Vuoden rialainen valvoo Olympiastadionin peruskorjaushanketta

Vuoden rialaiseksi on valittu Indepron projektipäällikkö Pekka Romppanen Helsingistä. Parhaillaan häntä työllistää esimerkiksi Olympiastadionin innovaatiokumppanuushanke.

Kokenut rakennusinsinööri työskenteli ennen Olympiastadionia esimerkiksi Presidentinlinnan peruskorjaushankkeessa ja vastasi sen sujumisesta.

”Ensi vuonna tulee 20 vuotta täyteen Indeprossa. Olympiastadionilla olen projektijohtourakoinnin erityisasiantuntijana rakennuttajalle eli Helsingin kaupungille. Olen tässä sen vuoksi, että kaupunki ei ole aiemmin tehnyt projektinjohtourakoita vaan vain kiinteähintaisia urakoita”, Romppanen kertoo.

Hankkeen alussa Romppanen valvoi ja koordinoi kaupallisia sopimuksia, eli käytännössä hän teki asiakirjat, urakkasopimukset, urakkaohjelmat ja urakkarajaliitteet.

”Nyt teen kaupallisia asiakirjoja istuinhankintaa varten ja opastan rakennuttajaorganisaatiota projektijohtourakoinnissa. Katson, että työt menevät sopimusten mukaisesti. Avustan myös rakennuttamiseen liittyvissä tehtävissä, olen heille lisäresurssina.”

Romppasen mukaan stadionin hankkeessa hyödynnetään allianssihenkeä ja hankkeeseen on tuotu allianssipiirteitä.

Esimerkiksi joka keskiviikko työryhmä kokoontuu käymään läpi big room -mallilla suunnitelmia, suunnitteluratkaisuja ja niiden kehitysratkaisuja. Pohdintojen alla ovat niin mantteloinnit kuin huhtikuussa alkava teräskatoksen asentaminenkin.

Työ on yhä henkilökohtaisempaa

Romppanen valmistui rakennusinsinööriksi 1989. Vuonna 2006 hän päivitti tutkintonsa AMK-insinööriksi. Työ on muuttunut paljon liki 30 vuoden aikana.

”Urani alussa työskentelin rakennesuunnittelijana lähes 10 vuotta. Eniten työtä on mielestäni muuttanut hankintalaki, Euroopan unioni ja sen vaatimat menettelyt sekä viime vuosina mallintaminen ja sen hyödyntäminen”, Romppanen kuvailee.

Kokeneen insinöörin mukaan myös yhteistoiminta ja sen korostaminen on ollut ainoastaan hyvä asia.

”Nykyään panostetaan paljon projektihenkilöiden valintaan saakka. Laadulliset kriteerit ulottuvat yhä syvemmälle. Työ on henkilökohtaisempaa. Jos mietin rakennuttajakonsultin roolia, aika samalla tavalla paperit tehdään, mutta maailma ympärillä on muuttunut.”

Innovaatiokumppanuus työllistää

Loppuvuodesta Romppasta on työllistänyt vuoden vaihteessa 2016–2017 voimaan tulleen hankintalain suomat uudet mahdollisuudet. Olympiastadionin katsomoiden istuimet hankitaan innovaatiokumppanuusmenettelyllä.

”Olemme viime viikkoina laatineet sopimusasiakirjoja. Niille ei ole olemassa malleja tai prujuja, sillä kyseessä on täysin uusi asia. Olemme valinneet kolme innovaatiokumppania. Valitusaika umpeutui marraskuun lopussa. Tavoitteenamme on vielä ennen joulua ehtiä tehdä sopimukset osapuolten kesken.”

Istuinten kehittämiseen on varattu noin vuosi, ja työ tehdään prototyyppien pohjalta. Sen jälkeen valitaan lopullinen istuintoimittaja.

”Se on tavallaan pitkä suunnittelukilpailu, jossa kolme yritystä kilpailee keskenään. Kehitämme istuimia jokaisen kanssa erikseen. Työn pohjana on arkkitehdin luonnossuunnitelman näköinen tuote”, Romppanen jatkaa.

Opiskeluista lähtien mukana

Romppanen arvostaa saamaansa tunnustusta, sillä hän ollut aktiivisesti mukana RIA:n toiminnassa opiskeluajoista lähtien. Hän oli myös Helsingin RIA:n puheenjohtaja vuosina 2000–2002. Nykyään hän on liittokokousedustaja.

”Tunnustus tuntuu hyvältä, arvostan sitä suunnattomasti.”

Juuri nyt Romppasta mietityttää nuorten osaamiseen ja koulutukseen liittyvät asiat. Osaavista rakennusinsinööreistä on kova pula, ja osa opintonsa aloittaneista keskeyttää opintonsa.

”Alan arvostuksen puute vaivaa minua. Rakennusala ei ole kovin hyvässä maineessa. Minusta työn suola on jokaisen päivän erilaisuus ja aina voi oppia lisää. Toisaalta nykyisin yhä harvempi eteen tuleva asia hämmästyttää.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden rialainen valvoo Olympiastadionin peruskorjaushanketta”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat