Kokeile kuukausi maksutta

Pintos haluaa uudistua jatkuvasti ja investoi siksi innolla

Euralainen terästuotteiden valmistaja Pintos on 61 vuoden taipaleensa aikana investoinut ahkerasti.

Liiketoimintajohtaja Arto Iivonen (vas.), toimitusjohtaja Tuomas Pere ja liiketoimintajohtaja Jussi Kosunen peräänkuuluttavat hallittua, suunnitelmallista investoimista. Kollaasin kuvat: Pintos ja Merja Mannila
Kuuntele juttu

Yrittäjä, toimitusjohtaja Tuomas Pere kuvaa satsauksia harkituiksi mutta myöntää, että niissä on riskiäkin mukana.

”Jatkuva uudistuminen on perusteollisuudellekin elinehto. Yrittäjällä pitää olla rohkeutta ja sietokykyä ottaa riskejä, jotta yritys voi kasvaa ja kehittyä. Olemme analysoineet investointeihin liittyvät riskit ja kestämme hyvin myös nykyistä matalammat rakentamisvolyymit sekä kasvavan kilpailun”, Pere sanoo.

”Yrittäjää motivoi hurjasti mahdollisuus uudistaa ja kehittää. Aivan eri tavalla kuin jos painettaisiin samalla koneella päivät pitkät.”

Liiketoimintajohtaja Jussi Kosunen painottaa strategian kautta ponnistamista, jotta pk-yritys voi viedä investointeja läpi vaarantamatta olemassaoloaan. Riskiä pienentää hänen mukaansa myös se, että valmistaja kuuntelee asiakasta tarkkaan. Mitä oikeasti halutaan?

Vuonna 2014 Pintos käynnisti kehittämisohjelman, joka sisältää kone- ja laiteinvestointeja, tuotekehitysprojekteja sekä organisaation sisäisiä kehittämistoimenpiteitä. Uusimpia investointeja ovat Euran verkkotehtaan täysin uudistettu verkonhitsauskone ja Rauman

Lapin tehtaan nosturilla varustettu uusi irtohakakone. Nämä investoinnit ovat yhteisarvoltaan noin 2 miljoonaa euroa.
Parin vuosikymmenen aikana perheyhtiö on toteuttanut kaikkiaan kymmenien miljoonien kone- ja laiteinvestoinnit.

Viime keväänä Pintos ilmoitti ostaneensa rakentamisen tuotteiden jälleenmyyjä Okarian. Kaupan myötä Pintoksen liikevaihto nousi kuudella miljoonalla 55 miljoonaan euroon vuonna 2017. Henkilöstömäärä nousi noin 160:een.

Yritys kasvoi nauloista

Pintoksen pääomistajia ovat Samu ja Tuomas Pere sekä heidän sisarensa Katariina Kylävainio. Myös heidän vanhempansa Irmeli ja Jorma omistavat yhtiötä. Tuomas Pere aloitti virallisesti Pintoksessa vuonna 1997 myyntipäällikkönä. Samu Pere työskentelee yhtiössä hallintojohtajana.

Pintoksen perusti Tuomas Peren isoisä Niilo Pere vuonna 1956. Hän oli lapsenlapsensa mukaan yrittäjän prototyyppi: rohkea ihminen, joka uskoi itseensä. ”Isoisä keräsi alkupääoman vakuutusmyynnillä. Niillä hän ja hänen vaimonsa Helvi ostivat maatilan Eurasta 1930-luvulla.”

Pintos-konserni

  • Perustettu 1956 Eurassa, omistajina Peren perhe
  • Pääkonttori ja tehdas Eurassa, tehdas myös Rauman Lapissa. Toimisto Turussa.
  • Konserniin kuuluvat Pintoksen lisäksi Pintopuu ja Pintos Svenska.
  • Liikevaihto 55 miljoonaa euroa vuonna 2017. Henkilöstömäärä noin 160.

Pintos teki ensimmäiset naulansa Euran Walli-Björnin tilalla kahdella naulakoneella. Vuosikymmenten varrella naulojen rinnalle alkoi nousta muita tuotteita. Sideverkkojen valmistus alkoi 1970-luvulla, raudoitusverkkojen ja harjatankojen 1980-luvulla. Erikoistuotteiden valmistamiseen Pintos paneutui 1990-luvulla.

”Vuonna 1969 isäni tuli pääomistajaksi. Ostimme vuonna 1996 Jäki oy:n Puolimatkalta. Sekä Pintoksen että Jäkin liikevaihto oli noin 40 miljoonaa markkaa. Yrityskauppa oli isältäni tahdonnäyte ja osoitus rohkeudesta.”
Vuonna 2008 Pintos lähti finanssikriisin keskellä tekemään erikoisverkkoja ja -raudoituksia. Valikoimaan ovat tulleet myös raudoituskomponentit eli asiakkaalle mittatilauksena tehdyt tuotteet. ”Aiemmin tuotteet tehtiin vakioverkosta, joka leikattiin työmaalla sopivaksi. Räätälöinti on palvelua, joka nopeuttaa ja helpottaa asiakkaan työtä. Tällaisilla tuotteilla on yhä suurempi kysyntä”, Jussi Kosunen kertoo.

Tänä vuonna yritys on tuonut markkinoille uutena tuoteryhmänä ruuvit. Liiketoimintajohtaja Arto Iivosen mukaan betonirakentamiseen keskittynyt yritys suunnittelee myös laajentamista CLT- ja muissa massiivipuurakenteissa käytettäviin kiinnitystarvikkeisiin.

Ruotsi on kotimarkkina

Pintoksen tuotteita menee paitsi talon- myös infrarakentamiseen. Tuomas Peren mukaan kysyntä on erittäin hyvä ja investointien myötä kapasiteetti on toistaiseksi riittänyt.

”Meille on tärkeää toimitusvarmuus. Siksi olemme halunneet varmistaa teräksen saatavuuden ostamalla sitä eri toimittajilta sekä Euroopasta että muualta maailmasta. Ajoittain teräksestä on ollut maailmalla pulaa.”

Kotimaan lisäksi yrityksellä on tytäryhtiö Ruotsissa Värnamossa. Liikevaihdosta 20 prosenttia tulee viennistä. Peren mukaan Pintos näkee Ruotsin kotimarkkinana. Myös muut Pohjoismaat ja Baltia kiinnostavat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pintos haluaa uudistua jatkuvasti ja investoi siksi innolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat