Tältä Erottajan aukion pitäisi näyttää reilun vuoden kuluttua. Kuva: Helsingin kaupunki

”Aukio palautetaan takaisin loistoonsa” – Erottajan aukiosta tulee jalankulku- ja oleskelualue

Helsingin Erottajan aukio saa uuden ilmeen.

Kirjoittaja(t) Auri Häkkinen

Se muuttuu oleskelu- ja jalankulkuaukioksi. Siitä tulee myös pienien kaupunkitapahtumien paikka.

Aukiolta puretaan sitä rumentava ajoramppi, joka on jo poistunut Stockmannin pysäköintikäytöstä. Myös kaupunkiliikenteen bussien pysäkit poistuvat.

”Aukio korjataan uuteen uskoon, palautetaan takaisin loistoonsa. Siitä tulee keskustan kävelyalueen laajennus, Keskuskadun jatke”, kertoo sen konsulttityönä kaupungille suunnitellut Paavo Åvist Sitowisestä.

Suunnittelun pohjana on ollut Näkymä oy:n Erottajasta vuonna 2016 tekemä ympäristöhistoriallinen selvitys. Siinä suositellaan aukion kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttämistä ja vahvistamista.

Aukio rajautuu Pohjoisesplanadiin, Mannerheimintiehen ja Eteläesplanadiin sekä Esplanadin puistoon. Sen alla on vuonna 1994 rakennettu raitiotien sähkönsyöttöasema, jota HKL laajentaa alkavien rakennustöiden yhteydessä.

Monivärinen kiveys ja taidetta

Pohjoisesplanadin puolella säilyy nykyinen puuryhmä. Eteläesplanadin rajalla nykyinen kaksirivinen puuryhmä muuttuu yksiriviseksi.

Aukiolle tulee ruotsalaisen Eva Langen Suomen 100:aa vuotta juhlistava taideteos ”Kaksi maata”.

Aukion päällystys tehdään monivärisistä suomalaisista graniittikivilaatoista. Pyöräilyn pääreitin päällystys on aukion eteläreunalla mustaa luonnonkivilaattaa ja Mannerheimintien varrella punaruskeaa asfalttia. Mannerheimintien Erottajan aukion puoleiset kaistat päällystetään nupukivillä.

Tarjousaika päättymässä

Urakkatarjousaika on parhaillaan käynnissä. Se päättyy 4. toukokuuta.

”Rakennustyöt alkavat näillä näkymin kesäkuussa. Aukio valmistuu kesäkuun 2019 loppuun mennessä ja viereiset katualueet sekä Erottajan risteysalue saman vuoden lokakuun loppuun mennessä. Kaupungin osuus investoinnista on 3,6 miljoonaa euroa”, projektinjohtaja Tomas Palmgren Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo.

Otsikkoa muokattu klo 16.44.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “”Aukio palautetaan takaisin loistoonsa” – Erottajan aukiosta tulee jalankulku- ja oleskelualue”

  1. Tulevalta pölyiseltä ja tuuliselta aukiolta tuo enemmänkin näyttää. EIkä taiteeseenkaan enää näköjään panosteta jos tolppa ja rinkula riittää. Ei haittaisi puut ja pensaat varjostamaan ja rajaamaan aluetta autokaduista. Ihme että puita ei enää käytetä, kun Jätkäsaaressakin asuinkadut jäivät pölyisiksi asfaltti- ja kiviränneiksi.

  2. Alueelle ei tarvita viihtyisää oleskeluaukota. Nopea läpikulku ja läpi näkyvyys riittävät ja korostavat ympäroiviä arvossaan pidettyjä rakennuksia.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi