Tutkimus: Pula asunnoista ja liian tarkat määräykset nostavat asumisen hintaa

Asumisen hintaa nostaa etenkin kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja asuntojen niukka tarjonta, ilmenee tutkimuksesta.

Sen ovat julkaisseet Pellervon taloustutkimus PTT, Forefront ja Aalto-yliopisto.

Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa ehdotetaan, että tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa yksinkertaistamalla sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta.

Ehdotusten tavoitteena on hillitä asumiskustannusten nousua, kasvattaa vuokra-asuntojen tarjontaa sekä tukea työvoiman liikkuvuutta ja talouden kilpailukykyä.

Tutkimuksessa kartoitettiin vuokra-asuntosijoitusalan kannattavuutta, kilpailutilannetta ja kehittämistarpeita.

”Rakentamismääräysten erot aiheuttavat tehottomuutta”

Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei selvityksessä havaittu olevan poikkeuksellisen suuria, vaan asumisen hintaa nostaa etenkin kasvukeskuksissa suuri ja kasvava kysyntä.

Asuntojen tarjonnalle löytyi puolestaan esteitä muun muassa kaavoituksen tiukasta sääntelystä ja kuntien välillä vaihtelevista käytännöistä. Vaikutuksensa on myös tuetulla asuntotarjonnalla.

Tutkimuksen mukaan vallitseva tapa määritellä rakennusten ominaisuuksia kaavassa hyvin yksityiskohtaisesti johtaa helposti suuriin rakennuskustannuksiin.

”Kuntien välillä on eroja rakentamismääräyksissä niin paljon, että se aiheuttaa tehottomuutta toimintaan”, sanoo PTT:n ekonomisti Eeva Alho. tiedotteessa.

”Myös tontinluovutuskäytäntöjen keventäminen ja kokeilujen edistäminen auttaisi.”

Tutkimushanke on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Otsikkoa muokattu klo 14.01.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Pula asunnoista ja liian tarkat määräykset nostavat asumisen hintaa”

  1. Tutkimuksista en tiedä, jokainen urakoitsija tietää nämä hankalat alueet ja rakennuttajat, niille säätäjille vain taloustieteen periaatteiden mukaisesti prosessista tulee monimutkainen, eivätkä saa tarjouksia.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat