Sarjalaitteen toinen pääosakas Harri Ruuhiala (vas.) ja toimitusjohtaja Marko Tikkanen.

Sarjalaite iskee laadulla halpatuontia vastaan

Konepajayritys Sarjalaite täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Mäntsälään, Sälinkään kylään sotien jälkeen perustettu yritys on muuttunut vuosien varrella moderniksi konepajaksi, jolla on kaksi eri tuotelinjaa: ammattilaisille ja tavallisille kuluttajille.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Yritys aloitti toimintansa, kun kyläseppä Edvard Aalto sairastui ja vastuun toiminnasta ottivat hänen poikansa Aulis ja Kauko 1947. Sälinkään pajassa tehtiin alkuvuosina perinteisiä kyläsepän töitä, kuten hevosten kengityksiä ja viikatteiden taontaa. Tuotantoon otettiin pian myös kiukaat ja betonimyllyt.

Ensimmäisen teolliseen tuotantoon tarkoitetun teollisuushallin yhtiö otti käyttöön 1960-luvulla. Konepajahallissa on nykyisin levytyöosasto.

Toiminta laajeni edelleen 1970-luvulla lähinnä kokoonpanon ja maalauksen vuoksi. Vuonna 1998 Sarjalaite siirtyi nykyisille pääomistajilleen moninaisia yritysjärjestelyjä sisältävien vuosien jälkeen.

Tänä päivänä Sälinkäältä lähtee maailmalle tuhansia betonisekoittimia, sirkkeleitä sekä erilaisia kotti-, varasto-, tiili-, porras- ja hiekoituskärryjä. Yritys tekee myös erilaisia tilaustöitä asiakkaiden omien suunnitelmien mukaan.

”Suosituin ja tunnetuin tuotteemme kuluttajille on SL-tuotemerkin kottikärry, joka voitti TM Rakennusmaailman tekemän tuotevertailun vuonna 2013. Ammattilaisten keskuudessa suuren suosion on saavuttanut Esko-tuotemerkki, jonka kottikärryistä jykevin kantaa jopa 400 kilon kuorman. Kolmen suosituimman tuotteen joukkoon kuuluvat myös betonimyllyt ja sirkkelit”, yrityksen toinen pääosakas Harri Ruuhiala kertoo.

Kovaa kilpailua

Sarjalaite elää toimitusjohtaja Marko Tikkasen mukaan hurjaa vauhtia muuttuvassa maailmassa, jossa kilpailu esimerkiksi kiinalaisen halpatuotannon kanssa on kovaa. Yrityksen pitää koko ajan kehittyä ja pysyä ajan hermolla.

”Rakennusteollisuus saa virikkeitä maailmalta, ja nykyään kiinnitetään entistä enemmän huomiota esimerkiksi työturvallisuuteen. Jatkuvasti muuttuva maailma lisää vaatimuksia tuotetoimittajillekin. Esimerkiksi sirkkelissä uusin kehitysaskel on ollut automaattisesti laskeutuva teräsuoja, joka on ollut viranomaistason vaatimus. Turvallisuus on aina ollut tuotekehityksemme ensisijainen lähtökohta”, Tikkanen toteaa.

Elinkaariasiatkin Sarjalaitteella tiedostetaan. Tuotteet kestävät isältä pojalle. Materiaalien laadussa tai esimerkiksi ainevahvuudessa ei säästetä. Esimerkiksi halpatuontikottikärryn kotin teräksen paksuus on usein vain 0,6 millimetriä, kun Sarjalaitteen kottikärryjen materiaalina käytetään jopa 1,5 millimetriä paksua teräslevyä.

Kestävyys on noussut esiin jopa koomisellakin tavalla, kun yrityksen oli liityttävä pakolliseen tuotteiden kierrätysjärjestelmään.

Sarjalaite

  • Esko- ja SL-tuotteiden valmistaja. Lisäksi yritys tekee tilauksesta esimerkiksi hitsauksia, levy- ja puristustöitä sekä koneistuksia.
  • Perustettu vuonna 1947
  • Omistajina Harri Ruuhiala, Jukka Aalto ja Marko Tikkanen
  • Henkilöstömäärä 16
  • Liikevaihto 2,3 miljoonaa euroa
  • Vuoden 2016 kasvuprosentti 8

”Alussa oli ongelmia. Meidän piti täyttää lomakkeisiin kiertonopeuteen liittyvä tieto, eli kuinka monta prosenttia tuotteista palautetaan kierrätykseen ensimmäisen käyttövuoden aikana. Vastasin, että nolla. Heiltä meni kolme vuotta uskoa, että meidän tuotteita ei ihan oikeasti palauteta takaisin. Emme saa edes osia korjattavaksi moneen vuoteen”, Ruuhiala sanoo.

”Olen itse syntynyt vuonna 1979 ja olen kuukausittain tekemisissä itseäni vanhempien tuotteiden kanssa. Tuotteita tulee meille tai huoltoliikkeille varaosien vaihtoa tai pientä korjausta varten”, Tikkanen kertoo.

Robotit apuna

Yrityksen tuotanto on kehittynyt samaa tahtia tuotannon apuvälineinä käytettävien laitteiden mukana. Käsityötä tarvitaan edelleen, mutta nyt apuna ovat myös robotit. Myös suurikokoisten tuotteiden pakkaukseen yritys on kehittänyt oman ratkaisunsa ja pystyy näin säästämään tilaa niin kuljetuksissa kuin tilaajan varastoinnissakin.

”Osa- tai komponenttisuunnittelun rooli on korostunut, ja suunnitellut tuotteet tulevat valmistuksen kautta kokoonpanoon ja pakkaukseen. Ennen tehtiin suuria eriä pihalle ja ne toimitettiin keväisin, mutta nyt kauppaliikkeet ostavat enemmän hieman pienempiä eriä ja täsmätoimituksia”, Ruuhiala toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sarjalaite iskee laadulla halpatuontia vastaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi