Hansastroi aktivoitui Venäjällä – ”Nuorennusleikkaus on pakko tehdä”

Suomalaistaustainen AO Hansastroi on palaamassa Venäjällä omaperusteiseen asuntotuotantoon 2014 alkaneen hiljaisemman vaiheen jälkeen.

Aleksei Nikolajevin vetämällä Hansastroilla on käynnissä Gilletten tehtaan laajennustyöt. Kuva: Sergey Grachev

Pietarista koilliseen sijaitsevassa Keltossa on alkanut 5–8-kerroksisista taloista koostuvan seitsemän hehtaarin kokoisen taajama-alueen kehittäminen. Asuntojen kokonaispinta-ala on 25000–30000 neliötä.

Kelton projekti on muhinut pitkään. Arkkitehtitoimisto HMV oy:n ideoiman lähes 50 miljoonan euron kohteen piti käynnistyä jo vuonna 2011. Silloin Hansastroi satsasi asuntotuotantoon ja varta vasten perustettu Hansastroi SPB Development hankki aktiivisesti tontteja.

Nyt prioriteetit ovat muuttuneet. Asuntotuotanto vaatii nykyään enemmän rahaa projektien käynnistämiseen. Pitkittyneessä taantumassa asuntotuotanto ei enää voi toimia muun rakentamisen veturina.

Arkkitehtitoimisto HMV oy:n ideoiman lähes 50 miljoonan euron kohteen piti käynnistyä jo vuonna 2011.

Venäjällä Hansastroin toimintoja vetävä Aleksei Nikolajev kertoo, että pääfokus on liike-, teollisuus- ja urheilurakentamisessa.

”Liikepuoli elää koko ajan kriiseistä huolimatta. Kauppaketjut sulautuvat yhteen, hankkivat kilpailijat omistukseensa, laajentavat ja päivittävät”, Nikolajev sanoo.

Kauppatontti kehittelyssä

Yhtiö kehittelee Pietarin pohjoispuolella Parnas-joen lähettyvillä olevaa tontin puolikasta. Toisella on juuri otettu käyttöön ranskalaisen urheilujätti Decathlonin myymälä. Vapaana olevalle tontille kaavaillaan noin 10000 neliön supermarkettia. Siihen tulevasta kauppaketjusta ei ole vielä kerrottavaa.

Pääomia vaativaa kehittämistoimintaa enemmän Hansastroita kiinnostaa projektinjohtourakointi. Parhaillaan yhtiö on mukana muutaman supermarketin tarjouskilpailussa.

Teollisuuspuolella on menossa Hansastroin Gillettelle vuonna 1998 rakentaman tehtaan laajennustyöt. Tähtäimessä on myös muiden aikaisempien asiakkaiden teollisuuslaitoksien laajennuksia Pietarissa, Moskovan alueella, Novgorodissa ja Kalugassa.

”Olen kiertänyt kaikki aikaisemmat teollisuuspuolen asiakkaat. Monille niistä on menossa tarjousten laskenta. Aiomme ehdottomasti osallistua Tikkurilan tehtaan tarjouskilpailuun”, Nikolajev kertoo.

Pääomia vaativaa kehittämistoimintaa enemmän Hansastroita kiinnostaa projektinjohtourakointi.

Lupaavaa on myös urheilurakentaminen. Parhaillaan neuvotellaan vuoden 2023 nuorten kisojen pääpaikaksi pyrkivän Novosibirskin kaupungin kanssa jääareenan rakentamisesta, mikä edellyttää valtiolta miljardi-investointeja.

AO Hansastroi on jo mukana tarjouskilpailussa, joka liittyy valtionyhtiön Zelenogorskiin (Terijoki) kaavaileman lasten uintikeskuksen rakentamiseen. Pietarissa yhtiö on mukana pienehkön kaupallisen urheilukeskuksen suunnittelun tarjouskilpailussa.

”Urheilukohteissa sponsoreiden mielenkiinto on kasvamassa. Toivottavasti Venäjän jääkiekon olympiavoitto lisää sykettä myös valtion taholta”, Hansastroi oy:n toimitusjohtaja Timo Vilen sanoo.

Haastavat rahoituskuviot

Aikaisempina vuosina Hansastroi pyrki asuntokehittämisessä ulkoistamaan kaiken mahdollisen. Vuonna 2014 alkanut kriisi iski ennen kaikkea pieniin rakennusalan yrityksiin, joiden mahdollisuudet saada pankkilainoitusta ovat nyt hyvin pienet.

Myös monen asuntokehittäjän omat rahoituskuviot ovat muuttuneet. Hansastroin aiemmat vähemmistöomistajat, saksalainen pääomasijoitusyhtiö Quadriga Capital Russia, Euroopan kehityspankki EBRD ja saksalainen rahoituslaitos DEG, joiden varoilla on hankittu muun muassa Kelton tontti, ovat luopuneet omistuksestaan ja vetäytyneet Venäjältä. Tällä hetkellä pääpartneri rahoitusasioissa on Bank Saint Petersburg.

Tilaajalla on nykyään valinnanvaraa, joten hintakilpailu on kova. Ulkomaalaisena yhtiönä Hansastroi pyrkii yhteistyöhön toisten ulkomaalaisten yritysten kanssa. Argumentteina kilpailuissa ovat laatu, kokemus ja vanhojen asiakkaiden luottamus.

Tilaajalla on nykyään valinnanvaraa, joten hintakilpailu on kova.

Hansastroi perustettiin vuonna 2004 jatkamaan Peterburgstroi Skanskan kesken jääneitä urakoita, kun Skanska päätti vetäytyä Venäjältä. Perustajina olivat Eero Makkonen ja Kari Mölsä, jotka saivat mukaansa muitakin Venäjällä jo 1970-luvulla Haka-Stroissa työskennelleitä suomalaisrakentajia.

Hansastroi oy:n hallituksen puheenjohtajana toimii OAO Skanska St. Petersburgin ja Skanska East Europe oy:n entinen toimitusjohtaja Martti Rautee. Balance Consultingin mukaan yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli 452000 euroa.

Hansastroin perustaneet Venäjältä poistuneen Skanskan organisaation johtajat ovat väistymässä hiljalleen, mutta eteenpäin mennään. ”Nuorennusleikkaus on pakko tehdä”, Vilen toteaa.

Otsikkoa muokattu klo 17.44.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hansastroi aktivoitui Venäjällä – ”Nuorennusleikkaus on pakko tehdä””

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat