Kokeile kuukausi maksutta

Kojamo myy lähes 1 600 asuntoa jättimäisen amerikkalaispankin kiinteistörahastolle – mukana asuntoja Vantaalta ja Tampereelta

”Ne ovat katsoneet Suomea pitkään ja ovat tyytyväisiä, että nyt onnistuivat”, Premicon toimitusjohtaja Janne Vaula sanoo.

”Ne ovat katsoneet Suomea pitkään ja ovat tyytyväisiä, että nyt onnistuivat”, Premicon toimitusjohtaja Janne Vaula sanoo.

Kojamo myy 1 594 vuokra-asuntoa Morgan Stanley Real Estate Investingin hallinnoimalle kiinteistörahastolle. Kauppakirja allekirjoitettiin tänään.

Asunnot sijaitsevat 15 paikkakunnalla.

”Suurien kaupunkien asuntoja houkuttimina”

Kojamon toimitusjohtaja Jani Niemisen mukaan asunnot myydään, koska yhtiö keskittyy seitsemään suurimpaan kasvukeskukseen.

Toinen peruste on, että asuntojen tuoton ja tulevien korjaustarpeiden suhteen ei nähty olevan pitkällä tähtäimellä tasapainossa.

Läheskään kaikki myytävät asunnot eivät kuitenkaan sijaitse kasvukeskusten ulkopuolella, sillä asuntoja myydään myös Tampereelta, Turusta, Vantaalta, Kuopiosta, Jyväskylästä ja Lahdesta.

Niemisellä on asialle selitys.  Hänen mukaansa näin isoa kokonaisuutta ei pystytä myymään ilman, että mukana on houkuttimina suurten kaupunkien taloja. Mukana on oltava asuntoja muualtakin kuin alueilta, missä ”valot ovat sammumassa”.

Yhtiö keskittyy seitsemään suurimpaan kasvukeskukseen.

Myytävien asuntojen muita sijaintipaikkoja ovat Hämeenlinna, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori, Porvoo, Riihimäki ja Rovaniemi.

Kojamon kertoma kauppahinta on 97 miljoonaa euroa.

Kojamon talousjohtaja Erik Hjeltin mukaan myytävissä asunnoissa ei ole mitään rajoituksia, ja kauppahinta määräytyi markkinoilla.

Kaupan järjestelijöinä toimivat Premico Goup oy ja ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö RIM. Ne myös hallinnoivat rahastoa.

”Morgan Stanleyllä ei ole omaa organisaatiota Suomessa”, Premicon toimitusjohtaja Janne Vaula sanoo.

Mukana useita ulkomaisia ostajia

Vaulan mukaan Premico ja RIM ovat myös sijoittaneet varoja rahastoon. Pääostaja on kuitenkin Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto.

Vaula ei voi kommentoida tarkemmin, millä osuuksilla Premico ja RIM ovat kaupassa mukana.

Vaula kertoo, että asuntoportfolio oli julkisesti myynnissä. Alkuvaiheessa kisassa oli mukana myös kotimaisia ostajia, mutta loppusuoralla oli vain ulkomaisia ostajia.

”Portfoliosta oli kova kilpailu. Olemme tyytyväisiä, että saimme ostettua asunnot”, Vaula sanoo

Morgan Stanleyn rahasto ostaa nyt ensimmäisen kerran asuntoja Suomesta.

”Ne ovat katsoneet Suomen pitkään ja ovat tyytyväisiä, että nyt onnistuivat”, Vaula toteaa.

Vaulan mukaan Morgan Stanleyn rahasto on tehnyt Pohjois-Euroopassa merkittävästi suurempia ostoja kuin nyt toteutunut kauppa.

Suomen asunnot kiinnostavat ulkomailla

Myös Niemisen mukaan Suomen asunnot kiinnostavat ulkomailla. Kansainvälisen sijoittajat tekevät kiihtyvällä tahdilla globaaleja sijoituksia. Suomi nähdään houkuttelevana sijoituskohteena, jos sitä verrataan vaikka Saksaan.

Suomessa ei ole ollut Niemisen mukaan asuntokokonaisuuksia tarjolla niin paljoa kuin muualla Euroopassa. Siellä tuotot ovat laskeneet, kun tarjontaa on ollut enemmän.

”Kansainväliset sijoittajat katsovat eri maita glogaalisti samalla tavalla kuin mitä me katsomme Suomessa seitsemää kasvukeskusta.”

Kojamon asuntoja koskeva kauppa on ehdollinen, kunnes tavanomaiset kiinteistökaupan edellytykset toteutuvat. Osapuolten tavoitteena on toteuttaa kauppa vuoden 2018 toisen vuosineljänneksen aikana.

Jutun ingressiä on muokattu kello 15.41.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Kojamo myy lähes 1 600 asuntoa jättimäisen amerikkalaispankin kiinteistörahastolle – mukana asuntoja Vantaalta ja Tampereelta”

  1. Olisiko toimittaja Kortelainen tehnyt jullikan Niemiselle ja napannut virallisten lausuntojen ulkopuolelta kommentin niistä paikkakunnista, joista ”valot ovat sammumassa” En oikein usko, että Kojamon toimitusjohtajan kannattaa ottaa tai hänellä on asiantuntemusta ottaa tällaisiin asioihin noin rajusti kantaa. Jos kaikki viisaus on kasaantunut yhteen paikkaan tai lausunnon antaja niin uskoo, sitten se on toki mahdollista. Tervetuloa kyselemään tontteja !

  2. Ja miksi ulkkari ostaa ’sammuvien valojen alueelta’ asuntoja, that’s the question ! Mökkien 60 kiloeuron keskihinta on edukas mutta ilmeisesti syy on se että raha globaalisti hakee kotia ja sitä on vaan nin paljon että tällainen puuhailu Suomessa on ’good enough investment’.
    ps. Kun menee lujaa niin toimari ei aina huomaa missä sopii käyttä joutoryhmän puhetta ja missä ei.

  3. Koijarifirman yleishyödyllisyys lienee syytä laittaa tarkkaan mietintään, nyt varsinkin kun myy auringonlaskun alueilta ja keskittyy bisneksentekoon harvoilla ja valituilla ykköspaikoilla. Ja asumistuen tarpeellisuus olisi samassa yhteydessä hyvä miettiä vielä kerran, kun kansainväliset sijoittajatkin kiinnostuvat siirtämään veroista maksettavan asumistuen omiin kassoihinsa.

    1. Asumistuen voisi kohdistaa omistusasuntoihin, tiukka hintaraja niin löytyisi syrjemmässä oleville asunnoille ostajia.

  4. Olisihan näitä koijarifirmoja seurattavaksi muitakin. Muistellaan mistä Avainyhtiöt on menestyksensä ammentanut. Tosin ”vahinko” on jo siltäkin osin tapahtunut.

  5. Täytyy ihailla Kojamoa, että sai asunnoista näinkin hyvän hinnan, koska oman lausuntonsa mukaan: ”asuntojen tuoton ja tulevien korjaustarpeiden suhteen ei nähty olevan pitkällä tähtäimellä tasapainossa.”
    Mitenkähän ulkomainen sijoittaja onnistunee tuotto-odotuksissaan? Vai keskittyykö myymään asunnot yksi kerrallaan?

  6. ”Olemme pitkäjänteisesti toimiva, luotettava asuntosijoitusyhtiö, joka kehittää vuokra-asumista aktiivisesti. Kuuntelemme asiakkaitamme ja kehitämme kestäviä asumisen palveluita, joista yhteiskäyttöauto-konsepti on hyvä esimerkki.

    Toimintamme perustuu monipuolisen, vaivattoman ja hyvän vuokra-asumisen tarjoamiseen. Luomme toiminnallamme arvoa kaikille sidosryhmillemme.

    Toimintaamme ohjaavat yhtiön arvot ja toimintaperiaatteet, joita ovat hyvä hallintotapa, eettiset periaatteet, henkilöstö- ja tietoturvapolitiikka, hankintaohjeet ja hyvä vuokratapa. Uudistamme vuokra-asumista tehden siitä entistä haluttavampaa kehittäen uudenlaisia koteja ja palveluita. Ratkaisut edistävät työperäistä muuttoa kaupungistuvassa Suomessa, lisäävät hyvinvointia ja säästävät ympäristöä.

    Tutkimme tulevaisuuden kestävän asumisen trendejä, työskentelemme palvelusuuntautuneesti asiakkaan hyvän asumisen puolesta ja kasvatamme vuokra-asuntojen määrää. Laaja ja monipuolinen vuokra-asuntotarjonta sekä riittävä laadukkaan uudistuotannon määrä parantavat asunnon etsijän asemaa ja lisäävät valinnan vapautta.

    Haluamme toimia vastuullisesti ilmaston, ympäristön, asukkaiden ja henkilöstön näkökulmasta. Näin toimien edistämme samalla kannattavaa taloutta, jonka avulla kasvatamme pitkäjänteisesti omaa tarjontaamme.”

    Kuinka tähän vastuullisuuteen sopii asuntojen kauppaaminen Amerikkalaiselle sijoituspankille, joka tulee luultavasti nostamaan vuokria ja suorittamaan muita toimenpiteitä saattaakseen asuntojen tuoton tasapainoon tulevien korjaustarpeiden kanssa?

    Vai onko niin, että vastuuttomat päättäjät päättivät vältellä vastuuta ulkoistamalla ikävät päätökset ulkomaalaisille? Tällainen operaatiohan toteutettiin valtiojohtoisesti sähköverkkojen myynnin yhteydessä, jolloin Fortum arvioi uusien vaatimusten tulevan niin kalliiksi, että sähköverkot kannattaa myydä ja sitten syyttää uutta omistajaa siirtohintojen nostamisesta.

    Onnea Suomi, nyt pääsemme kanavoimaan verovaroista maksetun asumistuen suoraan Morgan Stanley Real Estate Investingille. Hienoa toimintaa vastuuntuntoisilta toimijoilta.

  7. Nämä sammuvien valojen kaupat hymyilyttävät. Erään pohjoissavolaisen kunnan viranomaiset voivat hyvinkin muistaa rapistuneen vuokratalon kaupan ulkomaalaiselle, joka jätti sähkö- ja vesilaskut ym. maksamatta ja osoitti aktiivisuutensa vain vuokrien perimisessä. 😉

  8. Ammattiliitoita pois yleishyödyllisten yhteisöjen status ja bisnesten tuotot verolle.Se on yleishyödyllistä.

    1. Äläs nyt hassuttele, mistä silloin saataisiin helppoa rahaa vasemmiston puoluetoimintaan, kun eduskunnan puoluetuki ei riitä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat