Pietarin eurooppalainen yliopisto sijaitsee kaupungin keskustassa. Kuva: SERGEI GRATŠEV

Pietarin kuvernööri syyttää eurooppalaista yliopistoa laiminlyönnistä: ”Rakennus on surkeassa kunnossa”

Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko syyttää Pietarin eurooppalaista yliopistoa entisen rakennuksensa eli Pienen Marmoripalatsin laiminlyönnistä.

Kirjoittaja(t) Jenni Jeskanen / HS

Samalla hän kiisti huhut, joiden mukaan yliopistolta kaapattuun rakennukseen oltaisiin sijoittamassa valtiontoimintoja.

”Eurooppalaisen yliopiston lähdön jälkeen rakennus on valitettavasti surkeassa kunnossa. Remontin jälkeen sinne muuttaa Digitaaliteknologian akatemia”, Poltavtšenko sanoi Fontanka-lehden mukaan hallituksen kokouksessa tiistaina.

Kaupunki lakkautti Pietarin eurooppalaisen yliopiston pitkäaikaisen vuokrasopimuksen marmoripalatsissa viime syksynä, minkä jälkeen yliopisto on ollut ilman tiloja.

”Surkeaksi kutsuisin palatsin tilaa vuonna 1994”

Yliopisto on myös ilman toimilupaa, mutta se on päättänyt haastaa Venäjän opetustarkastus­viranomaisen uudelleen oikeuteen.

Opetustarkastus­viranomainen vei yliopistolta toimiluvan 2016, eikä ole myöntänyt uutta yliopiston yli vuoden jatkuneista yrityksistä huolimatta.

”Toimimme toistaiseksi kuin tieteellinen instituutti. Kokoustamme viikoittain ja raportoimme työstämme. Pidämme yllä optimismia”, yliopiston rehtori Nikolai Vahtin sanoi Fontanka-lehdelle.

Vahtin ilmoitti jakavansa kuvernöörin huolen entisen yliopistorakennuksen kunnosta ja vahvisti sen vaativan remonttia. Hän pitää rakennuksen nykytilaa vaivoin tyydyttävänä.

”Sen sijaan surkeaksi kutsuisin palatsin tilaa vuonna 1994, jolloin Eurooppalainen yliopisto muutti sinne. Siihen asti rakennuksessa sijaitsi työsuojelun instituutti”, Vahtin kommentoi Fontanka-lehdelle.

Pienessä Marmoripalatsissa käynnistyy remontti

Vahtinin mukaan historiallista rakennusta oli kohdeltu kaltoin työsuojelun instituutin aikana. Palatsissa oli toiminut konepajoja ja erilaisia laboratorioita sekä varastoitu vaarallisia aineita. Yhteen palatsin sisätiloista oli jopa rakennettu ylimääräinen viides kerros.

Rehtorin mukaan yksityisin varoin toimiva yliopisto käytti paljon aikaa ja rahaa palatsin kunnostamiseen. Hän muistutti, että rakennukseen oli jo suunniteltu remonttia, jonka valmisteluihin yliopisto ehti panna 150 miljoonaa ruplaa eli yli puolitoista miljoonaa euroa.

”Se oli meidän kotimme, jota kohtelimme huolella ja rakastavasti.”

Kaupunki ilmoitti käynnistävänsä Pienessä Marmoripalatsissa remontin, jonka on tarkoitus valmistua vuoteen 2022 mennessä. Se kertoo käyttävänsä suunnittelu- ja tarkastustöihin tänä vuonna 45 miljoonaa ruplaa eli runsaat 650 000 euroa

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Pietarin kuvernööri syyttää eurooppalaista yliopistoa laiminlyönnistä: ”Rakennus on surkeassa kunnossa””

  1. Venäläinen ei ole koskaan syyllinen mihinkään jos ’ulkomaalaista’ voidaan syyttää jostakin.

  2. Mun mielestä Tanner on turhan jyrkkä. Pietarin rakennuskantahan oli ja on aivan uskomattoman hienossa kunnossa, mitä nyt varsinkin sisäpihojen puolella sähköjohdot repsottaa ja putket ja viemärit vuotaa pitkin rappauksensa karistaneita seiniä. Innovatiivinen oivallus on hankkia uutta tilaa rakentamalla sisätiloihin uusia välipohjia, jolloin saadaan uusia keroksia. Kannattaisi Helsinginkin ottaa oppia tästä ratkaisusta lisätä asuinkerrosalaa. Asiantuntija-apua saataisiin varmaan Pietarin Työsuojelun instituutilta, kuinka hyödyntää tarkoitukseen suomalainen kerroskorkeus 2,5 m. Myös se, etä palatsissa sijaitsi aikanaan instituutin konepaja avaa esimerkkinä hienoja näkymiä: harrastus- ja hallitilojen puutteessa autonmoottorin korjaus on tehtävä mahdolliseksi ja luvalliseksi olohuoneessa.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi