkentin yliopiston musiikkitalon Turkissa.

1990-luvun lamasta toimiston pelasti iso paperitehdashanke Oulussa sekä Nokian ja Oulun teknologiakylän tuoma teknologiabuumi.

Rakennusmestarista arkkitehdiksi

Uki Arkkitehtien nykyinen toimitusjohtaja Mikko Heikkinen kävi ensin isoisänsä vanhassa oppilaitoksessa kouluttautumassa rakennusmestariksi ennen kuin lähti Tanskaan opiskelemaan arkkitehdiksi.

Toimiston liikevaihto ja henkilöstömäärät ovat kaksinkertaistuneet 3,6 miljoonaan euroon ja 50 henkeen. Helsingistä Uki Arkkitehdit osti tänä vuonna arkkitehtitoimisto Arknovan, sillä Helsinki nähdään tärkeäksi asemapaikaksi varsinkin yhtiön virtuaaliteknologiaa käyttävän suunnittelumenetelmän esittelyyn, jotta isot eivät ehtisi yrittää omia sitä täysin itselleeen.

Visualisointitekniikan pioneeri

Mikko Heikkinen ideoi jo vuonna 2007 yhdessä oululaisten tietotekniikkaosaajien kanssa stereoskooppisen visualisointitekniikan, Valo-menetelmän, jonka avulla käyttäjät voivat kulkea tulevan rakennuksen virtuaalimallissa arvioimassa suunnitelmia. Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskusta suunniteltaessa yli 700 käyttäjää osallistui cave-tilan pinnoille heijastetun virtuaalimallin käytettävyyskävelyihin.

Järvenpään referenssin myötä Uki Arkkitehdit valittiin allianssitiimiin, joka suunnittelee Oulun yliopistollista sairaalaa. Se on mukana myös Tampereen yliopistollisen keskussairaalan suunnittelussa.

Sairaalahankkeiden lisäksi töitä tuovat esisuunnitteluvaiheessa olevat teollisuushankkeet.
Mikko Heikkinen hakee kasvua myös ulkomailta. Haastatteluun hän tuli Norjan Tromssasta, jossa hän neuvottelee useista projekteista ja Valo-menetelmän hyödyntämisestä ja mahdollisesta lisensioinnista.

Matti Heikkisen katse on kotikaupungissa. ”Kortteleita pitäisi voida tiivistää, jotta keskustaan saataisiin lisää ihmisiä ja palveluja.”
Kaupungin silhuettikaan ei ole hänelle niin pyhä asia kuin monelle muulle arkkitehdille: onhan toimisto suunnitellut kaupungin vanhimmat tornitalot ikonisen Toivoniemen ensimmäisestä pistetalosta alkaen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Perinteikäs Uki Arkkitehdit on uuden tekniikan edelläkävijä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat