Kokeile kuukausi maksutta

Espoo myllää kouluverkkonsa täysin uusiksi – lähivuosina suunnitteilla isoja remontteja

Espoon tuoreessa koulusuunnitelmassa Matinkylään muuttaisi Kaitaan lukio, mutta sen tulevista tiloista ei vielä tiedetä. Tapiolan alakoulutilanteeseen selvää kantaa ei sen sijaan oteta.

Tänne Kutojantielle muuttaisi tulevaisuudessa Espoon yhteislyseon lukio. Kuvassa on Viherlaakson lukiolaisia samassa paikassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Matinkylään ei ole tulossa ainakaan lähivuosina suurta uutta koulua, mutta suomenkielinen lukio 2020-luvulla kuitenkin, koska Kaitaan lukio siirtyy sinne. Sen sijaan Otaniemeen syntyy sittenkin Espoon suurin lukio.

Torstaina julkistettu suunnitelma Espoon kouluverkosta tarkoittaa muuttoa viidelle lukiolle, useiden peruskoulujen yhdistämistä ja kolmen alakoulun lakkauttamista kokonaan. Se on myös alustava aikataulu lähivuosien isoista kouluremonteista, joskin Tapiolan Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulujen kohtalo jää vielä auki.

Tai siis se voi tarkoittaa. Suunnitelmasta kerätään parhaillaan kommentteja espoolaisilta, sen jälkeen se menee opetuslautakunnan käsittelyyn helmikuussa ja tämän vuoden budjettia koskevien avoimien kysymysten osalta myöhemmin valtuustoon asti.

Myöhemmät yksittäisten koulujen lakkauttamiset, muutot ja yhdistämiset eivät ole vielä tälläkään selviä. Jokaisen näistä käsittelee erikseen lautakunta lähempänä.

Kyse on siis nyt lähinnä isoista periaatepäätöksistä. Suunnitelmassa linjataan, että jokaisessa kaupunkikeskuksessa olisi oma lukionsa ja että espoolaisten koulujen tulisi olla suuria, peruskoulujen kohdalla mieluiten ala- ja yläkoulun kattavia yhtenäiskouluja.

”Ei Espoon kokoisessa kaupungissa ole järkevää olla kovin pieniä kouluja”, sanoo kehittämispäällikkö Juha Nurmi suomenkielisestä opetustoimesta.

Otaniemen koulukeskus pienenisi

Lukioista suunnitelman mukaan Olarin lukio ja Pohjois-Tapiolan lukio muuttaisivat Tietotielle Otaniemeen jo 2019. Otaniemeen ei rakennettaisi näin ihan niin valtavaa koulukeskusta kuin aiemmin suunniteltiin, mutta Espoon suurin noin 800 oppilaan lukio tästä joka tapauksessa tulisi.

Matinkylässä kaupungilla on edelleen varattuna tontti isolle Meri-Matin koulukeskukselle, mutta yhtään investointirahaa tällaiseen ei tässä pitkälle ensi vuosikymmenen lopulle ulottuvassa suunnitelmassa ole.

Matinkylään muuttaisi sen sijaan Kaitaan lukio arviolta vuonna 2023. Tarkempaa paikkaa Matinkylässä ei vielä tiedetä, joskin Matinkylässä olisi tarkoitus hyödyntää koulu palveluna -konseptia.

Tämä tarkoittaa siis mallia, jota Espoo on soveltanut Otaniemessä koulujen väistöratkaisuissa. Lukiolaisilla on omien melko pienten tilojensa lisäksi ollut opetusta paljon Aalto-yliopiston tiloissa. Matinkylässä yhtä vastaavaa kumppania kuin yliopisto ei ole, mutta sielläkin siis osa opetuksesta tapahtuisi ulkopuoliselta vuokratuissa tiloissa.

Neljäs muuttava lukio olisi Kauklahdessa sijaitseva Espoon yhteislukio, joka siirtyisi Keraan Kutojantiellä oleviin entisiin Nokian koulutustiloihin joko 2019 tai 2020. Kutojantiellä on ollut useita kouluja väistössä, mutta yhteislukio siis siirtyisi sinne pysyvästi, kunhan Viherlaakson lukio ensin on palannut Viherlaaksoon.

Muuttavien lukioiden tilat vapautuisivat alueiden peruskoulujen käyttöön. Muiden Espoon lukioiden odotetaan kasvavan, joten lisätilaa tarvitaan myös niistä osassa.

Viherkallion koulussa tutkitaan sisäilmaongelmaa

Peruskouluista etukäteen aiemmin näkyvintä keskustelua aiheuttaneiden Tapiolan koulujen tilanne jää tosiaan suunnitelmassa auki odottamaan museoviraston kantaa ja tarkempia laskelmia.

Espoon kansainväliselle koululle on tulossa toinen toimipiste jo 2020 Lämpömiehenkujalle Otaniemeen. Latokaskeen ollaan rakentamassa uutta Nauriskasken koulua, joka korvaa nykyisen Latokasken koulun. Perkkaanpuiston koululle tehdään uusi talo Majurinkadulle 2023. Matinkylässä peruskouluikäisille suunnitellaan vuokrattavan lisätiloja tulevan kristillisen koulun tiloista.

Suunnitelmissa on myös useita koulujen yhdistämisiä. Suurimmassa osassa näistä on kyse toisiaan melko lähekkäin sijaitsevista kouluista ja siitä, että alakoulu ja yläkoulu yhdistetään hallinnollisesti yhtenäiseksi peruskouluksi. Myös osasta erityiskouluista luovutaan itsenäisinä yksikköinä, Espookin aikoo lisätä erikoista tukea saavien oppilaiden integraatiota tavallisille luokille.

Nuuksion koulun olisi tarkoitus siirtyä Karhusuolle 2020 tai 2021 sekä Pakankylän koululaisten alueen muihin kouluihin 2018. Pakankylän isommat lapset itse asiassa ovat siirtymässä väistöön Karhusuolle jo ensi viikolla sisäilmaongelmien vuoksi, mutta varsinaista päätöstä koulun lopettamisesta ei ole tehty.

Samoin Espoo tutkii parhaillaan sisäilmaa Viherkallion koulussa, jonka korjaus tilankäyttösuunnitelmassa on merkitty vasta pitkälle ensi vuosikymmenen puolelle.

Remonttien aikataulu voi muuttua

Kouluremonttien tarkka aikataulu voi muutenkin vielä muuttua moneen kertaan.

”Myös oppilasmäärä voi jossain kasvaa enemmän kuin olemme ennustaneet. Tämä on dynaaminen prosessi”, korostaa Nurmi.

Suunnitelma on tehty sillä oletuksella, että oppilasmäärä kasvaa vauhdilla lukioissa ja etenkin peruskouluissa. Alueiden välillä on eroja. Peruskouluissa oppilasmäärä kasvaa muualla, mutta laskee Pohjois-Espoossa ja läntisessä Leppävaarassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoo myllää kouluverkkonsa täysin uusiksi – lähivuosina suunnitteilla isoja remontteja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat