Kokeile kuukausi maksutta

Ongelmajätteeksi jääneestä tuulivoimaloiden lujitemuovista syntyy komponentteja rakentamiseen

Orimattilalainen Conenor on kehittänyt menetelmän lasikuidulla lujitetun kertamuovin kierrättämiseen.

Onteloprofiilin pinta on puumuovikomposiittia. Kuva: Conenor

Lujitemuovin, kestomuovin ja rakennuspuujätteen murskeesta syntyy uutta komposiittimateriaalia, joka ei ime vettä, ei lahoa eikä homehdu. Sillä voidaan korvata esimerkiksi sahatavaraa, painekyllästettyä puuta tai vanerilevyjä.

”Nyt testaamme erilaisia sekoitteita ja valmistelemme tuotteistamista”, toimitusjohtaja Markku Vilkki sanoo.

Conenor on kehittänyt 15 vuotta komposiittiekstruusioteknikkaa ja ympäristöystävällisiä kiertotaloustuotteita. Runsas vuosi sitten yhtiö otti uudeksi materiaaliksi lasikuitulujitteiset kertamuovijätteet.

”Lujitemuovin kierrätys on globaali ongelma. Tarjolla ei ole yhtään ratkaisua, jossa käytetystä lujitemuovista valmistettaisiin kierrätyskelpoista materiaalia”, Vilkki kertoo.

Polttolaitokset eivät ota vastaan lujitemuovia, koska sen tuhkasta aiheutuu haittaa. Lujitemuovin vieminen kaatopaikallekin on kielletty. Käytännössä on jouduttu antamaan poikkeuslupia, koska parempaa ratkaisua ei ole ollut tiedossa.

Pala tuulipuiston roottoria kierrätystuotteeseen

Conenor pyrkii nyt löytämään tuotantoyrityksen, joka keräisi lujitemuovia ja tekisi siitä lisenssillä komposiittimateriaalia.

Toiveita asetetaan esimerkiksi länsirannikolle, koska veneteollisuus on Suomen suurin lujitemuovin käyttäjä. Globaalisti lujitemuovia kuluu eniten lentokoneisiin, tuulivoimaloihin ja veneisiin.

Lujitemuovin kierrätysongelmaan törmäsi myös Delete, joka purki loppukesällä Suomen ensimmäisen tuulipuiston Korsnäsissä. Kunnianhimoisten kierrätystavoitteiden esteenä oli roottoreiden lujitemuovi, jota kertyi 10000 kiloa.

Pala Korsnäsin myllyn roottoria päätyi testimielessä Conenorin onteloprofiilin koekappaleeseen.

”Siinä on 20 prosenttia tuulimyllyn lapamursketta, mutta se ei ole maksimimäärä. Lujitemuovijätteen osuus voisi olla jopa 60 prosenttia”, Vilkki toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Ongelmajätteeksi jääneestä tuulivoimaloiden lujitemuovista syntyy komponentteja rakentamiseen”

  1. Lujitemuovia eli ns. lasikuitumuovia voidaan kierrättää sementtiteollisuuden raaka-aineeksi. Lujitemuovin muovikomponentti, jota on melko pieni osuus, hyödynnetään energiaksi ja lasikuitu jää osaksi syntyvää sementtiä.

  2. Kyllä vaan – mutta tarkennuksena että ei lasikuitumuovia vaan sen polttotuhkaa voidaan hyödyntää sementtiteollisuudessa koska muovia ja lasikuitua ei voida erottaa irralleen toisistaan tuotteista ! Tyypillisesti lasikuitumuovi sisältää painosta n.60% lasikuitua ja 40% polymeerejä. Kunnalliset polttolaitokset eivät ota vastaan lasikuitumuovia vaan sen polttoon tarvitaan oma laitoksensa. Lasikuitumuovin poltto on sen loppuratkaisu eikä kierrätysratkaisu elinkaariajattelussa.

    1. Lujitemuovin poltosta on toteutettu oma hankkeensa Suomessa jokunen vuosi sitten Kokkolassa mutta siihen liittyvät ongelmat jäivät ratkaisematta ja hanke ei johtanut toteutukseen, Lue lisää tästä YLEn linkistä https://yle.fi/uutiset/3-8831043

  3. Käyttökohteita on paljon, esim ultra ecostonen ekobetoni seinäx rakennuselementteihin

  4. Puhumattakaan sadoistatuhansista lujitemuovisten veneiden rungoista. Hyvä jos löytyy käyttöä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat