Kokeile kuukausi maksutta

Suunnittelijoilla pitää kiirettä – luotto tulevaan on kova

Suunnittelu- ja konsultointialan hyvä liikevaihdon ja tilauskannan kehitys antaa pontta tulevaisuudenuskolle.

Tiedotteen mukaan alan liikevaihto Suomessa kasvoi 8 prosenttia vuonna 2017 verrattuna edeltävään vuoteen.

Suunnittelu- ja konsultointialalla sekä uudet tilaukset että tilauskanta lisääntyivät uudelleen loka-joulukuussa hiljaisemman syksyn jälkeen. Alalle ovat tyypillisiä suuret vaihtelut vuosineljännesten välillä.

Tilauskantatiedustelussa mukana olevat suunnittelu- ja konsultointialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia loka-joulukuussa euromääräisesti 40 prosenttia enemmän kuin heinä-syyskuussa ja 19 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 vastaavalla ajanjaksolla.

Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa 8 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa ja 15 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 joulukuussa.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan keväällä suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Henkilöstömäärä kasvoi vastanneissa yrityksissä 1 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Lomautettujen määrä säilyi edelleen alhaisella tasolla ollen vastanneissa jäsenyrityksissä 0,3 % suhteessa henkilöstömäärään.

Lähinäkymät ovat vakaat

Tiedotteen mukaan alan yritykset arvioivat näkymät lähitulevaisuudesta vakaiksi. Vastaajista 64 prosenttia ennakoi markkinatilanteen pysyvän ennallaan, 32 prosenttia ennakoi positiivista muutosta ja ainoastaan 5 prosenttia negatiivista muutosta. Infrasektorin saldoluku oli 13, talosektorilla 20 ja teollisuudessa 55.

Suhdannekyselyyn vastanneiden talonrakentamissektorin yritysten tilauskanta kasvoi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 4 prosenttia. Uusien tilausten osalta kasvua syntyi 10 prosenttia.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna tilauskanta kasvoi 13 prosenttia. Tilanne oli erityisesti hyvä kotimaan tilausten osalta, joissa kasvua oli 17 prosenttia. Vienti laski -25 prosenttia, tosin euromääräisesti viennin osuus talosektorin tilauskannasta on pieni verrattuna esimerkiksi teollisuussektoriin. Myös uudet tilaukset kasvoivat 15 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Teollisuussektorin tilauskannassa kasvua

Edellisessä suhdannekatsauksessa teollisuussektorilla oli laskua sekä tilauskannan että uusien tilausten osalta suhteessa edelliseen vuosineljännekseen. Tällä kertaa teollisuussektorin yritysten luvut olivat positiivisia: tilauskanta kasvoi 11 % ja uudet tilaukset 79 prosenttia.

Kokonaismäärältään tilauskanta on 10 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Uudet tilaukset kasvoivat 18 prosenttia.

Infrasektorilla uudet tilaukset laskussa

Tiedotteen mukaan edelliseen vuosineljännekseen verrattuna infrasektorin tilauskanta kasvoi ainoastaan 0,5 prosenttia. Uudet tilaukset kasvoivat tilauskannan ohella, tällä kertaa 6 prosenttia.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna tilauskanta kasvoi 4 prosenttia. Uudet tilaukset olivat -6 prosenttia laskussa vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suunnittelijoilla pitää kiirettä – luotto tulevaan on kova”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat